Συνεχίζεται μετ’ εμποδίων ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών

Συνεχίζονται οι διαδικασίες του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια αστικών λεωφορείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρικών, για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά όχι χωρίς να λείπουν οι «πονοκέφαλοι» για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο μέσα στους επόμενους μήνες να υπογραφούν οι τέσσερις αναμενόμενες συμβάσεις.

Η νεότερη εξέλιξη αφορά το πέμπτο τμήμα τμήμα του διαγωνισμού, την προμήθεια δηλαδή 250 12μετρων ηλεκτρικών λεωφορείων με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ, όπως και του ανάλογου εξοπλισμού φόρτισής τους καθώς και τη συντήρησή τους για ένα χρόνο το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου. Με πρόσφατη απόφασή του, το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποφάσισε ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης για το συγκεκριμένο τμήμα του διαγωνισμού.

Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε γρήγορα αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο αρμόδιο δευτεροβάθμιο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, φαίνεται να υπάρχει αισιοδοξία για την χωρίς περαιτέρω προβλήματα συνέχιση της προσυμβατικής διαδικασίας.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το τμήμα αυτό του διαγωνισμού κατακυρώθηκε στην κινεζική εταιρεία YUTONG BUS CO. LTD αντί του συνολικό ποσού των 110.825.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φορτιστών βραδείας φόρτισης καθώς και 7 συστημάτων ταχείας φόρτισης (ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 124.695.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.)

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣΤ’ κλιμακίου, η οποία βρίσκεται εν γνώσει του Athens Transport, αιτία του κωλήματος είναι οι προβλέψεις του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις, κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες τίθενται περιορισμοί στους δικαιούχους συμμετοχής και δικαιούχους υποβολής προσφοράς στις δημόσιες διαγωνιστικές συμβάσεις από τρίτες χώρες οι οποίες δεν συμβάλλονται με κανένα τρόπο με την Ε.Ε. και για τις οποίες δεν υπάρχει ρητή αναφορά του νομοθέτη ότι επιτρέπεται η συμμετοχή στους διαγωνισμούς αυτούς.

Σημειώνεται ότι προσφορές στο επίμαχο -πέμπτο- τμήμα του μεγάλου διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2021, είχαν καταθέσει η επίσης κινεζική BYD, η οποία και αποκλείστηκε μετά από προσφυγές των άλλων συμμετεχόντων, καθώς και η ισπανική IRIZAR, η οποία επέλεξε να αποχωρήσει από το διαγωνισμό αφήνοντας τελικά την YUTONG μόνη στο διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα λεωφορεία της εταιρείας Yutong κυκλοφορούν ευρέως στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Το 2022, η εταιρεία βρέθηκε στην πρώτη θέση του πίνακα των κατασκευαστών όσον αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ευρώπη με 479 ταξινομήσεις καταγράφοντας άνοδο +58% σε σχέση με το 2021 όταν είχε την τέταρτη θέση.

Οι νεότερες εξελίξεις δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί το πλέον απευκταίο σενάριο της ματαίωσης ενός ακόμα τμήματος του διαγωνισμού, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό αριθμό λεωφορείων που θα προμηθευτεί το υπουργείο. Υπενθυμίζεται, ότι, το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού το οποίο αφορούσε την προμήθεια 120 υβριδικών λεωφορείων, ματαιώθηκε την άνοιξη του 2022 καθώς δεν κατετέθηκε καμία σχετική προσφορά. Έτσι ο αρχικός αριθμός των 770 λεωφροείων μειώθηκε σε 650, τα δύο τρίτα περίπου εκ των οποίων θα μείνουν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα τρία τμήματα του διαγωνισμού, υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι για δύο από αυτά, με τις συμβάσεις να βρίσκονται πλέον στη διαδικασία του ελέγχου. Πρόκειται για την IVECO France SAS η οποία θα προμηθεύσει 100 αρθρωτά (18 μέτρων) λεωφορεία με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και την ιταλο-τουρκική Industria Italiana Autobus S.P.A. από την οποία αναμένονται 200 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Πέρα από τα λεωφορεία της Yutong, εξελίξεις αναμένονται για το τμήμα του διαγωνισμού το οποίο αφορά την προμήθεια 100 ηλεκτρικών αστικών λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ., το οποίο εκτός απροόπτου θα ανατεθεί στην BYD, αφού ήδη έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία οι Irizar, Van Hool και IVECO.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*