Όμιλος ΟΑΣΑ: Αύξηση της επιβατικής κίνησης και των ελέγχων εισιτηρίου το τρίτο τρίμηνο του 2022

Πειραιάς / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στην εφαρμογή μέτρων για την αύξηση του συγκοινωνιακού έργου και την βελτίωση της εξυπηρέτησης στις εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ αναφέρεται η Έκθεση Τρίτου Τριμήνου 2022 του Υπερταμείου. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην ενίσχυση της Γραμμής 1 του Μετρό και στην επέκταση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ, η προμήθεια λεωφορείων μέσω leasing και οι προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση του οδικού συγκοινωνιακού έργου κατά 1,3 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα.

Ως αποτέλεσμα, αναφέρεται πως τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 το συγκοινωνιακό έργο της ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2021 και 8,2% σε σχέση με το 2020, με τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 4,2% στη Γραμμή 3 και κατά 8,0% στο Τραμ λόγω της λειτουργίας της επέκτασης Πειραιά.

Αντίστοιχα για την ΟΣΥ -συμπεριλαμβανομένων των αστικών ΚΤΕΛ-, την ίδια περίοδο, το συγκοινωνιακό έργο παρέμεινε σταθερό, με οριακή μείωση -0,2% σε σχέση με το 2021, και αύξηση κατά 16,5% σε σχέση με το 2020.

Σημαντική αύξηση κατά 64% καταγράφει το υπερταμείου στους ελέγχους κομίστρου στην ΟΣΥ και κατά 18% της ΣΤΑΣΥ το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ως προκλήσεις για το δίκτυο του Μετρό αναφέρονται η αύξηση των επιπέδων πληρότητας των συρμών εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των μετακινήσεων των πολιτών, κατά 44% και της υψηλής κίνησης στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς και η αύξηση των περιστατικών βανδαλισμών στη Γραμμή 1, όπως και η μεγάλη ηλικία του στόλου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπερταμείου, σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο τοποθέτησης εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων στους επιβάτες, τόσο στους σταθμούς όσο και στις σήραγγες του Μετρό, με την πρώτη πιλοτική εφαρμογή σε 3 σταθμούς της Γραμμής 2 να αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Αναφορά γίνεται και στην υπογραφή σύμβασης (πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το τέλος του χρόνου) για την ανάταξη των 14 συρμών 8ης παραλαβής (1983-1985) και επέκταση του ωφέλιμου χρόνου λειτουργίας τους κατά 25 έτη.

Επιπλέον, σε τελικό τεχνικό στάδιο ωρίμανσης βρίσκεται από τον ΟΑΣΑ ένταξη της λειτουργικότητας της κάρτας Ath.ENA στις νέες ψηφιακές φοιτητικές κάρτες με προγραμματισμό την πλήρη ένταξη στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Το Υπερταμείο εκπόνησε επίσης Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Διακυβέρνησης του Ομίλου προς διαβούλευση στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση της Αθήνας με τα συστήματα αστικών συγκοινωνιών της Βουδαπέστης, Βαρκελώνης, Βρυξελλών, Παρισιού, Μαδρίτης και Σίδνεϋ.

Τέλος, ο ΟΑΣΑ, με την υποστήριξη του Υπερταμείου συνεχίζει την εκπόνηση δράσεων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΑμεΑ (εγκατάσταση προεξοχών σε 156 στάσεις λεωφορείων, αξιολόγηση προσβασιμότητας και αναγνώριση βελτιώσεων προσβασιμότητας σε σταθμούς μετρό, π.χ. σήμανση, ευκολίες ΑμεΑ σε ανελκυστήρες, αναγγελίες  συμβάντων, ενημέρωση ιστοσελίδων κ.α.), και άλλες σημαντικές δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον, στη διακυβέρνηση και στο κοινωνικό αποτύπωμα (ESG) του Ομίλου, καθώς και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*