Τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ επεκτείνονται ως το Γραμματικό

φωτογραφία: Αναστάσιος Χρυσίνας

Την κοινότητα του Γραμματικού, βόρεια του Μαραθώνα, αναμένεται να ξεκινήσουν να εξυπηρετούν εντός του Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα με την έναρξη των θερινών δρομολογίων, τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Συγκεκριμένα, εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, η κυκλική γραμμή 310 Μαραθώνας – Νέα Μάκρη – Ραφήνα αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια που θα εξυπηρετούν και το Γραμματικό.

Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση της λεωφορειακής γραμμής 314 Δουκ. Πλακεντίας – Παλλήνη – Ραφήνα ώστε να εξυπηρετεί την Ανατολή Νέας Μάκρης.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Αναστάσιος Χρυσίνας, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου Μαραθώνα, η συνεργασία μεταξύ της δημοτικής αρχής και του ΟΑΣΑ για την επέκταση των λεωφορειακών γραμμών στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Τον Ιανουάριο είχε πραγματοποιηθεί δοκιμαστικό δρομολόγιο λεωφορείου προς το Γραμματικό, ενώ το ζήτημα της επέκτασης της γραμμής 314 συζητήθηκε σε συνάντηση τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, τέθηκε και ως θέμα η δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας στο Μαραθώνα η οποία και θα εξυπηρετεί όλο το δήμο. 

Μέσω της επέκτασής της γραμμής 310, το Γραμματικό αναμένεται να γίνει η βορειότερη περιοχή της Αττικής η οποία εξυπηρετείται από αστικά λεωφορεία. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια τα αστικά λεωφορεία στην ανατολική Αττική έφταναν μέχρι το Πικέρμι, ενώ από εκεί και πέρα συνέχιζαν μόνο τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής. Από το καλοκαίρι του 2017 όμως άρχισε να εξυπηρετείται η περιοχή της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά μέσω της γραμμής 314. Ένα χρόνο αργότερα και κατόπιν της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τα αστικά δρομολόγια έφτασαν μέχρι το Μαραθώνα, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 δημιουργήθηκε η γραμμή 535Α η οποία πραγματοποιεί δρομολόγια από τη Κηφισιά ως τη λίμνη του Μαραθώνα και το Καλέντζι (Βόθωνας) το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ. από το Γραμματικό.

Σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι αστικές λεωφορειακές γραμμές δύναται να καλύπτουν και μετακινήσεις «μεταξύ της αστικής περιοχής με κοντινούς οικισμούς άρρηκτα συνδεδεμένους με την αστική περιοχή» όπως είναι πολλοί οικισμοί της Αττικής οι οποίοι βρίσκονται εκτός του λεκανοπεδίου και μέχρι σήμερα καλύπτονται -ή και όχι- από δρομολόγια των ΚΤΕΛ Αττικής. Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί επίσης και αίτημα από την περιοχή του Βαρνάβα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Γραμματικού για εξυπηρέτηση από τον ΟΑΣΑ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*