Τα νέα του σιδηρόδρομου: νέοι διαγωνισμοί για συντήρηση και ανάδοχος για τη νέα στάση του Προαστιακού στο Κρυονέρι

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Δύο μεγάλους διαγωνισμούς για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου προκήρυξε ο ΟΣΕ αυτή την εβδομάδα. Ο πρώτος, αφορά τη συντήρηση γραμμών και αλλαγών στην περιοχή δικαιοδοσίας του Τμήματος Συντήρησης Αθηνών και έχει προϋπολογισμό ύψους 4.485.230,93 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο δεύτερος, αφορά τη συντήρηση της μετρικής γραμμής Ρίο – Κάτω Αχαΐα στην Πάτρα και έχει προϋπολογισμό ύψους 1.119.600,83 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Οι προσφορές αναμένεται να υποβληθούν το Μάιο ενώ και τα δύο έργα θα έχουν διάρκεια 18 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι επιλογή της κυβέρνησης (εκτός αν άλλαξε κάτι) είναι η συντήρηση να ανατεθεί σε μόνιμη βάση σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμών ΣΔΙΤ. Ο πρώτος σχετικός διαγωνισμός που αφορά τη βόρεια Ελλάδα έχει ήδη λάβει έγκριση για να ξεκινήσει, ενώ οι επόμενοι δύο διαγωνισμοί αναμένονταν μέσα στους επόμενους μήνες.

* * * Στην εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε. κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι Αττικής. Η εταιρεία έδωσε έκπτωση 1,42% με την προσφορά της να ανέρχεται σε 5.804.254,88 ευρώ, δείχνοντας έτσι πως οι υπερβολικές εκπτώσεις του παρελθόντος (που οδηγούσαν βέβαια και σε συμπληρωματικές συμβάσεις) δεν είναι δυνατές λόγω των οικονομικών συνθηκών στον κλάδο των κατασκευών. Η συνολική διάρκεια του έργου, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού ανέρχεται σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, στους οποίους περιλαμβάνονται 18 μήνες για την κατασκευή (προφανώς υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για τα δεδομένα των σιδηροδρομικών έργων στη χώρα μας) και 24 μήνες υποχρεωτικής συντήρησης.

* * * Ως τα τέλη Ιουνίου θα είναι λειτουργική η τηλεδιοίκηση από τη Λάρισα και πάνω, ενώ από τη Λάρισα και κάτω η τηλεδιοίκηση θα λειτουργεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. Στόχος είναι τον Οκτώβριο να λειτουργούν και τα τέσσερα Κέντρα Ελέγχου Κυκλοφορίας (σε ΣΚΑ, Κόρινθο, Λάρισα και Θεσσαλονίκη) με την τηλεδιοίκηση να είναι τότε ενεργή σε όλο το δίκτυο. Το ΚΕΚ της Λάρισας αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου, ενώ τον Ιούλιο θα λειτουργεί η τηλεδιοίκηση από τη Λάρισα ως το Πλατύ. Όσον αφορά το σύστημα ασφάλειας ETCS πάντως, η κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη και το σύστημα θα απαιτήσει αρκετά περισσότερο χρόνο αφού καθυστερεί η προμήθεια του συστήματος από τον αρμόδιο προμηθευτή (Hitachi).

* * * Κάτι που έχουμε αναφέρει ξανά, και αξίζει να το επαναλάβουμε, είναι ότι δεν είναι δυνατό έργα τα οποία δεν έγιναν εδώ και μία και πλέον δεκαετία να γίνουν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή ακόμα και μηνών. Δυστυχώς η κυβέρνηση αποφάσισε αρχικά να δώσει την αντίθετη εντύπωση θέτωντας μη ρεαλιστικούς στόχους. Έτσι ακόμα και το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των δρομολογίων έπεσε έξω, δύο μάλιστα φορές. Τόσο αυτό που ανακοίνωσε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης, όσο και το «διορθωμένο» του ΟΣΕ. Σήμερα για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ο Προαστιακός θα φτάσει στο Κιάτο τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστήριζε πως μέχρι το Πάσχα όλα τα δρομολόγια θα έχουν επανέλθει. Πλήρης επαναφορά πάντως (και των ταχυτήτων) δεν αναμένεται πριν λειτουργήσει η τηλεδιοίκηση παντού το επόμενο φθινόπωρο (το νωρίτερο).

* * * Τις τελευταίες μέρες πάντως ο ΟΣΕ αναθέτει όλο και περισσότερα (μικρά κυρίως) έργα από άκρη σε άκρη του σιδηροδρομικού δικτύου σε μία προσπάθεια προφανώς να «συμμαζέψει» την κατάσταση ώστε να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος. Εδώ και λίγες μέρες (επιτέλους!) είναι επίσης εμφανείς οι προκαταρκτικές εργασίες για τη β’ φάση των έργων στο σταθμό Λαρίσης (έργο ευθύνης της ΕΡΓΟΣΕ). Αυτό όμως είναι ένα έργο που θα κρατήσει καιρό.

* * * 29.500 ευρώ συν ΦΠΑ είναι το κόστος της προμήθειας και εγκατάστασης λαμπτήρων LED για την αντικατάσταση των λαμπτήρων φθορισμού (που δεν λειτουργούσαν) στις σήραγγες Τεμπτών και Πλαταμώνα συν τον έλεγχο και την αποκατάσταση των βλαβών στους τοπικούς πίνακες χειρισμού, σύμφωνα με έγγραφο που ανάρτησε ο ΟΣΕ στη Διαύγεια. Για ποιο λόγο λοιπόν αυτό δεν είχε γίνει αρκετά νωρίτερα από τις προηγούμενες διοικήσεις του οργανισμού; Προφανώς η ασφάλεια δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα.

* * * Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε επίσης πως το υπουργείο έχει ζητήσει από την Hellenic Train μειωμένο εισιτήριο κατά 50% στους φοιτητές και τους νέους κάτω των 25 ετών στα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αν είναι δυνατό ακόμα και στον Προαστιακό, ως μέρος της προσπάθειας για την ανάκτηση εμπιστοσύνης στο σιδηρόδρομο. Σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό, ταξιδεύουν με κάθε τρένο περί τους 150 επιβάτες, αριθμός κατά 20% χαμηλότερος από τον μέσο όρο πριν το δυστύχημα, που κυμαινόταν στα 200-250 άτομα, και οι αριθμοί βαίνουν αυξανόμενοι.

* * * Αυτή την εβδομάδα εν τω μεταξύ αναμενόταν να υπογραφεί, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στους γαλλικούς σιδηροδρόμους και τον ΟΣΕ, το οποία και θα αφορά σε θέματα προσωπικού, εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης αλλά και σε θέματα διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Alstom (η οποία έχει παράρτημα και στην Ελλάδα) είναι η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει το έργο της τηλεδιοίκησης.

* * * Με αφορμή το περιστατικό παράσυρσης νεαρού από αμαξοστοιχία στην περιοχή του Ταύρου που είχε ως συνέπεια τον βαρύ τραυματισμό του, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος ζήτησε την υπογειοποίηση των γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση του ΟΣΕ, η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών από τη νότια έξοδο του σταθμού Λαρίσης ως το σταθμό Ρουφ επρόκειτο να υλοποιηθεί ως το τέλος του 2026.

* * * Μιλώντας για αιτήματα υπογειοποιήσεων αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή δημάρχων περιοχών της Αττικής τις οποίες διασχίζει ο σιδηρόδρομος (Διόνυσος, Αχαρνές, Μοσχάτο-Ταύρος). Το αξιοπερίεργο ήταν ότι στη συνάντηση δεν μετείχε κανένα υπηρεσιακό στέλεχος του ΟΣΕ (!) Κατανοητό ότι οι δήμαρχοι θέλουν να τα πουν κάπου αλλά έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα. Μετά το Πάσχα πάντως θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση με την παρουσία αυτή τη φορά εκπροσώπων του ΟΣΕ.

* * * Από τις 13 Φεβρουαρίου μέχρι τη διακοπή (και) των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας την 1η Μαρτίου, τα τοπικά δρομολόγια Άνω Λιόσια – Κάντζα είχαν επεκταθεί, ή πιο σωστά είχαν επανέλθει ως το Κορωπί. Με την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου όμως τα δρομολόγια πραγματοποιούνται και πάλι μόνο μέχρι την Κάντζα. Αν και η τροποποίηση των δρομολογίων των Φεβρουάριο έγινε λόγω έργων, η Hellenic Train καλό θα ήταν να ξανασκεφτεί την μόνιμη επαναφορά των τοπικών αυτών δρομολογίων ως το Κορωπί, όπως συνέβαινε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022. [Λίγο πριν τη δημοσίευση ενημερωθήκαμε και για την κατάργηση του τελευταίου πρωινού ζεύγους Άνω Λιόσια – Κάντα – Μεταμόρφωση σήμερα. Ελπίζουμε να μη γίνει συνήθεια όπως στο πρόσφατο παρελθόν.]

* * * Με αναφορές στις ελλείψεις στην ραδιοεπικοινωνία, την πυρασφάλεια καθώς και σε άλλους κανόνες ασφαλείας το πόρισμα των εμπειρογνομώνων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη // «Απόπειρα εξαγοράς συγγενών» από την Hellenic Train κατήγγειλε δικηγόρος οικογένειας θυμάτων, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα κάποιο στοιχείο για τον ισχυρισμό του.

* * * Στις 15 Ιανουαρίου, ενάμιση μήνα πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας είχε τοποθετηθεί επισήμως στο πρόγραμμα ως σταθμάρχης μόνος του στη βάρδια, αλλά το πρόγραμμα ανατράπηκε ύστερα από καταγγελία στα κεντρικά του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα, εμπειρότερο σιδηροδρομικό στέλεχος κατήγγειλε στη διοίκηση του Οργανισμού στην Αθήνα ότι ένας μαθητευόμενος σταθμάρχης έχει την ευθύνη του σταθμού και τότε δόθηκε εντολή στον επιθεωρητή -που έχει ειδικότητα σταθμάρχη- να μεταβεί στην Καλαμπάκα και να συνεχίσει τη βάρδια μαζί με τον μαθητευόμενο.

* * * Για όποιον παρακολουθεί το σιδηρόδρομο δεν προκάλεσε καμία εντύπωση η διακοπή ρεύματος που ακινητοποίησε τρένο που πραγματοποιούσε δρομολόγιο Intercity μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής λίγο έξω από τη Λάρισα για 30 περίπου λεπτά. Η αντιπολίτευση φυσικά έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση με τον κ. Παππά να αναφέρει πως «η κυβέρνηση […] συνεχίζει να παίζει με την ασφάλεια των επιβατών.

* * * Πάτρα: Συνεχίζονται τα προβλήματα στην λειτουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Πάτρας με καθημερινές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων // Εκτροχιάστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πολυσυζητημένο ρομποτικό τρένο που κινείται στις σιδηροδρομικές γραμμές της Πάτρας, στο πλαίσιο εργασιών του ΟΣΕ // Καλαμάτα: Ανησυχία στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον κίνδυνο κατάργησης της γραμμής Καλαμάτα – Μεσσήνη // Έβρος: Το 2028 θα ολοκληρωθεί η διπλή σιδηροδρομική γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

* * * Υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή η νέα διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην Hellenic Train. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, η ΣΣΕ αποτελεί πιστή συνέχεια των συμβάσεων που είχαν υπογράφει το 2018 και 2020, και περιλαμβάνει όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2022 με την εταιρεία. Σημειώνεται ότι η σύμβαση είχε καταρτιστεί πριν την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και είχε εγκριθεί από το Δ.Σ. του σωματείου.

* * * Τον διαγωνισμό για τις «έξυπνες» γέφυρες ύψους 100 εκατ. ευρώ, προκηρύσσει τις επόμενες μέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω του οποίου θα εγκατασταθούν προηγμένα συστήματα παρακολούθησης σε 250 σιδηροδρομικές γέφυρες, τα οποία  θα καταγράφουν σε κανονικές συνθήκες την συμπεριφορά τους.

* * * Λίγο πριν τη διάλυση της Βουλής ενόψει των εκλογών, κατατάθηκαν από βουλευτές μερικές ακόμα ερωτήσεις σιδηροδρομικού ενδιαφέροντος:

  • Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τζαβάρας κατέθεσε ερώτηση ζητώντας ενημέρωση για το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης και επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα
  • Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας της διαδρομής Πλατύ – Φλώρινα – Πλατύ από την κατάργηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Έδεσσας. [Σημείωνεται ότι το «κατάργηση» αφορά σιδηροδρομική ορολογία αφού ο σταθμός μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό και χωρίς σταθμάρχη].
  • Βουλευτές του ΜέΡΑ25 κατέθεσαν ερώτηση αναφορικά με την καταστροφή της σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμάτας – Μεσσήνης

* * * Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος απάντησε σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη σύμβαση της Hellenic Train με το ελληνικό δημόσιο και όσα προβλέπονταν για τις επενδύσεις της εταιρείας. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (το 2019, το σχέδιο σύμβασης που απέρριψε το υπουργείο ένα χρόνο αργότερα καθώς «δεν διασφάλιζε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών» και τελικά την υπογραφή της νέας σύμβασης ΥΔΥ ύστερα από νέες διαπραγματεύσεις. Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει ότι το πρώτο σχέδιο ΥΔΥ στο οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί επίσημο έγγραφο, δεν υπογράφηκε από το υπουργείο και δεν ήταν δεσμευτικό για κανένα μέρος.

* * * Με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Παπαδόπουλου εγκρίθηκε η καταβολή της 2ης, 3ης και 4ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης, ύψους 18.750.000 προς τον Ο.Σ.Ε. Α.Ε. για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

* * * Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. απαντά σε όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την εταιρεία ξεκαθαρίζοντας ποιος είναι ο ρόλος της και τα καθήκοντα των 184 εργαζομένων της.

* * * Δύο μηχανοδηγοί μιλούν το πρώτο τους δρομολόγιο στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη υπό το ψυχικό φορτίο της πολύνεκρης τραγωδίας που συγκλόνισε τη χώρα.

* * * Ισπανία: Η Iryo ξεκινά δρομολόγια υψηλών ταχυτήτων ανάμεσα σε Σεβίλλη και Μάλαγα // Γερμανία: Κίνδυνος για την ποιότητα των υπηρεσιών από την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου 

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*