Οι ειδήσεις της Παρασκευής: το λάθος που πρέπει να αποφύγει η επόμενη κυβέρνηση στις συγκοινωνίες και η (αν)ασφάλεια στα λεωφορεία

Φωτογραφία: Rakoon/Wikimedia Commons

Όπου και να κάτσει η μπίλια στις κάλπες του επόμενου μήνα, ο διαφαινόμενος σχηματισμός κυβέρνησης από μία πιο ισχυρή Νέα Δημοκρατία, σε συνδυασμό με την θριαμβευτική (και μάλλον όχι απρόβλεπτη) νίκη του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή στις Σέρρες, κρύβει και έναν κίνδυνο για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τον κλάδο των μεταφορών γενικότερα.

Όταν μία κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάνει σχεδόν τα πάντα σωστά κατά τη διάρκεια μίας τετραετίας, και το μόνο πρόβλημα ήταν το ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να κάνει ακόμα περισσότερα, είναι σαφές πως μια ισχυροποίησή της, ειδικά αν συνοδεύεται και από μία πιο ανίσχυρη αντιπολίτευση, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «λευκή επιταγή» για να προχωρήσει στον ίδιο ακριβώς δρόμο. Υπόψιν, ότι εξίσου προβληματική με τη μη παραδοχή λαθών είναι και η μη παραδοχή πολλών από τα υπάρχοντα προβλήματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ερωτόμενος για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες επαναλαμβάνει συχνά πως «έχουμε πάντως ένα πολύ καλό Μετρό», πράγμα που είναι αλήθεια αλλά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποείται ως επιχείρημα για να μη συζητηθούν και όσα δεν πάνε καλά.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων καθυστερεί τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα προκηρυχθούν οι επόμενοι και δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των σάπιων λεωφορείων που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 90. Έργα, όπως αυτό για την αναβάθμιση των συρμών του ΗΣΑΠ, προχωρούν με βήμα σημειωτόν, όπως και οι διαδικασίες για τις επόμενες προσλήψεις, την ίδια στιγμή που το προσωπικό, ο μέσος όρος ηλικίας του οποίου πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην τρίτη ηλικία, κάνει αμέτρητες υπερωρίες καθημερινά.

Οι επιβάτες αναγκάζονται να περιμένουν στις στάσεις σίγουρα αρκετά παραπάνω από 10 λεπτά, ενώ δύσκολα περνάει εβδομάδα χωρίς είδηση για κάποια σοβαρή βλάβη σε λεωφορείο. Όσοι δε επιβάτες επιλέγουν να πληρώνουν για την κάθε τους μετακίνηση νιώθουν αδικημένοι αφού βλέπουν ότι η χρήση εισιτηρίου έχει μετατραπεί σε προαιρετική από την έναρξη της πανδημίας (όχι ότι νωρίτερα συνέβαινε κάτι πολύ διαφορετικό), ενώ αντίθετα, η λέξη «εισιτηριοδιαφυγή» είχε εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του πρώην υπουργού μετά τις πρώτες μέρες της θητείας του το 2019.

Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δει κατάματα τα προβλήματα αν θέλει να συμβάλει στην επίλυσή τους. Έχει αποδειχθεί ότι οι πολίτες συχνά επιβραβεύουν την ειλικρίνεια και την παραδοχή λαθών, αρκεί να ακολουθούν και ενέργειες για την επανόρθωση των κακώς κειμένων. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθηθεί και δεν θα ακούμε «πείτε ό,τι θέλετε, οι ψηφοφόροι επιβράβευσαν τα πεπραγμένα μας και ζητούν μία απ’ τα ίδια» κάθε φορά που θίγουμε την πραγματική εικόνα.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Η (αν)ασφάλεια στα λεωφορεία: Συγκεχυμένες είναι μέχρι αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη με τον οδηγό τρόλεϊ ο οποίος, όπως καταγγέλθηκε από επιβάτη, τον απείλησε με όπλο βραδινές ώρες πριν από λίγες μέρες. Φαίνεται ότι το περιστατικό ξεκίνησε μετά από παρατήρηση που έκανε ο οδηγός σε νεαρούς για επικίνδυνη συμπεριφορά μέσα στο λεωφορείο, ενώ ο ίδιος υποστήριξε πως ήταν οπλισμένος για την προστασία του κατά την εργασία του τις βραδινές ώρες και πως δεν απείλησε κανέναν με όπλο. Πλήρης εικόνα θα υπάρξει σίγουρα με την εκδίκαση της υπόθεσης (μαθαίνουμε ότι ο οδηγός αφέθηκε ελεύθερος) αλλά σε κάθε περίπτωση η Ο.ΣΥ. αξιολογεί το περιστατικό ως σοβαρό αν κρίνουμε και από την άμεση κατάθεση μήνυσης κατά του εμπλεκόμενου οδηγού. Το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο για ακόμα μία φορά το ζήτημα τις ασφάλειας στα λεωφορεία (μόλις πριν λίγες μέρες οδηγός κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση στα Άνω Λιόσια) ενώ υπενθυμίζουμε πως χρόνιο αίτημα των οδηγών αποτελεί η εγκατάσταση κουβουκλίου στη θέση οδήγησης που μάλλον θα έπρεπε να δουν πιο θερμά οι υπεύθυνοι.

Τροχαίο με Λεωφορείο: Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη Λεωφόρο Συγγρού, όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με λεωφορείο του ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΧ έκανε έναν ελιγμό και προσέκρουσε στο πίσω μέρος του λεωφορείου που βρισκόταν στη δεξιά λωρίδα. Από το τροχαίο τραυματίστηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο ενώ και τα δύο οχήματα υπέστησαν υλικές ζημιές.

Δημοτική Συγκοινωνία Ηλιούπολης: Ερωτήματα και αιχμές προς τη διοίκηση του Δήμου θέτει με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Πρώτα Η Ηλιούπολη» σχετικά με το ζήτημα της δημοτικής συγκοινωνίας. Όπως αναφέρουν, η δημοτική συγκοινωνία τους τελευταίους 12 μήνες υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες κάτοικοι της Ηλιούπολης. Μετά τις αντιδράσεις για την οριστική διακοπή της το περυσινό καλοκαίρι, τον Οκτώβριο η δημοτική αρχή ανακοίνωσε πως επαννεκίνησε τη λειτουργία του το δρομολόγιο της γραμμής 1, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τους δημότες.

Τηλεματική και δημοτικές συγκοινωνίες: Με αφορμή την κυκλοφορία νέας εφαρμογής τηλεματικής για τη Δημοτική Συγκοινωνία του Δήμου Μεταμόρφωσης (πρόκειται για παρόμοια πλατφόρμα με αυτή που χρησιμοποιεί ο ΟΑΣΑ), οφείλουμε να επαναλάβουμε το λογικό αίτημα για συμπερίληψη των γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας της Αττικής (όπως και των δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αττικής) σε μία κεντρική εφαρμογή αντί να υφίσταται ο σημερινός κατακερματισμός. Μιλώντας για τηλεματική, πολλοί χρήστες iPhone έχουν παρατηρήσεις ότι η επίσημη εφαρμογή OASA Telematics έχει κατέβει από το App Store της Apple το τελευταίο διάστημα. Το Athens Transport έχει απευθυνθεί στον ΟΑΣΑ και θα ενημερώσει εφόσον λάβει απάντηση.

Hellenic Metro: Πραγματοποιήθηκε και τυπικά αυτή την εβδομάδα η μετονομασία της Αττικό Μετρό σε Ελληνικό Μετρό όπως γράψαμε και εδώ αναλυτικά, με τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Ταχιάο να εξηγεί στο facebook πως δεν υπήρχε κάποιος λόγος να παραμείνει το ‘Αττικό’ αφού η εταιρεία κατασκευάζει τόσο το Μετρό της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Τώρα προφανώς ξεκινά το ακριβό μέρος της αλλαγής πινακίδων, σφραγίδων, εγγράφων κλπ κλπ. Θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν θα αφαιρεθεί η Ακρόπολη από το logo (αν και δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα). Η εταιρεία εξάλλου χρησιμοποιεί και ένα “τοπικό” λογότυπο στη Θεσσαλονίκη που απεικονίζει τον Λευκό Πύργο.

Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης: Μέχρι και τις 16 Ιουνίου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτροκίνησης σε όλους τους τομείς μεταφορών με στόχο τόσο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων όσο και τη στήριξη της «πράσινης» οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα θεσπίζει συγκεκριμένους στόχους για τις αναγκαίες δημόσια προσβάσιμες υποδομές φόρτισης που θα εξυπηρετούν τις οδικές μεταφορές, με χρονικά ορόσημα το 2025, 2030 και 2035. Λίγο πριν τις εκλογές, δημοσιεύτηκε και η Υπουργική Απόφαση για τους τεχνίτες ηλεκτροκίνησης, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος του τεχνίτη ηλεκτροκίνησης και παράλληλα, ανοίγοντας το δρόμο για να τεθεί σε εφαρμογή η ΚΥΑ για τη λειτουργία των συνεργείων υψηλής τάσης.

Ενέργεια από τα φρένα: Μέχρι και το 12,5% του κόστους της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τους συρμούς στη γραμμή 1 του Μετρό αναμένεται να ανακτάται από το σύστημα πέδησης μέσω της εγκατάστασης νέου σχετικού συστήματος στη γραμμή, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΣΤΑΣΥ. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αναβάθμιση δύο υποσταθμών) ο οποίος θα έχει προϋπολογισμό ύψους 5.175.760 ευρώ με ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο σύστημα θα υπάρχει από την αρχή στη γραμμή 4 του Μετρό ενώ στόχος της ΣΤΑ.ΣΥ. είναι να γίνει εγκατάστασή του μελλοντικά και στις γραμμές 2 και 3.

Νέοι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ: Μετά την ΣΤΑΣΥ και η ΟΣΥ προχώρησε σε ένταξη στη δύναμη του προσωπικού εργαζόμενων από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών». Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η απασχόληση 53 ατόμων για περίοδο ενός έτους σε διάφορες θέσεις τόσο τεχνιτών, όσο και διοικητικών υπαλλήλων. Η ΟΣΥ θα δίνει το σύνολο της μισθοδοσίας, ενώ αργότερα θα λαμβάνει επιχορήγηση για το 50% αυτού, δηλαδή 469.986,30 ευρώ, από τη ΔΥΠΑ.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας στην ΣΤΑΣΥ: Οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ ανέθεσαν στη LAVISOFT Συστήματα Πληροφορικής το Έργο Υλοποίησης της ενημέρωσης του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το Μέτρο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργαζομένου. Η ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ απασχολεί 2.600 εργαζομένους σε πολλαπλά σημεία του Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Η υλοποίηση θα γίνει μέσω του συστήματος Ωρομέτρησης Εργαζομένων Time Master της LAVISOFT.

Εκλογικά: Με 23.168 ψήφους -μακράν ο πρώτος-, ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα εκλέχθηκε βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Σερρών. Στην Κοζάνη όμως, ο πρώην Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος ήρθε δεύτερος στη σταυροδοσία με 748 ψήφους διαφορά από τον Στάθη Κωνσταντινίδη και έμεινε εκτός του κοινοβουλίου που θα ορκιστεί την ερχόμενη Κυριακή για μία μόλις ημέρα. Η ειρωνεία (του εκλογικού συστήματος) είναι ότι ενώ στην ίδια περιφέρεια από ένα βουλευτή εκλέγουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, οι βουλευτές των τριών τελευταίων κομμάτων έλαβαν λιγότερους σταυρούς από τον κ. Παπαδόπουλο.

Για την κυβέρνηση: Όταν πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν υπουργούς τεχνοκράτες, με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου τους για να κάνουν μόνο και μόνο τα τυπικά. Όταν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός σχεδιάζει κυβέρνηση, προτεραιότητα έχουν όσοι τα λένε καλά στην τηλεόραση και όσοι προέρχονται από κρίσιμες περιφέρειες ή από κάποιο τζάκι για να διαχειριστούν το μέλλον της χώρας.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Απόφαση για ανταποδοτική επικοινωνιακή προβολή του World Tunnel Congress 2023 στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ και συγκεκριμένα μέσω αυτοκόλλητων σε αποβάθρες του Μετρό.

  • Στην έγκριση της παροχής 200 συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας για τις υπηρεσιακές ανάγκες
    επικοινωνίας των στελεχών του φορέα ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Μ.Α.Ε. προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το έτος 2023. Επίσης, καθορίστηκε και το ανώτατο όριο της μηνιαίας δαπάνης, ανά σύνδεση και χρήστη ως εξής: από 16 ευρώ το μήνα για την πλειοψηφία των στελεχών (180 συνδέσεις) ως και 60 ευρώ το μήνα για τον Πρόεδρο, το Διευθύνοντα Σύμβουλο και το Νομικό Σύμβουλο.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: το μέλλον της συνεργασίας ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ και η κατάσταση των γεφυρών του ΗΣΑΠ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*