Τα νέα του σιδηρόδρομου: τα τρένα επιστρέφουν στις ράγες και πολιτική κόντρα για τα Τέμπη

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Μάλλον με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι περισσότεροι επιβάτες του Προαστιακού της Αθήνας την επιστροφή των δρομολογίων του μέσου από χτες Τετάρτη 23 Μαρτίου. Ενώ βέβαια στα δρομολόγια του Αεροδρομίου δεν υπήρξε κάποιο παρατράγουδο (αφού έμειναν αμετάβλητα) δεν συνέβη το ίδιο και με τα δρομολόγια της Χαλκίδας τα οποία τροποποιήθηκαν λόγω των νέων μέτρων ασφαλείας. Πολλά τα παράπονα που έλαβε το Athens Transport από εργαζόμενους επιβάτες οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από τα νέα δρομολόγια. Ίσως η Hellenic Train θα έπρεπε να ξαναδεί τα συγκεκριμένα δρομολόγια και να προβεί σε τροποποιήσεις.

* * * Όπως γράψαμε πάντως και την περασμένη εβδομάδα, άλλο Προαστιακός της Αθήνας όπου οι επιβάτες δεν έβλεπαν την ώρα να ξεκινήσουν τα δρομολόγια, άλλο τα δρομολόγια του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη ή ακόμα και της Μακεδονίας και Θράκης. Το τι θα συμβεί εκεί θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Ένα μικρό ερωτηματικό υπάρχει και για το αν θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια Πειραιάς – Κιάτο την ερχόμενη Δευτέρα. Προς το παρόν, οι μηχανοδηγοί ζητούν γραπτή βεβαίωση για την κατάσταση των σηράγγων της γραμμής.

* * * Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει ότι όλα τα δρομολόγια θα επιστρέψουν ως τις 11 Απριλίου. Το αν αυτό θα γίνει εφικτό μένει να το δούμε. Κι αν το ενδιαφέρον των πολιτών είναι «χλιαρό» για συγκεκριμένες γραμμές, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα εμπορικά δρομολόγια όπου και έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με καθυστερήσεις εμπορευμάτων και η πίεση από την πλευρά των πελατών είναι μεγάλη. Η COSCO πιέζει για την άμεση επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Νέου Ικονίου-Θριασίου και την πραγματοποίηση ενός έως δύο δρομολογίων ως τα σύνορα καθημερινά. Η Rail Cargo Logistics (ανταγωνίστρια της Hellenic Train) ήδη από χτες έχει ξεκινήσει δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη ως την Ειδομένη.

* * * Μισές αλήθειες, διάχυση ευθυνών και προεκλογικά τηλεοπτικά σόου. Η μορφή που πήρε αυτή την εβδομάδα η πολιτική διαμάχη για τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών δεν τιμά σε καμία περίπτωση τη μνήμη των θυμάτων και προσβάλει τη νοημοσύνη όσων πολιτών ελπίζουν πως παραμένουμε μία ευρωπαϊκή χώρα. Το ότι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι το πώς θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα στο σιδηρόδρομο ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ ένα τέτοιο δυστύχημα αλλά η διαφωνία για την απάντηση στην ερώτηση «λειτουργεί η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα;» προκαλεί απαισιοδοξία για την πορεία των πραγμάτων.

* * * Από την πλευρά της κυβέρνησης, του πρώην υπουργού κ. Καραμανλή και του ΟΣΕ υποστηρίζεται η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε επαρκώς, εννοώντας την τοπική κονσόλα του σταθμάρχη στη Λάρισα ο η οποία ελέγχει μόνο την περιοχή του σταθμού και έχει περιορισμένη εμβέλεια. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και μερίδας συνδικαλιστών υποστηρίζεται πως η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργούσε αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργολαβίες μέσω των οποίων το σύνολο του δικτύου θα μπορεί να απεικονίζεται σε μία οθόνη προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια.

* * * Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Δευτέρα, στο επίκεντρο βρέθηκε η υλοποίηση της σύμβασης 717 και τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων στο σιδηρόδρομο. Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «Από ως τον Οκτώβριο του 2023, όλα τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης θα είναι εγκατεστημένα και λειτουργούντα». Παραδέχτηκε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα είναι μόνο τοπική, αλλά θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από όλους τους σταθμάρχες για τη χάραξη δρομολογίων και προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις στον ΟΣΕ.

* * * Μιλώντας στην επιτροπή, ο πρώην υπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ανέφερε πως στη Λάρισα η τηλεδιοίκηση «ήταν πλήρως λειτουργική», και πως παρέλαβε το έργο στο 18% και το παρέδωσε στο 70% τη στιγμή ποου μεταξύ 2017 και 2019 παραδόθηκε μηδενικό έργο. Για την Hellenic Train είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε στην ιταλική εταιρεία την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντί 45 εκατ., αφού προηγουμένως διέγραψε 692 εκατ. χρέη προς το Δημόσιο. Επίσης, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στις δικλείδες ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν αλλά και σε «ψεύδη» που έχουν ακουστεί.

* * * Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι «τηλεδιοίκηση στη Λάρισα δεν υπάρχει» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ και τη σύμβαση της Hellenic Train με το ελληνικό δημόσιο. Ο κ. Παππάς επικαλέστηκε εσωτερικά έγγραφα του ΟΣΕ, στα οποία γίνεται λόγος «για κόκκινα φανάρια, για χειρισμό κουμπιών με το χέρι αλλά και για τη χρήση μανιβέλας». Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απάντησε πως οι δηλώσεις του κ. Παππά αντιβαίνουν την ελληνική γλώσσα και την πραγματικότητα.

* * * Ο πρώην υπουργός Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης επέμεινε – και στις απαντήσεις που κλήθηκε να δώσει σε σειρά ερωτημάτων που του είχαν τεθεί από βουλευτές – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει ολοκληρωμένο το σύστημα GSM-R, χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης καθώς ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που όριζαν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και υποστήριξε ότι δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη.

* * * «Από το έτος 2010 είχαν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας στην ΕΡΓΟΣΕ με σκοπό την αποτύπωση της κατάστασης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας» τόνισε ο πρώην υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

* * * Από τη Λάρισα και το χώρο όπου λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση ως το 2019, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το κέντρο τηλεδιοίκησης δεν λειτουργεί και πως η κυβέρνηση επιχειρεί με ψέματα να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος επισκέφτηκε το σταθμαρχείο Λάρισας για να δει τον τοπικό πίνακα τηλεδιοίκησης. [Σχόλιο: Πόσο δύσκολο είναι για τον ΟΣΕ οι χώροι του σε λειτουργούντες σιδηροδρομικούς σταθμούς να μη θυμίζουν ερείπιο, είτε χρησιμοποιούνται είτε όχι;]

* * * Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΟΣΕ την Τρίτη αναφέρει πως «η ενιαία Τηλεδιοίκηση Λάρισας που έλεγχε το τμήμα από Δομοκό μέχρι και Πλατύ, άρχισε σταδιακά να φθίνει και να υπολειτουργεί από το 2015 μέχρι που κατέπεσε εντελώς τα επόμενα χρόνια», ενώ οι εργασίες της σύμβασης 717 ξεκίνησαν στα μέσα του 2019. Από το Νοέμβριο του 2022 λειτουργούν «τοπικές τηλεδιοικήσεις» (sic) σε 6 σταθμούς, μεταξύ των οποίων και στη Λάρισα (την οποία -όπως σημειώνει ο οργανισμός- δεν επισκέφτηκε ο κ. Τσίπρας). Όσον αφορά το τοπικό κέντρο ΤΧ1 στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει προβλήματα η επίλυση των οποίων είναι μέρος της σύμβασης 713 της ΕΡΓΟΣΕ. Σημειώνεται ότι από αρκετούς σιδηροδρομικούς αμφισβητείται κατά πόσο ο όρος «τοπικές τηλεδιοικήσεις» είναι δόκιμος για να περιγράψει τις κονσόλες που ελέγχουν τα φωτοσήματα και τα κλειδιά των σταθμών.

* * * Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το δυστύχημα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει πολιτική ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την επιθυμία του να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Hellenic Train. Αυτή η δήλωση από μόνη της βέβαια ήταν και ένα «άδειασμα» του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή που υπέγραψε την προηγούμενη.

* * * Αναρωτιόμασταν την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή το γεγονός πως η κυβέρνηση αποφεύγει εντελώς τη λέξη «αξιολόγηση» για το σιδηρόδρομο, αν υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ με το ίδιο επίπεδο γνώσεων, αντίληψης και αίσθησης του καθήκοντος με τον μοιραίο σταθμάρχη της Λάρισας. Η απάντηση ήρθε την αμέσως επόμενη μέρα με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων η οποία θέτει εν αμφιβόλω την επάρκεια της εκπαίδευσης των σταθμαρχών που διορίστηκαν από το 2021 και μετά και καλεί τον ΟΣΕ να δώσει εξηγήσεις. Παρόλο που ισχύει ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα έπρεπε να επέμβει νωρίτερα για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν κατανοούμε το λόγο για τον οποίο ο (σχετικά σιωπηλός μέχρι τώρα) ΟΣΕ αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία στρέφεται κατά της ΡΑΣ.

* * * Εξίσου προβληματικό είναι ότι τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και μερίδα ΜΜΕ αποφάσισαν να χρωματίσουν πολιτικά τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (όταν βέβαια μέχρι και πριν τα Τέμπη η ΡΑΣ στρέφονταν συνεχώς κατά της Hellenic Train και άφηνε στο απυρόβλητο τον ΟΣΕ, κανείς δεν είχε πρόβλημα με τη ρυθμιστική αρχή). Ακόμα και έτσι όμως, αναρωτιόμαστε αν βοηθά με κάποιο τρόπο βοηθάει την ΡΑΣ όταν η πρόεδρός της κάνει ανάρτηση «επι προσωπικού» αναφερόμενη σε προσπάθεια «συντονισμένης δολοφονίας χαρακτήρα». Η κ. Τσιαπαρίκου επανήλθε και με νέο μήνυμα στο facebook μιλώντας για «διασυρμό, ψέματα και δολοφονία χαρακτήρων». Αυτό είναι κάτι που περιμένουμε από πολιτικούς, όχι από διοικητές ρυθμιστικών αρχών.

* * * Συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες είχε ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με θέμα το δυστύχημα στα Τέμπη και τη διερεύνηση της συνεργασίας Ελλάδας-Επιτροπής στα θέματα των σιδηροδρόμων. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

* * * Το «παραλάβαμε καμένη γη» είθιστε να ακούγεται αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας και όχι 4 χρόνια αργότερα, όπως έκανε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την περασμένη Κυριακή μετά από ρεπορτάζ για την εικόνα των χώρων εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης το 2020 σε σχέση με σήμερα. Εργασίες έγιναν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν όσο γρήγορα θα έπρεπε.

* * * Τραυματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το δυστύχημα των Τεμπών, ζητώντας να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση. 

* * * Άνω Λιόσια: Ξήλωσαν αντίβαρο στις γραμμές του τρένου από τη σήραγγα της «Μαύρης Ώρας» // Εικόνες εγκατάλειψης στο κέντρο τηλεδιοίκησης στην Κακιά Σκάλα – Έχουν ξηλώσει τα μηχανήματα // Θεσσαλονίκη: Νέα επιδρομή πραγματοποίησαν άγνωστοι σε βαγόνια που είναι ακινητοποιημένα στο σιδηροδρομικό σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο αν και ο χώρος φυλάσσεται από security // Κακούργημα αναμένεται να γίνει με διάταξη η κλοπή και η κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού.

* * * Λάρισα: Εγκαταλελειμμένες και χωρίς μέτρα ασφαλείας σιδηροδρομικές διαβάσεις. Στη διάβαση Αγ. Γεωργίου όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άνθρωποι // Θεσσαλονίκη: Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ιστορικό κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Σίνδο // Αγρίνιο – Κρυονέρι: Η γραμμή – «φάντασμα» που λειτούργησε για έναν μήνα – Οι παράγοντες που έκριναν ανέφικτο το έργο // Ήπειρος: «Επιστημονική φαντασία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός ότι θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική Εγνατία που θα φτάνει μέχρι την Ηγουμενίτσα, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στο φιλόδοξο σχέδιο που και η κυβέρνησή του προωθούσε.

* * * Ο σταθμάρχης Παλαιοφάρσαλου, ο πρώτος που έφτασε στο σταθμαρχείο Λάρισας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου μίλησε για όσα συνέβησαν // Αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση [και εκτός του σταθμού της Λάρισας] θα είχε αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζόμενων του ΟΣΕ // Πρώην αρχιμηχανικός του ΟΣΕ: «Τεράστια ποσά για συστήματα που δεν λειτουργούσαν» // Πώς το ERTMS θα απέτρεπε το δυστύχημα στα Τέμπη // Χωρίς άριστη εκπαίδευση όλων των μετεχόντων στο σύστημα τίποτα δε δουλεύει σωστά – Ειδικοί μιλούν για τα συστήματα τηλεδιοίκησης στα τρένα

* * * Μέσω εγγράφων τους τελευταίους μήνες ο ΟΣΕ ζητούσε από την Hellenic Train να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα επικοινωνίας GSM-R // Το μπάχαλο διαρκείας της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ για την τηλεδιοίκηση // Η επιθεωρήτρια που ερευνούσε τη σύμβαση 717 αντικαταστάθηκε και τελικώς αποχώρησε από την Αρχή Διαφάνειας

* * * 8 αλήθειες και 3 μύθοι για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών // Μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία του ΟΣΕ, ιδιαίτερα από το 2000 και μετά, αρκεί για να γίνει κατανοητή η κατρακύλα της χώρας και κατ’ επέκταση το αδιανόητο χάλι του ΟΣΕ // ΟΣΕ: To disaster story 11 υπουργών σε 23 χρόνια // Ένα δις ευρώ έχει λάβει η χώρα μας από κοινοτικούς πόρους την τελευταία 20ετία για σιδηροδρομικά έργα, δυστυχώς χωρίς αντίκρισμα.

* * * Η κοινότητα των μηχανοδηγών είναι ακόμη σε σοκ. Η εταιρεία τους οργανώνει συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης. «Πώς θα περάσουμε ξανά τα Τέμπη;», αναρωτιούνται // Άμεσα οι αποζημιώσεις σε συγγενείς και επιζήσαντες από το δυστύχημα στα Τέμπη

* * * Προφανώς και ήταν άστοχες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού (σε προεκλογική συγκέντρωση μάλιστα) περί «θυσίας» των παιδιών στα Τέμπη, υποδηλώνοντας τουλάχιστον έλλειψη ενσυναίσθησης (τσάμπα τα “συγνώμη” στο facebook) τη στιγμή που είναι σαφές ότι οι νεκροί ήταν θύματα ενός εγκλήματος. Οι δηλώσεις προκάλεσαν δικαιολογημένες αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα.

* * * Το ότι θα ακούγαμε προτάσεις για κρατικοποίηση της Hellenic Train ήταν δεδομένο (ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως απλά ζητά -ακόμα και πριν από τα Τέμπη- επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης όμως το πήγε λίγο πιο μακριά ζητώντας την επιστροφή της εταιρείας στο δημόσιο και στη συνέχεια την εκ νέου ιδιωτικοποίησή της. Το δημόσιο δηλαδή θα αναλάβει τη «χασούρα» από την κρατικοποίηση, αφού κανένας ιδιώτης δεν θα τα παρατούσε για να φύγει χωρίς να πληρωθεί, και στη συνέχεια θα πουλήσει την εταιρεία που ίσως και να κοστίζει λιγότερο από όσο πριν. Οι υπόλοιπες προτάσεις του κ. Ανδρουλάκη σαφώς και έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.

* * * Ένας ακόμα πρώην Υπουργός Μεταφορών που εμφανίστηκε ήταν ο Δημήτρης Ρέπας, γράφοντας ότι «η συγγνώμη του πρωθυπουργού δεν με συμπεριλαμβάνει».

* * * Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, oι 6 στους 10 πολίτες (58%) πιστεύουν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη φταίει (πολύ/αρκετά) η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. Το μόνο πρόβλημα; Ο ΟΣΕ δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί. (Προφανώς και η εταιρεία δεν απέσυρε το συγκεκριμένο ερώτημα).

* * * Hellenic Train: Επιβάτης ακύρωσε εισιτήριο τρένου αλλά της ζήτησαν επιπλέον χρήματα για να επιβιβαστεί σε λεωφορείο // Χωρίς να υπάρχει πιστοποιημένο και δοκιμασμένο σύστημα πυρασφάλειας για την προστασία των επιβατών, κάνουν δρομολόγια οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ – «Hellenic Train» εδώ και χρόνια // Σύμφωνα με έγγραφο του 2021 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδινε κουπόνια σε μηχανοδηγούς για να μη πληρώνει υπερωρίες // Έμεινε ανάπηρη από εργατικό ατύχημα σε τρένο – Πήρε αποζημίωση 4.000 ευρώ // Κλειδούχος ακρωτηριάστηκε σε σιδηροδρομικό ατύχημα κι ακόμα παλεύει να αποζημιωθεί // Η ξεχασμένη φιέστα του «Ασημένιου Βέλους» το 2018 // Νέο τηλεφώνημα για βόμβα στα γραφεία της Hellenic Train

* * * Σουηδία: Καταργήσεις δρομολογίων της Flix Trains λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στα τρένα // Ευρώπη: Πώς τα νυχτερινά τρένα έχουν γίνει και πάλι δημοφιλή στην Ευρώπη // Ρωσία: Το «τρένο φάντασμα» του Πούτιν // Ινδία: Ολοκληρώθηκε σημαντικό έργο ηλεκτροκίνησης

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*