Σιδηροδρομικά εισιτήρια από 9,90 ευρώ στη Γερμανία για το καλοκαίρι

Wikimedia Commons

Εισιτήρια τρένων που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ μπορούν να αγοράζουν το φετινό καλοκαίρι οι επιβάτες του σιδηρόδρομου στη Γερμανία. Πρόκειται για ένα ακόμα κυβερνητικό μέτρο που έχει ως στόχο την ενθάρυνση της χρήσης του σιδηρόδρομου σε συνδιασμό με την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης του κόστους ζωής.

Το νέο μέτρο έρχεται να προστεθεί σε αυτό του εισιτηρίου των 49 ευρώ το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να μετακινείται με ένα πλήθος αστικών μέσων σε όλη τη χώρα για ένα ολόκληρο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε η Deutsche Bahn, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Γερμανίας, η προσφορά των 9,90 ευρώ θα είναι διαθέσιμη ως το τέλος Ιουλίου για αγορές εισιτηρίων σε κάποια δρομολόγια μικρών αποστάσεων με τα υπεραστικά τρένα της χώρας.

Οι διαθέσιμες διαδρομές περιλαμβάνουν τις γραμμές μεταξύ Κολωνίας και Ντίσελντορφ, Αμβούργου και Βρέμης, Δρέσδης και Λειψίας και Άουγκσμπουργκ και Μονάχου. Τα εκπτωτικά εισιτήρια αφορούν εισιτήρια δεύτερης θέσης, ενώ οι κάτοχοι κάρτας BahnCard, έχουν στη διάθεσή τους περαιτέρω εκπτώσεις, κάτι που σημαίνει ότι μία σύντομη διαδρομή μπορεί να κοστίσει μόλις 7,40 ευρώ.

Μέσω του site και της εφαρμογής της Deutsche Bahn (όπως και μέσω άλλων εταιρειών μεταφορών σε όλη τη Γερμανία) οι επιβάτες μπορούν επίσης να αγοράσουν το «Deutschland-Ticket», όπως είναι γνωστό το εισιτήριο των 49 ευρώ. το οποίο έχει ισχύ ενός μήνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακινήσεις σε τοπικά και περιφερειακά δρομολόγια λεωφορείων και τρένων σε όλη τη χώρα. Δεν ισχύει όμως σε δρομολόγια τρένων της DB Fernverkehr AG ή άλλα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων όπως αυτά της FlixTrain.

Το εισιτήριο αυτό κυκλοφόρησε με καθυστέρηση λίγων μηνών από το Μάιο, μετά από συμφωνία μεταξύ 16 γερμανικών κρατιδίων. Σε αντίθεση με τα μεμονωμένα εισιτήρια τρένων, το εισιτήριο αυτό παρέχεται ως ψηφιακή συνδρομή ενώ η δυνατότητα χρήσης του σε πολλές περιοχές της χώρας σημαίνει ότι ο κάτοχός του δεν χρειάζεται να διερευνήσει τα συχνά περίπλοκα συστήματα εισιτηρίων της κάθε περιοχής.

Προάγγελος του εισιτηρίου των 49 ευρώ ήταν το εισιτήριο των 9 ευρώ το οποίο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2022, δίνοντας στον κάτοχό του τη δυνατότητα να μετακινείται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλη τη χώρα για ένα μήνα. Σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Εταιρειών Μεταφορών, το εισιτήριο αυτό οδήγησε σε εξοικονόμηση περίπου 1,8 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών άνθρακα κατά τη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού.

Αν και δημοφιλές, το μέτρο δεν παρατάθηκε λόγω του κόστους του, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις μέχρις ότου συμφωνηθεί η κυκλοφορία του εισιτηρίου των 49 ευρώ. Πόλεις της Γερμανίας έχουν όμως προχωρήσει και στην κυκλοφορία ξεχωριστών εκπτωτικών εισιτηρίων, όπως το Βερολίνο με την κυκλοφορία του μηνιαίου εισιτηρίων των 29 ευρώ που είχε ισχύ ως τα τέλη Απριλίου.

Πηγή: euronews.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Ο πρώτος απολογισμός για το Deutschland-Ticket, το Γερμανικό εισιτήριο των 49 ευρώ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*