Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η σιωπή για το ζήτημα της εισιτηριοδιαφυγής, ως το 2027 τα νέα λεωφορεία στην Αθήνα

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται μέχρι το Σάββατο οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κατά τις οποίες ο κ. Σταϊκούρας πρόκειται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες δράσεις που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, και ενώ περιμένουμε να ακούσουμε αν όντως τα λεωφορεία θα περνούν ανά 5′ (!) και το Μετρό ανά 90” (!) τις ώρες αιχμής, θα έχει επίσης ενδιαφέρον αν γίνει κάποια αναφορά από τον υπουργό στο ζήτημα της εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο βρίσκονταν εντελώς «εκτός ατζέντας» του Υπουργείου Υποδομών κατά την προηγούμενη τετραετία μετά από κάποιες ατυχείς δηλώσεις του προηγούμενο υπουργού τον Αύγουστο του 2019.

Σήμερα, ξέρουμε πόσα εισιτήρια επικυρώνονται καθημερινά, οι συγκοινωνιακοί φορείς όμως και το υπουργείο δεν ανακοινώνουν τακτικά ούτε το σύνολο των επιβατών που μετακινούνται και κατά συνέπεια ούτε και το ποσοστό των επιβατών που μετακινούνται χωρίς να πληρώσουν. Από την μεριά των επιβατών που πάντα χρησιμοπιούν εισιτήριο πάντως, υπάρχει η αίσθηση πως η εισιτηριοδιαφυγή βρίσκεται στα ίδια -υψηλά- επίπεδα που βρίσκονταν όλα τα περασμένα χρόνια. Μία τακτική που όχι μόνο πλήττει τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών αλλά και στρέφεται κατά των επιβατών πληρώσουν πάντα το εισιτήριό τους.

Το τελευταίο διάστημα πάντως είναι εμφανές πως έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι των εισιτηρίων, κυρίως στα μέσα σταθερής τροχιάς. Η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει προχωρήσει στην πρόσληψη δεκάδων συμβασιούχων ελεγκτών (και αναμένονται και άλλοι), κυρίως μέσω του προγράμματος της ΔΥ.ΠΑ. για άνεργους άνω των 50 ετών.

Αυτή τη βδομάδα μάλιστα πετύχαμε κι έλεγχο εισιτηρίων εντός συρμού του Τραμ στο κέντρο του Πειραιά. Καλή εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως οι ελεγκτές ήταν ευγενικοί με τους επιβάτες, κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο στο παρελθόν, ιδιαίτερα όσον αφορά ελέγχους εισιτηρίων που γίνονταν μέσα στα λεωφορεία. Έχει κι αυτό τη σημασία του αφού αυτοσκοπός δεν θα έπρεπε να είναι (όπως παλαιότερα) η επιβολή όσο το δυνατόν περισσότερων προστίμων (με τους ελεγκτές μάλιστα να εισπράτουν μέρος αυτού), αλλά η μείωση του ποσοστού όσων δεν χρησιμοποιούν εισιτήρια.

Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές που έρχονται στο -περίπλοκο μέχρι σήμερα- σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως η υιοθέτηση των «ανέπαφων» μετακινήσεων με τη χρήση τραπεζικών καρτών και χωρίς την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων κομίστρου συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Αλλάζει λοιπόν κάτι ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαγής; Ίσως η αλλαγή φιλοσοφίας να είναι μέρος της λύσης. Αναμένουμε κάποια στιγμή να ακούσουμε περισσότερες λεπτομέρειες και από κάποιον υψηλά ιστάμενο.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


«Ως το 2027 τα νέα λεωφορεία»: Μετά από αρκετούς μήνες, είχαμε μία επίσημη κυβερνητική δήλωση σχετικά με το διαγωνισμό για την προμήθεια 650 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο οποίος αυτό τον καιρό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ανέφερε πως η κυκλοφορία των 650 λεωφορείων, καθώς και των πράσινων ταξί, αναμένεται ως το 2027. Στο δε γραφικό που δημοσιεύτηκε γίνεται λόγος για «650 ηλεκτρικά λεωφορεία». Εμείς, ως fact check, θα θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός ο οποίος βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη αφορά 350 ηλεκτρικά και 300 λεωφορεία φυσικού αερίου. (Προφανώς και δεν υπάρχει περίπτωση να αγοραστούν επιπλέον ηλεκτρικά λεωφορεία με άλλο διαγωνισμό και να φτάσουν ως το 2027.)

Οι αλλαγές στο ηλεκτρονικό εισιτήριο: Μιλώντας για θέματα εισιτηρίου, το «πράσινο φως» που έδωσε ο ΟΑΣΑ για την τροποποίηση της σύμβασης του έργου ΣΔΙΤ, η οποία θα επιτρέψει μεταξύ άλλων την μετακίνηση με τη χρήση τραπεζικών καρτών, αποτελεί μέρος μίας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρις ότου γίνει πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες και όχι πριν το 2024, μέχρις ότου ο κάθε επιβάτης θα είναι σε θέση να «τσεκάρει» τη χρεωστική ή πιστωτική του κάρτα στις μπάρες του Μετρό αντί για το χάρτινο ή πλαστικό εισιτήριό του. Όσον αφορά δε το “mobility as a service”, δηλαδή τη δυνατότητα χρήσης της Ath.ena Card και για υπηρεσίες εκτός ΟΑΣΑ, αυτό είναι κάτι που θα δούμε σε ακόμα πιο μελλοντική φάση. Εμείς θυμίζουμε πάντως ότι πρόκειται για κάτι που είχε προαναγγείλει και ο πρώην υπουργός κ. Σπίρτζης πριν από 7-8 χρόνια.

Και μια καλή είδηση: Μετά τη δυσάρεστη είδηση για τον οδηγό λεωφορείου που δέχτηκε επίθεση από δύο άνδρες στην Ελευσίνα, να και μία καλή είδηση. Πριν λίγες μέρες, οδηγός λεωφορείου στη γραμμή 866 στον Ασπρόπυργο αντιλήφθηκε κοντά στην στάση του λεωφορείου ένα παιδάκι περίπου ενός έτους να περπατάει μόνο του και αβοήθητο στον δρόμο. Ο οδηγός, ακινητοποίησε στην άκρη του δρόμου το λεωφορείο και βρέθηκε κοντά στο ανήλικο παιδί, καλώντας από το κινητό του τηλέφωνο τις αστυνομικές αρχές οι οποίες στη συνέχεια εντόπισαν τους γονείς του. Ο οδηγός δέχτηκε τα συγχαρητήρια από την εταιρεία ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου ΑΕ στο δυναμικό της οποίας ανήκει, πραγματοποιώντας δρομολόγια στη δυτική Αττική (μέσω υπεργολαβίας).

Ξεκινά η κατάρτιση του Στατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής: Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κατάρτιση του πολυαναμενόμενου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής. Πρόκειται για το νέο κεντρικό σχεδιασμό για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες της Αττικής πάνω στον οποίο θα βασίζονται για τα επόμενα χρόνια οι όποιες μεταβολές στις γραμμές και τα δρομολόγια λεωφορείων αλλά και το σύνολο των αποφάσεων για τις συγκοινωνίες. Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ το πρακτικό της επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού με την εταιρεία «ΝΑΜΑ Α.Ε.» να ανακηρύσσεται προσωρινός ανάδοχος, με συνολική προσφερόμενη αμοιβή 1.445.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Επιπλέον, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για τον Τεχνικό Σύμβουλο υποστήριξης του έργου με τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού να φτάνει τα 179.912,67 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Αποχωρήσεις και αφίξεις συνεργατών: Μαζί με την αναχώρηση του υπηρεσιακού υπουργού Γιάννη Γκόλια από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αποχώρησαν αυτοδίκαια και δύο μετακλητοί συνεργάτες καθώς και ένας δημοσιογράφος. Στη συνέχεια, μετά την άφιξη του κ. Σταϊκούρα στο υπουργείο, προσλήφθηκε και ένας μετακλητός συνεργάτης ως διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση από το Δ.Σ. της καταβολής ποσού 1.736.905,67 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Μάιο 2023 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.
  • Έγκριση Δ.Σ. για την καταβολή ποσού Εγκρίνει την καταβολή ποσού 468.313,68 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Μάιο 2023 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 70.000 ευρώ που αφορά σε αποκατάσταση ζημιών Τηλεματικής για τη χρονική περίοδο Β’ εξαμήνου 2023

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: προβλήματα με τον κλιματισμό, νέες προσλήψεις στο Μετρό και λεωφορεία ντίζελ ως τη δεκαετία του 30

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*