Ξεκινάει στη Σκωτία η πρώτη λεωφορειακή γραμμή με αυτόνομα λεωφορεία

Φωτογραφία: Stagecoach

Η εταιρεία Stagecoach ανακοίνωσε την επιτυχή αδειοδότηση μίας λεωφορειακής γραμμής στην οποία θα πραγματοποιούν δρομολόγια πέντε αυτόνομα λεωφορεία με δυνατότητα πραγματοποίησης 10.000 διαδρομών ανά εβδομάδα, αρχής γενομένης από τις 15 Μαΐου 2023.

Ο στόλος των πέντε οχημάτων θα καλύπτει μια διαδρομή 22,5 χιλιομέτρων σε δημόσιο δρόμο στο Εδινβούργο, με ταχύτητα έως και 80 χλμ την ώρα διασχίζοντας και την εμβληματικής γέφυρας Forth Road.

Η γραμμή θα λειτουργεί με συχνά δρομολόγια και δυνατότητα πραγματοποίησης 10.000 διαδρομών την εβδομάδα. Σε κάθε λεωφορείο πέραν των επιβατών, θα επιβαίνουν και  δύο μέλη του προσωπικού: ένας οδηγός ασφαλείας ο οποίος θα παρακολουθεί το σύστημα αυτόνομης οδήγησης και ένας προϊστάμενος στην καμπίνα των επιβατών ο οποίος θα ελέγχει τα εισιτήρια και θα εξυπηρετεί τους επιβάτες. Η εκπαίδευση των οδηγών βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο 20 μέλη του προσωπικού να έχουν εκπαιδευτεί πριν την έναρξη των δρομολογίων.

Η γραμμή δημιουργήθηκε μέσω του έργου CAVForth, με τη συνεργασία των φορέων Fusion Processing Ltd, Stagecoach, Alexander Dennis, Transport Scotland, Edinburgh Napier University και Bristol Robotics Lab, και με χρηματοδότηση από το Κέντρο Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για την πρώτη γραμμή λεωφορείων της χώρας και μία από τις πρώτες στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί αυτόνομα λεωφορεία πλήρους μεγέθους.

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια στη συγκεκριμένη γραμμή είχαν ξεκινήσει από πέρυσι. Τα τελευταία χρόνια δοκιμαστικά δρομολόγια αυτόνομων λεωφορείων έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετές χώρες του κόσμου αλλά η μεταφορά επιβατών στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με μικρά οχήματα αντί για λεωφορεία πλήρους μεγέθους, όπως και στη χώρα μας.

Πηγή: intelligenttransport.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*