Οι ειδήσεις της Παρασκευής: αυξήσεις στους μισθούς στις συγκοινωνίες, νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό για την επέκταση του Μετρό προς Ίλιον

Illary G/flickr.com

Αυξήσεις τουλάχιστον 2% θα λάβουν στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών αυτή την εβδομάδα. Η «μηνιαία οικονομική ενίσχυση», όπως αναφέρεται, θα φτάσει το 4% (υπολογίζεται επί του ποσού που λαμβάνει ο εργαζόμενος ως βασικό μισθό) για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε βάρδιες, σε γενικές γραμμές δηλαδή όλους όσους δεν έχουν θέσεις γραφείου.

Φυσικά τα αιτήματα των εργαζομένων, που προχώρησαν το τελευταία διάστημα σε στάσεις εργασίας, δεν περιορίζονται σε μισθολογικά θέματα. Λίγο όμως το ότι δόθηκε αυτή η ενίσχυση, λίγο το ότι κλείνει η Βουλή λόγω των εκλογών, είναι πολύ πιθανό να δούμε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων το ερχόμενο διάστημα.

Νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό για την επέκταση του Μετρό προς Ίλιον: Την τέταρτη κατά σειρά παράταση έδωσε η Αττικό Μετρό στο διαγωνισμό για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ίλιον με τρεις σταθμούς ο οποίος είχε προκηρυχθεί τον Ιανουάριο. Η νέα ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 3η Μαΐου, ενώ η απασφράγιση θα γίνει στις 9 Μαΐου. Οι παρατάσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς δεν προκαλούν έκπληξη και σίγουρα δεν υπάρχει βιασύνη για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, τη στιγμή που είναι σίγουρο πως οι υπογραφές θα πέσουν από την επόμενη κυβέρνηση, ακόμα και σε ένα χρόνο από σήμερα.

Νέοι εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ: 20 ακόμα εργαζόμενοι ανέλαβαν καθήκοντα στην ΣΤΑ.ΣΥ. μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ για ανέργους ηλικίας 55-67 ετών. Πρόκειται κυρίως για τεχνίτες αλλά και για υπαλλήλους γραφείου.

Μισθώνονται καταστήματα σε σταθμούς ΗΣΑΠ: 17 καταστήματα και γραφεία που βρίσκονται κυρίως σε σταθμούς ΗΣΑΠ διαθέτει προς μίσθωση η ΣΤΑ.ΣΥ. για περίοδο 6 ετών, με δυνατότητα παράτασης για 2 επιπλέον έτη. Τα καταστήματα βρίσκονται στους σταθμούς Νερατζιώτισσα, Ειρήνη, Ηράκλειο, Περισσός, Άνω Πατήσια, Ομόνοια, Ταύρος, Καλλιθέα καθώς και στο μέγαρο της ΣΤΑΣΥ στην οδό Αθηνάς. Η τιμή εκκίνησης στους διαγωνισμούς ξεκινά από τα 130 ευρώ το μήνα και φτάνει ως τα 1.800. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι προβλέπεται να μην επιτρέπεται η ύπαρξη δύο καταστημάτων του ίδιου τύπου σε κάθε σταθμό, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες επιχειρήσεων που δεν επιτρέπονται καθόλου (π.χ. γραφεία σωματείων ή γραφεία τελετών). Επίσης, στο μικροσκοπικό κατάστημα της Ομόνοιας που βρίσκεται επί της αποβάθρας, δεν θα επιτρέπεται η πώληση μη συσκευασμένων φαγητών και ποτών (αν και ο ίδιος περιορισμός δεν υπάρχει για την καντίνα που άνοιξε εντός του σταθμού του Πειραιά).

Ερώτηση για τις συγκοινωνίες στην Ανατολική Αττική: Ο βουλευτής Πάνος Σκουρολιάκος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών αναφορικά με την «τριτοκοσμική», όπως τη χαρακτηρίζει κατάσταση των συγκοινωνιών στην Ανατολική Αττική. Ο βουλευτής ζητά ενημέρωση για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αναβαθμιστούν οι συγκοινωνίες της περιοχής καθώς και να επανασχεδιαστούν τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις αυτές.

Τα μηνύματα για τις μάσκες: Μπορεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας να έχει καταργηθεί και επισήμως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εδώ και τρεις εβδομάδες, με βάση απόφαση που ελήφθη πριν ένα μήνα, ωστόσο οι επιβάτες του Μετρό συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να ακούν ηχητικά μηνύματα για τις μάσκες (σε τέσσερις γλώσσες!) τα οποία προκαλούν τουλάχιστον σύγχυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μέχρις ότου οι ηχογραφήσεις αφαιρεθούν από κάθε συρμό του Μετρό ξεχωριστά, σε αντίθεση με τους σταθμούς όπου τα μηνήματα σταμάτησαν από την πρώτη μέρα. Δεν είναι όμως μόνο το Μετρό όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και στους συρμούς του Προαστιακού ακούγονται ηχητικά μηνύματα για τα μέτρα κατά της πανδημίας που λαμβάνει η “ΤΡΑΙΝΟΣΕ” (!) και τα οποία καλούν τους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους αν αισθανθούν αδιαθεσία. Και βέβαια στα λεωφορεία έχουμε την de facto κατάργηση της πρώτης πόρτας από οδηγούς που ζητούν να μείνει σε μόνιμη βάση απομονωμένο το μπροστινό τμήμα τους λεωφορείου.

Η φορολογική επιβάρυνση των ΙΧήδων: Τη δεύτερη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση ανάμεσα σε 13 χώρες της Ε.Ε. είχαν οι Έλληνες κάτοχοι ΙΧ το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, η μέση επιβάρυνση έφτασε τα 1.264 ευρώ ανά όχημα, ενώ πιο φιλική προς τους κατόχους ΙΧ ήταν μόνο η φορολογία της Ισπανίας με μέση επιβάρυνση να ανέρχεται σε 1.148 ευρώ. Στον αντίποδα, η μέση φορολογική επβάρυνση έφτασε τα 2.892 ευρώ στο Βέλγιο και τα 2.723 ευρώ στη Φινλανδία. Μόνο έκπληξη φυσικά δεν αποτελεί η  διάκριση αυτή για τη χώρα μας, αφού, αντίθετα με τις πολιτικές ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ως στόχο να μειώσουν την χρήση των ΙΧ, στην Ελλάδα μας οι κυβερνήσεις διαχρονικά ακολουθούν αυτοκινητοκεντρική πολιτική, στερώντας παράλληλα σημαντικούς πόρους από το δημόσιο οι οποίοι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Τα Τραμ και η συντήρησή τους: Μαθαίνουμε πως ευρωπαϊκή πόλη στην οποία κυκλοφορούν Τραμ ίδιου τύπου με αυτά της Αθήνας (AnsaldoBreda -πλέον Hitachi- Sirio) και η οποία έχει υποφέρει πολύ -κυρίως οικονομικά- εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν με τους συγκεκριμένους συρμούς, αναζητά τεχνογνωσία στην Αθήνα σχετικά με ζητήματα συντήρησης και προμήθειας ανταλλακτικών. Πάντα υπάρχουν χειρότερα…

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Με αποφάσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Παπαδόπουλου εγκρίνεται η καταβολή ποσών ύψους 10.356.150 ευρώ προς την ΟΣΥ και 2.094.750 ευρώ προς την ΣΤΑΣΥ ως 4η μηνιαία δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2023 για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

Ερώτηση για τα Λεωφορεία: Λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα Λεωφορεία της Αθήνας. Οι βουλευτές κάνουν αναφορά στην κατάσταση των λεωφορείων της ΟΣΥ και των ΚΤΕΛ, ενώ ζητείται ενημέρωση σχετικά με το σχεδιασμό για τις προσλήψεις προσωπικού, την αγορά ανταλλακτικών, την προμήθεια νέων οχημάτων, την κατάσταση των λεωφορείων των ΚΤΕΛ, μισθολογικά θέματα κ.ά.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 2.108.644,85 πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ για την προκαταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης Απριλίου 2023 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αθήνα. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 898.107 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 895.476,51 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 174.259,14 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 140.802,20 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

  • Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί μέσα «στους πρώτους μήνες του 2024» τη στιγμή που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση επέμενε ότι θα παραδοθεί την τελευταία μέρα του 2023 // Καραμανλής: Παρέλαβε έναν ΟΑΣΘ απαξιωμένο, τον παρέδωσε ημιθανή
  • Κέρκυρα: Μέσω ίντερνετ τηλεματική για τα αστικά λεωφορεία

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση καταβολής ποσού 1.779.594,62 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Φεβρουάριο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.
  • Δαπάνη ποσού 457.620,04 ευρώ με ΦΠΑ προς την «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την μηνιαία ενιαία χρέωση Φεβρουαρίου 2023 της Τηλεματικής
  • Δαπάνη ύψους 6.603 ευρώ με ΦΠΑ προς την «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Ιανουαρίου 2023.

  • Απόφαση Δ.Σ. για χορηγία επικοινωνίας στο ATHENS CIVIL SOCIETY FESTIVAL 2023 μέσω της παραχώρησης διαφημιστικών μέσων σε Μετρό και Τραμ. Απόφαση για συνεργασία με το ΝΠΔΔ «Ανθοκομική Έκθεση» Δήμου Κηφισιάς με ανταποδοτική χορηγία. Απόφαση για παραχώρηση χώρου στο Σύνταγμα προς το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής για έκθεση φωτογραφίας.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: κάρτα εργασίας στις συγκοινωνίες και μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες οδηγούς λεωφορείων

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*