Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών

Ξεκαθαρίζεται το τοπίο στο διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων, μεταξύ των οποίων και ηλεκτρικών, για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μετά την αποχώρηση τριών συμμετεχόντων από το διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να απομένει μόνο μία εταιρεία για κάθε ένα από τα τρία τμήματα του διαγωνισμού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πάνω από ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2021 και αφορούσε αρχικά την προμήθεια 770 λεωφορείων, πέντε διαφορετικών τύπων. Την περασμένη άνοιξη όμως ματαιώθηκε το πρώτο τμήμα που αφορούσε την προμήθεια 120 υβριδικών λεωφορείων καθώς δεν κατετέθηκε καμία σχετική προσφορά, με το διαγωνισμό να συνεχίζεται πλέον για τα υπόλοιπα 650 λεωφορεία. Πράγματι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς για το 2022, οι νέες ταξινομήσεις υβριδικών λεωφορείων σε όλη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά -38,5%, συμπαρασύροντας το σύνολο των ταξινομήσεων λεωφορείων με εναλλακτικά καύσιμα.

Τον περασμένο μήνα, βγήκε απόφαση για το τρίτο τμήμα του διαγωνισμού στο οποίο περιλαμβάνονται 100 αρθρωτά (18 μέτρων) λεωφορεία με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρεία IVECO France SAS, με τίμημα ύψους 385.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά μονάδα, δηλαδή συνολικά 38.500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το σύνολο των 100 λεωφορείων (ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 43 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).

Αποχώρησαν IVECO, IRIZAR και VAN HOOL

Σε εξέλιξη πλέον βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για τα τελευταία τρία τμήματα του διαγωνισμού, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα χρησιμοποιηθούν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά, γίνεται δεκτή η απόφαση της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού σύμφωνα με την οποία αποκλείονται από το διαγωνισμό οι εταιρείες IVECO FRANCE SAS (για τα τμήματα 2 καΙ 4), IRIZAR (για τα τμήματα 4 και 5) και VAN HOOL ERGOTRAK ASSOCIATION (για το τμήμα 5).

Έτσι, για κάθε ένα από τα τρία εναπομείναντα τμήματα του διαγωνισμού παραμένει στο διαγωνισμό μία μόνο συμμετέχουσα εταιρεία. Πιο αναλυτικά:

  • ΤΜΗΜΑ 2: 200 απλά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ. Παραμένει μόνο η Industria Italiana Autobus SpA (IIA) – Karsan. (Αποχώρησε η IVECO)
  • ΤΜΗΜΑ 4: 100 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. Παραμένει μόνο η BYD (Αποχώρησαν οι Irizar, Van Hool και IVECO)
  • ΤΜΗΜΑ 5: 250 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. Παραμένει μόνο η YUTONG BUS CO. LTD. (Αποχώρησε η IRIZAR E-MOBILITY S.L., ενώ προηγουμένως είχε αποκλειστεί η BYD ELECTRIC BUS & TRUCK HUNGARY KFT μετά από προσφυγές των άλλων συμμετεχόντων.)

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο λόγος αποκλεισμού των τριών συμμετεχόντων είναι πως δεν παρέτειναν την ισχύ των προσφορών τους, επέλεξαν δηλαδή να αποχωρήσουν από το διαγωνισμό. Η αποχώρηση από το διαγωνισμό των τριών ευρωπαίων κατασκευαστών δεν αποτελεί έκπληξη ιδιαίτερα για την ισπανική IRIZAR, η οποία μέσα στο 2022 αναγκάστηκε να καθυστερήσεις παραδόσεις εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών, με τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων της να μειώνονται κατά -45% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο στόχος για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι οι τέσσερις συμβάσεις για τα 650 λεωφορεία να υπογραφούν το συντομότερο δυνατό, αν και ρεαλιστικά αυτό θα είναι δύσκολο να συμβεί μέχρι τις εκλογές, αν αυτές λάβουν χώρα στις αρχές Απριλίου. Σε αντίστοιχους μεγάλους διαγωνισμού του δημοσίου οι προσυμβατικές διαδικασίες διαρκούν αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τα λεωφορεία πρέπει να παραδοθούν σε διάστημα 520 ημερών (ενάμιση περίπου χρόνο) για τα ηλεκτρικά λεωφορεία αυτονομίας 135 χλμ και 580 ημερών (περίπου ένα χρόνο και 8 μήνες) για τα υπόλοιπα λεωφορεία, πάντα αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Η παράδοση όμως θα γίνει τμηματικά, ενώ σχετικά άμεσα μετά την υπογραφή της σύμβασης θα φτάσουν και λεωφορεία “δείγματα”.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό πόσα και ποιού τύπου λεωφορεία από το σύνολο των 650 θα παραμείνουν στην Αθήνα και πόσα θα χρησιμοποιηθούν για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*