Οι ειδήσεις της Παρασκευής: αδιαφορία για τον κλιματισμό στις συγκοινωνίες, ο δακτύλιος πάει διακοπές

φωτογραφία: Rakoon/Wikimedia Commons

«Κάντε υπομονή και σε λίγα χρόνια θα έχουμε εκατοντάδες νέα λεωφορεία και ανακατασκευασμένους (κάποιους) συρμούς του ΗΣΑΠ» είναι σαν να λένε οι συγκοινωνιακοί φορείς της Αθήνας απαντώντας στα παράπονα των επιβατών για την ελλιπή λειτουργία του κλιματισμού στα μέσα.

Τι κι αν το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα έπρεπε να κλιματίζονται επαρκώς, όχι επειδή ο κλιματισμός είναι κάποια παροχή πολυτελείας, αλλά επειδή είναι βασική προϋποθέση για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών σε συνθήκες καύσωνα; Το αυτί των διοικήσεων «δεν ιδρώνει».

Το μόνο εύκολο είναι να παραδεχτεί κανείς πως η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ύστερα από μία και πλέον δεκαετία αποεπένδυσης στις αστικές συγκοινωνίες, είναι δύσκολη και δεν υπάρχει κάποια βραχυπρόθεσμη λύση, όπως ζητούσε το Athens Transport την περασμένη εβδομάδα.

Όταν όμως οι συγκοινωνιακοί φορείς αναφέρουν πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα ανοικτά παράθυρα σε λεωφορεία και συρμούς, για ποιο λόγο μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί μία οδηγία για υποχρεωτικό κλείσιμό τους όταν ο κλιματισμός βρίσκεται σε λειτουργία (όπως γινόταν σε κάποιο βαθμό πριν την πανδημία);

Μήπως επειδή ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα κλιματιστικά δεν δουλεύουν επαρκώς; Και σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται; Καταλαβαίνουμε ότι το να αντικατασταθεί ο κλιματισμός σε λεωφορεία του 1993 είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά αν υπάρχουν λεωφορεία 15ετίας (που θα κυκλοφορούν άλλα τόσα χρόνια) με κλιματιστικά να υπολειτουργούν, γιατί να μη γίνει ακρβώς αυτό;

Μήπως δεν έχει γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος; Δημοσιεύματα πριν από λίγες μέρες ανέφεραν πως η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου επικοινώνησε με τη διοίκηση της Hellenic Train ενώ ταξίδευε με το τρένο από Λαμία προς Θεσσαλονίκη για να μεταφέρει παράπονα συνεπιβατών της για μη επαρκή λειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Ως εκ θαύματος, ο κλιματισμός επανήλθε λίγο μετά το τηλεφώνημα.

Ίσως θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μπαίνει σε ένα-δύο λεωφορεία κάθε εβδομάδα.

Μιλώντας για υπουργούς σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ως αξιοπερίεργη είδηση παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες πως ένα μέλος της κυβέρνησης πήγε στο υπουργείο με το Μετρό (φαίνεται ότι δεν είναι αδύνατο, όπως μας είχε πει πριν χρόνια ένας άλλος υπουργός της σημερινής κυβέρνησης). Εφόσον τα περισσότερα υπουργεία βρίσκονται κοντά σε σταθμούς Μετρό, τι πιο αυτονόητο πλέον;


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Λεωφορεία προς την παραλία: Έκτακτα δρομολόγια Δημοτικής Συγκοινωνίας προς την παραλία Αλίμου έχει δρομολογήσει ο Δήμος Αλίμου. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από Δευτέρα ως Παρασκευή ως τη 1 Σεπτεμβρίου. Καθημερινά, υπάρχουν 5 δρομολόγια με επιστροφή.

Ενώ άλλες δημοτικές συγκοινωνίες πάνε διακοπές: Όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, δήμοι της Αττικής έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν τη διακοπή δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Λίγο οι άδειες των εργαζομένων, λίγο οι ανάγκες συντήρησης των λεωφορείων, λίγο το «έθιμο» που θέλει τα πάντα να σταματούν το καλοκαίρι. Έτσι, ο  Δήμος Νέας Ιωνίας ανακοίνωσε πως από 24/07/2023 έως 11/08/2023 θα πραγματοποιούνται μόνο τα πρωινά δρομολόγια ενώ από τις 14/08/23 έως 18/08/2023 κανένα δρομολόγιο. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένουμε κι άλλες ανακοινώσεις.

Δακτύλιος τέλος: Σήμερα Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 είναι η τελευταία ημέρα εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι το μέτρο του Πράσινου Δακτυλίου για τα φορτηγά οχήματα ισχύει κανονικά μέχρι το τέλος τους έτους.

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών: Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής, ο ΟΑΣΑ προκήρυξε διαγωνισμό προϋπολογισμού 179.912,67 ευρώ για την πρόσληψη εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου που θα παρακολουθήσει όλες τις φάσεις σύνταξης του σχεδίου εκ μέρους του ΟΑΣΑ έχοντας την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη. Η διάρκεια της σύμβασης θα φτάσει τους 25 μήνες.

Μαθητευόμενοι στην ΟΣΥ: 162 μαθητευόμενους των ΕΠΑ.Σ. Δ.ΥΠΑ. θα υποδεχθεί η Ο.ΣΥ. σύμφωνα με σχετική απόφαση της διοίκησης. Πρόκειται κυρίως για τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων αλλά και λίγους υπαλλήλους διοικητικών και οικονομικών καθηκόντων. Το συνολικό μισθολογικό κόστος για 20 μήνες θα ανέλθει σε 822.312 ευρώ.

Οχήματα στην Ο.ΣΥ. με leasing: Το Δ.Σ. της Ο.ΣΥ. ενέκρινε το πρακτικό του διαγωνισμού για την προμήθεια υπηρεσιακών οχημάτων μέσω leasing. Έτσι, εγκρίθηκε η προσφορά της μοναδικής συμμετάσχουσας εταιρείας (Eθνική Leasing) για την παροχής υπηρεσιών λειτουργικής μίσθωσης (Leasing), διάρκειας 5 ετών, ενός φορτωτή-εκσκαφέα και ενός φορτηγού 4X4 με μέγιστο μικτό βάρος έως 10tn εξοπλισμένο με αλατοδιανομέα και λεπίδα αποχιονισμού στη συνολική προσφερόμενη τιμή των 448.260 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Οι Γενικοί Γραμματείς: Ο Γιάννης Ξιφαράς παραμένει στη θέση του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, όπως ανακοινώθηκε χτες. Γενικός Γραμματέας Υποδομών αναλαμβάνει ο Κώστας Μαγουλάς, καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., στη θέση της Μαρίας-Έλλης Γεράρδη.

Η ώρα των μετακλητών: Στην πρόσληψη 5 ακόμα μετακλητών συνεργατών για τη στελέχωση του Ιδιαίτερου Γραφείου του προχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Μία μετακλητή συνεργάτιδα, ως Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του, προσέλαβε και ο Υφυπουργός κ. Ταχιάς. Τέλος, και η Υφυπουργός κ. Αλεξοπούλου προχώρησε στην πρόσληψη ενός μετακλητού συνεργάτη. Από την άλλη πλευρά, στον ΟΑΣΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος προχώρησε στην πρόσληψη ενός Ειδικού Συνεργάτη – Συμβούλου επί των θεμάτων Πληροφορικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Στελέχωσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και ESG δράσεων που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε συμπληρωματική δέσμευση πίστωσης ύψους 62.136.900 ευρώ προς την Ο.ΣΥ., καθώς και 12.568.500 ευρώ προς την ΣΤΑ.ΣΥ. για λειτουργικές τους δαπάνες. Επιπλέον, με άλλες αποφάσεις, εγκρίθηκε η καταβολή της 7ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης προς την Ο.ΣΥ. Α.Ε. για φέτος ύψους 10.356.150 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και η 7η μηνιαία δόση της τακτικής επιχορήγησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε. ύψους 2.094.750 ευρώ.

Ιστορία των αστικών συγκοινωνιών: Στις 9 Μαΐου 1860 ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Γ. Κουντουριώτης παρουσιάζει στη Βουλή νομοσχέδιο «περί συστάσεως ιπποσιδηρόδρομου». Το νομοσχέδιο, με 22 άρθρα στην ίδια βάση με τους νόμους για τη σύσταση του σιδηρόδρομου Αθηνών – Πειραιώς, προέβλεπε ότι ανετίθετο σε ιδιωτική εταιρεία η κατασκευή και λειτουργία του «τραμ». Το Τραμ της Αθήνας τελικά λειτούργησε 22 χρόνια αργότερα.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 457.618,68 ευρώ με ΦΠΑ προς την «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για τη μηνιαία ενιαία χρέωση Μαίου 2023 της Τηλεματικής.
  • Δαπάνη ύψους 10.695,00 ευρώ με ΦΠΑ προς την «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Απριλίου 2023

  • Απόφαση Δ.Σ. για την ανάληψη κατά 50% του πρόσθετου κόστους αποκατάστασης της λειτουργίας του Κέντρου Διαχείρισης του Αυτόματους Συστήματος Συλλογής Κομίστρου, ποσού 32.000 ευρώ.
  • Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς για την Παροχή Υπηρεσιών Προβολής της ΣΤΑΣΥ προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.

  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού από τις 13/07/2023 οδηγού λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από τις 23/05/2022.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*