Οι ειδήσεις της Παρασκευής: προβλήματα με τον κλιματισμό, νέες προσλήψεις στο Μετρό και λεωφορεία ντίζελ ως τη δεκαετία του 30

Φωτογραφία: Maksym Kozlenko/Wikimedia Commons

Σχεδόν καθημερινά είναι τα παράπονα που δέχεται το Athens Transport από επιβάτες σχετικά με τη μη λειτουργία του κλιματισμού σε Λεωφορεία αλλά και στο Μετρό. Αν και οι συγκοινωνιακοί φορείς επιμένουν ότι τα όποια προβλήματα αποκαθίστανται, η αλήθεια, την οποία διαπιστώνει οποιοσδήποτε κυκλοφορεί με τα ΜΜΜ καθημερινά, είναι ότι οι πιθανότητες να μπεις σε λεωφορείο ή σε συρμό Μετρό/ΗΣΑΠ χωρίς κλιματισμό σε λειτουργία είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Δύο από τα τελευταία μηνύματα που λάβαμε αυτή την εβδομάδα αφορούσαν τη γραμμή 1 του Μετρό αλλά και τη λεωφορειακή γραμμή 310 στην οποία έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Για τη μεν γραμμή του ΗΣΑΠ η ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρει πως όλοι οι συρμοί διαθέτουν κλιματισμό πλην αυτών της πρώτης γενιάς του Μετρό που πλέον κυκλοφορούν και στη γραμμή 1. Για τα δε λεωφορεία, πάγια θέση του ΟΑΣΑ είναι πως τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις οποίες και ελέγχονται.

Πρόκειται βεβαίως για μία ιστορία που επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι. Είναι προφανές, πως η μεγάλη ηλικία των λεωφορείων και των συρμών σημαίνει ότι οι βλάβες είναι συχνότερες, ενώ οι συγκοινωνιακοί φορείς συχνά καθυστερούν να προχωρήσουν στην ανάθεση των απαραίτητων εργασιών για τη συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού. Όπως και κάθε χρόνο, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως λεωφορεία τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό σε λειτουργία θα αποσύρονται από την κυκλοφορία, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί πάντα αφού δεν είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει άλλο όχημα για να εκτελέσει το δρομολόγιο.

Πριν από λίγες μέρες πάντως, η ΣΤΑ.ΣΥ. προχώρησε στην τροποποίηση απόφασης του Ιουλίου 2022 για την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης αναφορικά με την πραγματοποίηση διαγωνισμού με αντικείμενο την «Παροχή υπηρεσιών συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών των κλιματιστικών μονάδων των συρμών των γραμμών 1, 2, 3 και Τραμ της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε.» Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την αποκατάσταση του κλιματισμού στους συρμούς όλων των γραμμών το 2024 και το 2025 ανέρχεται σε 358.810,87 ευρώ. Επίσης ποσό ύψους 119.603,62 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί το τρέχον έτος.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Προσλήψεις στην ΣΤΑ.ΣΥ.: Η ΣΤΑ.ΣΥ. δημοσίευσε τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, προσληπτέων κι απορριπτέων υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου 38 θέσεων ΔΕ κλάδου Λειτουργίας (κυρίως σταθμάρχες αλλά και ελεγκτές κομίστρου) σύμφωνα με την προκήρυξη 1/2023 (link προς Διαύγεια). Είχε προηγηθεί κλήρωση την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω ισοβαθμίας υποψηφίων.

Πέραν αυτών, η εταιρεία πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη 98 ατόμων για την κάλυψη 39 θέσεων ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ και 59 θέσεων ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΟΔΗΓΟΙ). Για τις συγκεκριμένες θέσεις δεν θα βγει νέα προκήρυξη αλλά θα χρησιμοποιηθούν οι επιλαχόντες της Προκήρυξης ΑΣΕΠ 1/2020.

Τέλος, μέσω ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η εταιρεία θα ενταχθεί στο «Πρόγραμμα προεργασίας για 15.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας» για την πρόσληψη ανέργων για τις θέσεις εργασίας, 7 Ηλεκτρολόγων, 2 Τεχνικών Πληροφορικής, 3 υπαλλήλων εξυπηρέτησης κοινού, 30 Ελεγκτών Εισιτηρίων και 22 θέσεις εργασίας διοικητικού κλάδου με την ειδικότητα του Υπαλλήλου Γραφείου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα για τις συγκοινωνίες: Ενδιαφέρον θα έχουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με το νέο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα να αναμένεται να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος μέσα στους επόμενους μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Πέρα από τα έργα υποδομών, ενδιαφέρον θα έχουν όσα θα ειπωθούν για το σιδηρόδρομο (ολοκλήρωση τηλεδιοίκησης, σύμβαση με Hellenic Train), αλλά και τις αστικές συγκοινωνίες. Θυμίζουμε ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονταν «2.000 καινούρια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά», καθώς και αναφορές για χρονοαποστάσεις 1,5′ στο Μετρό και 5-10 λεπτών στα Λεωφορεία που μέχρι και αυτή τη στιγμή ακούγονται εκτός πραγματικότητας.

Νέο έργο στη γραμμή 1: Πολύ συχνά αναφερόμαστε στα έργα που προγραμματίζονται και σιγά-σιγά υλοποιούνται στη γραμμή 1 του Μετρό, ύστερα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης. Πέρα από τα μεγάλα, όπως την ανακατασκευή των συρμών 8ης παραλαβής, υπάρχουν και τα μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά, όπως η αντιολισθητική προστασία σε σταθμούς, η μελέτη για την αποκατάσταση γέφυρας στο Θησείο και η μελέτη για την αποκατάσταση καθίζησης στο Ηράκλειο. Σε αυτά προστίθεται ένα νέο έργο με στόχο την αποκατάσταση δομικών προβλημάτων στη σήραγγα Ομόνοια – Μοναστηράκι. Η ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού για την «Καταγραφή γεωμετρικών στοιχείων της Γραμμής 1 και μετρήσεων παραμορφώσεων της «παλαιάς» σήραγγας ΟΜΟΝΟΙΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» με προϋπολογισμό ύψους 76.260 ευρώ με ΦΠΑ. Επιπλέον, η εταιρεία πρόκειται να υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ηλέκτρα που αφορά την ενεργειακή αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων, για δύο κτήριά της.

Λεωφορεία ντίζελ ως τη δεκαετία του 2030: Είναι προφανές ότι ο επερχόμενος διαγωνισμός για την παραχώρηση λεωφορειακών γραμμών σε ιδιώτες στην ανατολική και δυτική Αττική θα συζητηθεί πολύ μέσα στο επόμενο διάστημα. Βέβαια, όσοι διαφωνούν θα ήταν καλό να δώσουν και κάποια εναλλακτική (πλην του να χρησιμοποιηθεί θερινό πρόγραμμα και το χειμώνα) δεδομένου ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο λήγει η παραχώρηση των γραμμών στα ΚΤΕΛ και δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα άλλης απευθείας ανάθεσης. Εμείς θα σταθούμε και σε μία λεπτομέρεια της σύμβασης: οι ανάδοχοι που θα δρομολογήσουν λεωφορεία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία ντίζελ με ηλικία μικρότερη των 5 ετών κατά την έναρξη της σύμβασης και μικρότερη των 10 ως τη λήξη της. Δεδομένου του ότι η σύμβαση θα λήξει το νωρίτερο στα τέλη του 2028 και το αργότερο (αν δηλαδή δεν αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα με τη συνεργασία) ως τα μέσα του 2031, σημαίνει ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα ενδεχομένως να μπει στη δεκαετία του 2030 με λεωφορεία ντίζελ να κυκλοφορούν στους δρόμους τη στιγμή που θα υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις με στόλους λεωφορείων αποκλειστικά μηδενικών εκπομπών. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των ρυπογόνων λεωφορείων αντί να το μεταθέτει για το μέλλον.

Καπνοί από λεωφορείο: Καπνοί έβγαιναν από λεωφορείο της γραμμής Α8 Πολυτεχνείο – Μαρούσι, στην άνοδο της Ηρακλείου προς την Πεύκη την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι επιβάτες κατέβηκαν από το λεωφορείο αμέσως και απομακρύνθηκαν, ενώ έσβησαν με πυροσβεστήρα την εξάτμιση. Αν και το δημοσίευμα αναφέρεται σε «φωτιά» και «φλόγες», αυτό δεν επαληθεύεται από τη φωτογραφία και το βίντεο που έχουν αναρτηθεί.

Διαγωνισμός-μαμούθ για την καθαριότητα των λεωφορείων… Στην επαναπροκήρυξη του μεγάλου διαγωνισμού για την καθαριότητα των λεωφορείων, των γραφείων και λοιπών εγκαταστάσεων της εταιρείας, με ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού προχώρησε η Ο.ΣΥ. Ο προηγούμενος διαγωνισμός ήταν προϋπολογισμού 5.056.882,78 ευρώ προ ΦΠΑ και είχε διάρκεια τα δύο έτη με δικαίωμα παράτασης για ένα χρόνο ακόμα. Τελικά ματαιώθηκε καθώς κρίθηκε πως οι «διαδοχικές μεταβολές στα οικονομικά δεδομένα και στις τεχνικές περιγραφές ως προς την κάλυψη των αναγκών της Ο.ΣΥ. Α.Ε., δεν επέτρεψαν τη διενέργεια και ολοκλήρωση του εν λόγω διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Εταιρείας». Ο νέος διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί θα έχει προϋπολογισμό-μαμούθ ύψους 6.559.152,96 ευρώ προ ΦΠΑ και πάλι με διάρκεια τα δύο έτη.

…και για τη ρυμούλκησή τους: Τον ίδιο δρόμο επιλέγει η Ο.ΣΥ. και για το έργο της ρυμούλκησης των χαλασμένων λεωφορείων της. Ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 285.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ματαιώθηκε λόγω μη υποβολής προσφορών και θα επαναπροκηρυχθεί με προϋπολογισμό 360.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ έτσι ώστε να προσελκύσει ενδιαφερόμενους.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την παροχή 280 συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας προς την ΣΤΑ.ΣΥ. και 60 συνδέσεων προς τον ΟΑΣΑ για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας, καθώς και το ανώτατο ύψος της μηνιαίας δαπάνης για κάθε μία από αυτές. Το μηνιαίο όριο στην ΣΤΑΣΥ ποικίλει από 5,59 ευρώ προς ΦΠΑ για τις συνδέσεις (48) για σημεία του δικτύου όπου δεν υπάρχει σταθερή τηλεφωνία ως και 144 ευρώ προς ΦΠΑ για 4 συνδέσεις web sms. Στον ΟΑΣΑ το μηνιαίο όριο ποικίλει από 7,5 ευρώ προ ΦΠΑ για 4 συνδέσεις δεδομένων δικτύου ως και 60 ευρώ προς ΦΠΑ για 2 συνδέσεις για τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

  • Το Δ.Σ. της εταιρείας ενέκρινε την προβολή καμπάνιας του ΟΚΑΝΑ μέσω ανάρτησης αφισών και προβολής digital mini video σε οθόνες επί 14 μέρες. Εγκρίθηκε επίσης η προβολή συναυλιών της «XLALALA PRESENT MON IKE» σε διαφημιστικά πλαίσια του Μετρό με ανταποδοτικό
    όφελος την παροχή δωρεάν εισιτήριων στις εν λόγω συναυλίες (Robbie Williams, Deep Purple, Black Keys, Andrea Bocelli)

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: μεγάλη λίστα εκκρεμοτήτων για το νέο υπουργό και μία καθίζηση στο Μετρό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*