Από την Yutong η πρώτη μεγάλη προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων

Η Yutong θα αναλάβει την πρώτη μεγάλη προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων για τη χώρα μας, μετά την κατακύρωση ενός ακόμα μέρους του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια συνολικά 650 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με απόφαση του Γ. Γ. Μεταφορών, γίνεται δεκτή η εισήγηση της επιτροπής του διαγωνισμού για την κατακύρωση στην κινεζική εταιρεία της προμήθειας 250 απλών (12μετρων) ηλεκτρικών λεωφορείων με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ, όπως και του ανάλογου εξοπλισμού φόρτισής τους.

Η προσφορά της εταιρείας YUTONG BUS CO. LTD ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 110.825.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φορτιστών βραδείας φόρτισης καθώς και 7 συστημάτων ταχείας φόρτισης (ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 124.695.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.) Επιπλέον, προβλέπεται η συντήρηση των οχημάτων για περίοδο ενός έτους.

Προσφορές σε αυτό το -πέμπτο- τμήμα του μεγάλου διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2021, είχαν καταθέσει επίσης η BYD, η οποία και αποκλείστηκε μετά από προσφυγές των άλλων συμμετεχόντων, καθώς και η IRIZAR, η οποία επέλεξε να αποχωρήσει από το διαγωνισμό αφήνοντας τελικά την YUTONG μόνη στο διαγωνισμό.

Η Yutong ήταν το 2022 ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών λεωφορείων σε πωλήσεις στην Ευρώπη, με 479 ταξινομήσεις οχημάτων, αύξηση 58% σε σχέση με το 2021, όταν ήταν στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης. Σήμερα, λεωφορεία της εταιρείας, που μπήκε στην ευρωπαϊκή αγορά το 2004, κυκλοφορούν σε τουλάχιστον 21 πόλεις σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβακία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και άλλες χώρες. Από το 2020, η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο στη Γαλλία όπου και γίνεται η συναρμολόγηση των οχημάτων για την ευρωπαϊκή αγορά.

Τον Οκτώβριο του 2020, ένα λεωφορείο της Yutong πραγματοποίησε δοκιμαστικά δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας. Ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της κυβέρνησης για πιλοτική δοκιμή ηλεκτρικών λεωφορείων, ενώ προετοιμαζόταν ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια νέων οχημάτων.

Προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί πόσα ακριβώς και ποιου τύπου λεωφορεία, εκ των 650 που θα προμηθευτεί η χώρα μας, θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα και πόσα στη Θεσσαλονίκη. Το επικρατέστερο πάντως σενάριο για τα ηλεκτρικά λεωφορεία, είναι πως στον στόλο της ΟΣΥ θα ενταχθούν τα 250 λεωφορεία της Yutong με αυτονομία 180 χλμ., ενώ στη Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορήσουν τα υπόλοιπα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία θα έχουν αυτονομία 135 χλμ.

Πώς εξελίσσεται ο διαγωνισμός ανά τύπο λεωφορείου

Το πέμπτο τμήμα του διαγωνισμού το οποίο αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων και το οποίο κατακυρώθηκε στην Yutong, είναι το δεύτερο κατά σειρά -εκ των πέντε με τα οποία ξεκίνησε ο διααγωνισμός- στο οποίο υπάρχει προσωρινός ανάδοχος.

Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο όταν, βγήκε απόφαση για το τρίτο τμήμα του διαγωνισμού στο οποίο περιλαμβάνονται 100 αρθρωτά (18 μέτρων) λεωφορεία με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρεία IVECO France SAS, με τίμημα ύψους 385.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά μονάδα, δηλαδή συνολικά 38.500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το σύνολο των 100 λεωφορείων (ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 43 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).

Εδώ και λίγες ημέρες, η πορεία των υπόλοιπων τριών τμημάτων του διαγωνισμού ήταν προδιαγεγραμμένη μετά και την αποχώρηση τριών ευρωπαίων κατασκευαστών. Έτσι, μετά την απόφαση για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, εξελίξεις αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες για δύο ακόμα τμήματα του διαγωνισμού στα οποία έχει απομείνει μόνο μία εταιρεία:

  • ΤΜΗΜΑ 2: 200 απλά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ. Παραμένει μόνο η Industria Italiana Autobus SpA (IIA) – Karsan. (Αποχώρησε η IVECO)
  • ΤΜΗΜΑ 4: 100 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. Παραμένει μόνο η BYD (Αποχώρησαν οι Irizar, Van Hool και IVECO)

Τέλος, το πρώτο τμήμα το οποίο αφορούσε την προμήθεια 120 υβριδικών λεωφορείων, ματαιώθηκε την περασμένη άνοιξη καθώς δεν κατετέθηκε καμία σχετική προσφορά,

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τα λεωφορεία πρέπει να παραδοθούν σε διάστημα 520 ημερών (ενάμιση περίπου χρόνο) για τα ηλεκτρικά λεωφορεία αυτονομίας 135 χλμ και 580 ημερών (περίπου ένα χρόνο και 8 μήνες) για τα υπόλοιπα λεωφορεία, αρχής γενομένης από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, με την παράδοση των οχημάτων να γίνεται σταδιακά.

Επομένως, πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε ακριβώς θα υπογραφούν οι τέσσερις συμβάσεις. Αν και το υπουργείο επιθυμεί αυτό να γίνει μέσα στην άνοιξη, ει δυνατόν και πριν τις εκλογές, συνήθως ο έλεγχος συμβάσεων ανάλογου μεγέθους απαιτεί πολλούς μήνες και ενίοτε φτάνει τον ένα χρόνο.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*