Οι ειδήσεις της Παρασκευής: προεκλογικές υποσχέσεις για τις συγκοινωνίες και ένα λεωφορείο με τρύπα στο δάπεδο

Φωτογραφία: athenstransport.com

Στη φωτογραφία το έργο ‘Διαστημική Ποίηση’ -στο σταθμό Χαλάνδρι του Μετρό- του ζωγράφου Χρίστου Καρά ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες μέρες.

Σε κάθε προεκλογική περίοδο της τελευταίας δεκαετίας, το Athens Transport αναζητά τη θέση που έχουν οι αστικές συγκοινωνίες στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, διαπιστώνοντας η συνήθως η προτεραιότητά τους είναι πολύ χαμηλή και εξαντλείται σε εξαγγελίες που έχουν ως στόχο τον εντυπωσιασμό. 

Όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, το κύριο ζήτημα αυτής της προεκλογικής περιόδου (στον τομέα των Υποδομών και Μεταφορών) θα είναι ο σιδηρόδρομος, με τα κόμματα να ζητούν προβλέψιμα την ανάταξη και αναβάθμισή του, την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης της Hellenic Train με το ελληνικό δημόσιο ή ακόμα και την κρατικοποίηση της εταιρείας. 

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας μάλλον όλοι αναγνωρίζουν πως η κατάσταση είναι κακή (αν ήταν ακόμα υπουργός ο κ. Καραμανλής θα ακούγαμε ότι ‘η κυβέρνηση έκανε πολλά αλλά δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα τόσο γρήγορα’). Ο διαγωνισμός για νέα λεωφορεία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, αλλά όπως έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια, δεν θα λύσει από μόνος του όλα τα προβλήματα.

Η ΟΣΥ μπορεί να δοκιμάζει λεωφορεία υδρογόνου τεστάροντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λεωφορείων που κυκλοφορούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στους δρόμους της Αθήνας και βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, όπως θα δείτε και παρακάτω. Οι υποσχέσεις για χιλιάδες νέα λεωφορεία με χρήματα της Ε.Ε. και βελτίωση των δρομολογίων είναι εύκολες στην πράξη, όμως τα προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα. 

Βεβαίως είναι θετικό ότι έχουμε ένα σημαντικό νέο έργο Μετρό σε εξέλιξη (και μέσα σε αυτή τη δεκαετία αναμένεται να προστεθούν τουλάχιστον άλλες μία ή δύο επεκτάσεις του δικτύου) αλλά τι γίνεται με τα μέσα που κυκλοφορούν ήδη; Η διενέργεια των απαραίτητων προσλήψεων σε όλους τους φορείς καθυστερεί συνεχώς, ο νέος σχεδιασμός του ΟΑΣΑ θα χρειαστεί αρκετούς μήνες ακόμα, η ΣΤΑΣΥ κάνει κινήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των μέσων αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα πολλά, ο Προαστιακός παραμένει ημι-εγκαταλελειμμένος αφού ο ΟΣΕ μέχρι πρότινος δεν άλλαζε καν τις λάμπες στα τούνελ.

Στο πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τα Τέμπη αναφέρεται πως ο σιδηρόδρομος διαχρονικά είχε χαμηλή προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις γιατί θεωρείται ένα μέσο «λιγότερο πολυτελές» από τους πιο προνομιούχους. Φοβόμαστε ότι πολύ εύκολα αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί και για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. 


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: Ο Σ.Β. γράφει σχετικά με προβλήματα στη λειτουργία της τηλεματικής:

Έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες προβλήματα στην εφαρμογή της τηλεματικής των λεωφορείων που εξυπηρετούν την περιοχή ΙΛΙΟΝ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (γραμμές A11, B11, 719). Στα περισσότερα οχήματα οι πίνακες είναι σβηστοί και δεν εμφανίζονται τα δρομολόγια στους πίνακες των στάσεων.

Για ένα λεωφορείο το οποίο βρίσκεται σε χείριστη κατάσταση γράφει η Ι. Β.:

Παρασκευή 15.20 στο 214 από Ακαδημίας προς Βύρωνα. Το δάπεδο μπροστά από θέση είναι τρύπιο, βλέπεις το δρόμο από κάτω. Λεωφορείο του ΟΑΣΑ, όχι των ΚΤΕΛ. Δεν έχω λόγια για την άπειρη αναισθησία τους κι αδιαφορία τους για τους πολίτες που μετακινούνται κατά χιλιάδες καθημερινά με τα ΜΜΜ.
Επιπλέον, σε πάρα πολλά λεωφορεία έχουν παραμείνει οι κορδέλες που αποκλείουν τις μπροστινές θέσεις για τους επιβάτες, χωρίς κανένα λόγο. Το διάφανο διαχωριστικό προς τη θέση του οδηγού δεν έχει φύγει, συνεπώς δεν έχουν λόγο να στερούν πολύτιμο χώρο για το επιβατικό κοινό.

Φωτογραφία: I.B./athenstransport.com

Ο Γ. Λ. γράφει για τις πρώτες πόρτες των Λεωφορείων οι οποίες ακόμα παραμένουν κλειστές παρά την άρση των μέτρων της πανδημίας:

Ενώ όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα ΜΜΜ έχουν πρόσφατα ανακληθεί με κοινή υπουργική απόφαση, δυστυχώς βλέπω καθημερινά κάποιους οδηγούς να κάνουν τα δικά τους. Αγνοώντας ότι πλέον τα λεωφορεία λειτουργούν με ολική πληρότητα, επιμένουν να δεσμεύουν αδικαιολόγητα και παράνομα τις μπροστινές θέσεις με τη γνωστή απαγορευτική κορδέλα, στερώντας τις ακόμα και από επιβάτες που λόγω προβλημάτων, ηλικίας κλπ τις έχουν άμεση ανάγκη και εν πάση περιπτώσει τις δικαιούνται κανονικά και με το νόμο.

Αν διαβάζει κάποιος αρμόδιος, παρακαλώ να επιληφθεί άμεσα και να δοθεί τέλος σ΄αυτή την αυθαιρεσία. Στο κάτω-κάτω, η μάσκα είναι προαιρετική και αν κάποιος οδηγός αισθάνεται ανασφάλεια, ας τη φορέσει, όπως κάνουμε και πολλοί από εμάς τους επιβάτες.

Τέλος, αναγνώστης γράφει για τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού στη γραμμή της Χαλκίδας:

Το νέο πρόγραμμα δρομολογίων προαστιακού Αθήνας-Χαλκιδας δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους. Το πρωι από 6.52 πήγε 7.27 με αποτέλεσμα να μην είμαστε έγκαιρα στις εργασίες μας. Ομοίως στην επιστροφή το μεσημέρι από Χαλκίδα προς Αθήνα στο σταθμο δεκελεια το 15.20 πήγε 16.10. Απίστευτη ταλαιπωρία.

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Φύλαξη με drone: Τα drone αποκτούν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη φύλαξη συγκοινωνιακών υποδομών, ακόμα και για αστικά μέσα μεταφοράς. Η αρχή έγινε προ διετίας από τον ΟΣΕ με φύλαξη σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων τόσο στο Θριάσιο πεδίο όσο και τμήματος των γραμμών στην κεντρική Ελλάδα όπου παρατηρούνται συχνά περιστατικά δολιοφθορών και κλοπών υλικού. Σειρά πήραν τα αμαξοστάσια του Μετρό της Αθήνας, ενώ πλέον με τη χρήση drone θα φυλάσσεται και η γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ). Σύμφωνα με πρόσφατη ανάθεση έργου από την ΣΤΑΣΥ, το κόστος φύλαξης της γραμμής, όπου συχνά παρατηρούνται φαινόμενα κλοπών υλικού, με τη χρήση drone ανήλθε σε 63.410,62 ευρώ με ΦΠΑ από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Απριλίου.  

Προσλήψεις στα ΚΤΕΛ Αττικής: Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα ΚΤΕΛ Αττικής ζητούν οδηγούς λεωφορείων για την αστική συγκοινωνία της Αθήνας καθώς και για υπεραστική συγκοινωνία / σχολικά δρομολόγια καθώς και Μηχανικούς – Ηλεκτρολόγους για εργασία στην περιοχή Ανθούσα – Κορωπί. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν βιογραφικά μέσω email

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση Αεροδρομίου: Σύμφωνα με έγγραφα του ΟΣΕ, κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2022 προς και από το Αεροδρόμιο της Αθήνας διακινήθηκαν 210.610 επιβάτες με το Μετρό και 58.878 με τον Προαστιακό. Τον φετινό Ιανουάριο μετακινήθηκαν 202.530 επιβάτες με το Μετρό και 52.794 με τον Προαστιακό, ενώ τον Φεβρουάριο, αμέσως πριν την διακοπή των δρομολογίων της Hellenic Train, μετακινήθηκαν 192.830 επιβάτες με το Μετρό και 57.564 με τον Προαστιακό. Παρατηρούμε επομένως πως κάθε μήνα σταθερά μόνο το 20%-23% των επιβατών επιλέγει τον Προαστιακό και οι υπόλοιποι μετακινούνται με το Μετρό. Για τη χρήση του σιδηροδρομικού σταθμού του Αεροδρομίου, η εταιρεία του Αεροδρομίου εισπράτει περίπου ένα ευρώ ανά επιβάτη.

Δημοτική Συγκοινωνία Χαϊδαρίου: Δύο λεωφορεία μίσθωσε η ΟΣΥ στο Δήμο Χαϊδαρίου για την εκτέλεση υπηρεσιών δημοτικής συγκοινωνίας. Ο δήμος μίσθωνε ήδη ένα λεωφορείο midi NEOPLAN ΕΛΒΟ από το 2021 ως το 2023 με δυνατότητα παράτασης για δύο έτη. Το λεωφορείο αυτό θα αντικατασταθεί με άλλο ίδιου τύπου για δύο ακόμα έτη και μηνιαίο μίσθωμα 1.100 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Επιπλέον, μισθώνεται και ένα δεύτερο λεωφορείο SOLARIS για 8 μήνες με μίσθωμα το οποίο δεν αναφέρεται στο τμήμα του συμβολαίου που ανέβηκε στη Διαύγεια. Τα έξοδα ασφάλισης, ΚΤΕΟ, κλπ είναι ενσωματομένα στο μηνιαίο μίσθωμα ενώ ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες της ΟΣΥ. 

Νέα ειδική σύμβουλος: Εργαζόμενη της ΣΤΑ.ΣΥ. τοποθετήθηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο σε θέση εργασίας Ειδικού Συμβούλου για  θέματα φυσικής / επικοινωνιακής προσβασιμότητας και καθολικού
σχεδιασμού υποδομών & υπηρεσιών των μέσων σταθερής τροχιάς για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). 


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Διαγωνισμός για «Προμήθεια Μέσων Κομίστρου υπό Μορφή Ρολών Εισιτηρίων, που Απαιτούνται κατά τη Λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)» με προϋπολογισμό 1.679.940 ευρώ χωρίς ΦΠΑ που αφορά 16.799.400 πολλαπλά εισιτήρια σε μορφή «ρολών», ή 9.882 «ρολά» των 1.700 «πολλαπλών» λειτουργικών εισιτηρίων.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ που αφορά σε εργασίες εξοπλισμού τηλεματικής στα οχήματα της ΟΣΥ.

  • Μίσθωση τριών χώρων 177 περίπου τ.μ. στο σταθμό Αττική στην ΟΣΥ αντί ετήσιου μισθώματος 15.415,68 ευρώ 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: αυξήσεις στους μισθούς στις συγκοινωνίες, νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό για την επέκταση του Μετρό προς Ίλιον

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*