Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ένας υπουργός που μπαίνει στο Μετρό και οι βλάβες στα κλιματιστικά των λεωφορείων

Φωτογραφία: Chabe01/Wikimedia Commons

Καθώς η ώρα σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης πλησιάζει, φαίνεται να έχει κλειδώσει (κατά τους πολιτικούς συντάκτες τουλάχιστον) η διάσπαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα δύο, με το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών να αυτονομείται για πρώτη φορά από το 2009.

Είναι αυτονόητο πως ένας υπουργός που θα ασχολείται μόνο με τον κλάδο των μεταφορών θα έχει τη δυνατότητα και να αποκτήσει μία εις βάθος εικόνα για τις αστικές και υπεραστικές μεταφορές αλλά και να προχωρήσει σε απαραίτητες ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε επίλυση προβλημάτων που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια.

Το ζήτημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι μεταφορές (σε αντίθεση με τις υποδομές) συχνά παράγουν περισσότερες αρνητικές από θετικές ειδήσεις. Έτσι, η εύκολη λύση για μία κυβέρνηση θα ήταν επικεφαλής αυτού του υπουργείου να τεθεί κάποιος που έχει την επικοινωνία ως το δυνατότερο στοιχείο του.

Μία εναλλακτική που θα μπορούσε κατά τη γνώμη μας να κάνει τη διαφορά θα ήταν Υπουργός Μεταφορών να γίνει κάποιος που όχι μόνο γνωρίζει το αντικείμενο αλλά χρησιμοποιεί επιπλέον τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, δεν είναι ασυνήθιστο πολιτικοί να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις τους (όπως και τα τρένα για τις υπεραστικές) αντί να βασίζονται αποκλειστικά στις υπουργικές λιμουζίνες και την business class των αεροπλάνων.

Ένας υπουργός που από τη μία μεριά θα αναγνωρίζει έμπρακτα πως η αύξηση της χρήσης των μέσων μεταφοράς είναι βασική προϋπόθεση για την βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στην πόλη αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης (και δεν αποτελεί απλά ζήτημα κοινωνικής πολιτικής για τους λιγότερο προνομιούχους – μη κατόχους Ι.Χ.) και από την άλλη έχει τη δυνατότητα ενσυναίσθησης ως γνώστης της πραγματικότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες, θα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στο έργο του.

Ένας υπουργός λοιπόν που θα πηγαίνει στο υπουργείο με το Μετρό, θα είναι ένας καλός οιωνός.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Λεωφορεία προς Γραμματικό: Από την προσεχή Δευτέρα 12 Ιουνίου αναμένεται εκτός απροόπτου να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της γραμμής 310 του ΟΑΣΑ ως το Γραμματικό. Σε αυτή τη φάση θα πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο καθημερινά (το πρώτο πρωινό). Όσον αφορά την επέκταση των δρομολογίων της γραμμής 314 ως την Ανατολή Νέας Μάκρης, φαίνεται πως θα καθυστερήσει λόγω της διαθεσιμότητας οχημάτων.

Διώροφα λεωφορεία: Υπεγράφη η σύμβαση για τη μίσθωση των τεσσάρων διώροφων λεωφορείων του ΟΑΣΑ τα οποία έμειναν σε ακινησία στο αμαξοστάσιο για πάνω από μία δεκαετία αφού η Ο.ΣΥ. δεν είχε καταφέρει μέχρι πρότινος να τα μισθώσει ή να τους βρει κάποιο ρόλο. Η μίσθωση θα έχει διάρκεια 9 ετών, με δικαίωμα παράτασης ως τη λήξη της ζωής των οχημάτων σε 16 έτη. Η εκμισθώτρια τουριστική επιχείρηση θα καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα 1.650 ευρώ για την πρώτη τριετία, 1.485 ευρώ για τη δεύτερη τριετία, και 1.403 ευρώ για την τρίτη τριετία. Στη συνέχεια το μίσθωμα θα μειώνεται ανά δύο χρόνια: 1.238 ευρώ, 1.155 ευρώ 1.073 ευρώ και 990 ευρώ το τελευταίο -16ο- έτος. Υπάρχει πρόβλεψη πάντως για μείωση του μισθώματος μέχρι και 100% το πρώτο έτος και 50% το δεύτερο έτος, μέχρι την απόσβεση του κόστους των εργασιών για τις απαραίτητες επισκευές των λεωφορείων. Ενδεικτικά, θα τοποθετηθεί κλιματισμός και θα απαιτηθούν πολλά ανταλλακτικά.

Επίθεση με πέτρες: Πετροβολισμό δέχτηκε λεωφορείο της γραμμής 862 στην περιοχή της Ελευσίνας, χωρίς ευτυχώς να προκληθεί κάποιος τραυματισμός. Οι οδηγοί σημειώνουν πως τα περιστατικά είναι συνεχή και τα περισσότερα λεωφορεία έχουν σημάδια από πέτρες.

Επιτροπή για ατύχημα: Η ΟΣΥ προχώρησε στη σύσταση τριμελούς επιτροπής με έργο την πλήρη καταγραφή των αιτιών ατυχήματος που συνέβη με λεωφορείο τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

Σύλληψη για φθορές σε εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηριου: Τέσσερα άτομα συνελλήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, για επίθεση κατά αστυνομικών αλλά και για φθορές σε έναν αυτόματο καρταναγνώστη σταθμού ΗΣΑΠ μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

Κλιματιστικά λεωφορείων: Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ενημερώνει, όπως κάνει κάθε καλοκαίρι, πως η μη λειτουργία του κλιματισμού εντός των λεωφορείων θα δηλώνεται ως βλάβη και το λεωφορείο θα αποσύρεται. Στην πραγματικότητα βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά αφού πολλές φορές προτιμάται να κυκλοφορεί ένα λεωφορείο χωρίς κλιματισμό παρά να μη κυκλοφορήσει καθόλου λόγω των γνωστών ελλείψεων σε οχήματα.

Αντιολισθητική προστασία στο Μετρό: Στην εταιρεία SLIP STOP HELLAS κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το έργο της αντιολισθητικής προστασίας σε σταθμούς του Μετρό κόστους 154.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ Σύμφωνα με το site της εταιρείας, χρησιμοποιείται μηχάνημα το οποίο δημιουργεί μικροσκοπικούς πόρους στις επιφάνειες (όπως γρανίτης, μάρμαρο, τσιμέντο) καθιστώντας τα αντιολισθητικά. Ο διαγωνισμός είναι μία από τις τέσσερις παρεμβάσεις που είχε προαναγγείλει ο προηγούμενος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής για τη γραμμή 1 του Μετρό (είχε βέβαια πει επίσης πως θα υπογραφόταν εντός του Δεκεμβρίου του 2022). Η βασικότερη εκκρεμότητα είναι η ανακατασκευή των συρμών του ΗΣΑΠ που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει αν και η σύμβαση έχει υπογραφεί.

Ζητούνται οδηγοί λεωφορείων: Το ΚΤΕΛ Θηβών ζητά οδηγούς για τα αστικά δρομολόγια που εκτελεί στην Αθήνα. Οι οδηγοί θα εργάζονται στην περιοχή πλησίον των Θρακομακεδόνων ενώ το αμαξοστάσιο βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με το ΚΤΕΛ.

Νέοι εργαζόμενοι στην ΣΤΑ.ΣΥ.: Η ΣΤΑ.ΣΥ. έλαβε απόφαση για την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας εκδοτών αλλά και ελεγκτών κομίστρου, επιλαχόντες από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους ηλικίας 55-67 ετών. Συγκεκριμένα, 22 εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις εκδοτών εισιτηρίων και 8 σε θέσεις ελεγκτών κομίστρου

Συνεργάτες υφυπουργών: Τη λήξη της θητείας των υφυπουργών Υποδομών και Μεταφορών ακολούθησε η αυτοδίκαιη αποχώρηση των συνεργατών τους από το υπουργείο. Από το γραφείο του κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου αποχώρησαν 8 υπάλληλοι που είχαν διατεθεί από άλλους φορείς (5 εκ των οποίων από την ΣΤΑ.ΣΥ. και ένας από την Ο.ΣΥ.) καθώς και 3 υπάλληλοι που ασκούσαν παράλληλα καθήκοντα σε άλλους φορείς. Αποχώρησαν επίσης 5 μετακλητοί συνεργάτες και 2 αποσπασμένοι. Από το γραφείο του κ. Γιώργου Καραγιάννη αποχώρησαν 7 υπάλληλοι, δύο εκ των οποίων προερχόμενοι από την Ο.ΣΥ. και μία από την Αττικό Μετρό, 5 μετακλητοί συνεργάτες και 1 αποσπασμένη. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Γκόλιας προχώρησε στην πρόσληψη μίας μετακλητής συνεργάτιδος στο γραφείο του.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στον ΟΑΣΑ ποσού ύψους 2.970.368,93 ευρώ με ΦΠΑ για το μήνα Ιούνιο έτους 2023, για την κάλυψη της δαπάνης στο πλαίσιο της σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ. Επιπλέον, εγκρίθηκε η καταβολή της 6ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης προς την ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. ποσού ύψους 2.094.750 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 2.239.960,79 ευρώ για την προκαταβολή  της μηνιαίας αποζημίωσης Ιουνίου 2023 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει συγκοινωνιακό έργο στην Αθήνα βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 955.629,05 ευρώ προς ΚΤΕΛ Κορινθίας, 950.658,85 ευρώ προς ΚΤΕΛ Αττικής, 185.463,74 ευρώ προς ΚΤΕΛ Εύβοιας και 148.209,15 ευρώ προς ΚΤΕΛ Θηβών. Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε επίσης δαπάνη ύψους 1.509.622,11 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ για την πληρωμή της εκκαθάρισης Α’ Τριμήνου 2023. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 905.604,69 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 486.995,44 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 169.776,50 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 143.496,34 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση Δ.Σ. για καταβολή ποσού 1.740.198,89 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Απρίλιο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E
  • Έγκριση Δ.Σ. για καταβολή ποσού 495.326,88 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Απρίλιο 2023 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»
  • Δαπάνη ύψους 20.004,30 ευρώ με ΦΠΑ προς την «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Μαρτίου 2023 και μετακίνησης εξοπλισμού.

  • Έγκριση της διενέργειας διαγωνισμού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την «Παροχή υπηρεσιών φύλαξης με τη χρήση πτητικών μέσων στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ Μον. Α.Ε.»
  • Κατακύρωση διαγωνισμού για «Προμήθεια και εφαρμογή μιας λύσης αντιολισθητικής προστασίας στην επιφάνεια των δαπέδων και των κλιμάκων των σταθμών της ΣΤΑ.ΣΥ Μον. Α.Ε.» στην «SLIP STOP HELLAS ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» έναντι συμβατικού τιμήματος 154.250 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ ενέκρινε την ανταποδοτική προβολή του Kids Dream Festival 2023 για 14 μέρες μέσω αυτοκολλήτων σε αποβάθρες και προβολή βίντεο σε συρμούς και σταθμούς με αντάλλαγμα την παροχή προσκλήσεων για την εταιρεία και για φιλανθρωπικά ιδρύματα, την αντισταθμιστική προβολή του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου ως τον Αύγουστο μέσω διαφημιστικών πλαισίων σε σταθμούς, ντύσιμο συρμού Τραμ, και επιπλέον μέσα με αντάλλαγμα την προβολή της ΣΤΑ.ΣΥ. ως χορηγού και προσκλήσεις, τη διαφημιστική προβολή του «Athens Pride 2023» σε πλαίσια σταθμών, βάσει του Μη Κερδοσκοπικού Τιμήματος και την έγκριση της πραγματοποίησης έκθεσης φωτογραφίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «A Promise to Animals (APA)» στον σταθμό Πειραιά με αντάλλαγμα την προβολή της ΣΤΑ.ΣΥ. και την πραγματοποίηση εθελοντικών δράσεων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: το λάθος που πρέπει να αποφύγει η επόμενη κυβέρνηση στις συγκοινωνίες και η (αν)ασφάλεια στα λεωφορεία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*