Πράσινο φως για 200 λεωφορεία φυσικού αερίου – Μετά τις εκλογές οι υπογραφές

φωτογραφία: Karsan

Η ιταλοτουρκική εταιρεία Industria Italiana Autobus S.P.A. είναι ο προσωρινός ανάδοχος της προμήθειας 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου, μέρος του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 650 αστικών λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά από τα τέσσερα τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2021 στα οποία υπάρχει ανάδοχος (ένα ακόμα τμήμα του διαγωνισμού ματαιώθηκε νωρίς κατά τη διαγωνιστική διαδικασία).

Σύμφωνα με την απόφαση, γίνεται δεκτό το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού ως προς το Τμήμα 2, στο σύνολό του, το οποίο αφορά στην προμήθεια 200 απλών αστικών οχημάτων 12m, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI και η προσφορά της εταιρείας Industria Italiana Autobus S.P.A. Στην εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2014 έχοντας τη διοικητική της έδρα στη Ρώμη, συμμετέχει και η Τουρκική εταιρεία Karsan σε εργοστάσιο της οποίας στην Μπούρσα της Τουρκίας κατασκευάζεται μέρος της παραγωγής, μεταξύ των οποίων και το μοντέλο Citymood 12 CNG το οποίο αφορά η προμήθεια.

Νωρίτερα φέτος, προχώρησε η ανακήρυξη δύο ακόμα αναδόχων για ισάριθμα τμήματα του διαγωνισμού, με τις συμβάσεις να βρίσκονται πλέον στη διαδικασία του ελέγχου. Πρόκειται για την IVECO France SAS η οποία θα προμηθεύσει 100 αρθρωτά (18 μέτρων) λεωφορεία με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και την Yutong από την οποία αναμένονται 250 απλά (12μετρα) ηλεκτρικά λεωφορεία με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ, όπως και του ανάλογου εξοπλισμού φόρτισής τους.

Πλέον, εξελίξεις αναμένονται σε ένα μόνο ακόμα τμήμα του διαγωνισμού, που αφορά 100 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ., το οποίο εκτός απροόπτου θα ανατεθεί στην BYD, αφού ήδη έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία οι Irizar, Van Hool και IVECO.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού το οποίο αφορούσε την προμήθεια 120 υβριδικών λεωφορείων, ματαιώθηκε την περασμένη άνοιξη καθώς δεν κατετέθηκε καμία σχετική προσφορά.

Δεδομένου του ότι μετά τον έλεγχο των συμβάσεων αυτές πρέπει να περάσουν από τη Βουλή (το νωρίτερο εντός του καλοκαιριού) δεν θα ήταν περίεργο αν οι υπογραφές καθυστερήσουν μέχρι και το προσεχές φθινόπωρο. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των λεωφορείων.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού, το σύνολο των οχημάτων θα πρέπει να παραδοθεί εντός 16 – 18 μηνών από την υπογραφή της κάθε σύμβασης, ωστόσο η παράδοση θα γίνει τμηματικά, και έτσι τα πρώτα λεωφορεία θα αρχίσουν να έρχονται ακόμα και εντός του πρώτου τριμήνου. Έτσι, το ιδανικό σενάριο λέει ότι ως το τέλος της φετινής χρονιάς υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο ο στόλος της ΟΣΥ να αποκτήσει τα πρώτα του νέα λεωφορεία εδώ και μία και πλέον δεκαετία.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*