Τα πρώτα μέτρα του μετροπόντικα «Αθηνά» – Πώς προχωρούν οι εργασίες στη γραμμή 4 του Μετρό

Τα πρώτα μέτρα της σήραγγας της γραμμής 4. Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Η έναρξη της λειτουργίας του μετροπόντικα «Αθηνά», ο οποίος θα ανασκάψει τη μισή σήραγγα της γραμμής 4 του Μετρό, από το φρέαρ Κατεχάκη, πλησίον του ομώνυμου σταθμού, ως το κέντρο της Αθήνας, είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στο μεγαλύτερο έργο που κατασκευάζεται στην Αττική αυτό το διάστημα.

Όπως συμβαίνει πάντα, η «Αθηνά» αναμένεται να κινηθεί με μικρότερη ταχύτητα στα πρώτα μέτρα, μέχρις ότου εντατικοποιηθεί η λειτουργία της και η κατασκευή της σήραγγας, εφόσον βέβαια δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο που έχει να κάνει με το αθηναϊκό υπέδαφος.

Η πρώτη «στάση» του μετροπόντικα αναμένεται ύστερα από περίπου 750 μέτρα, με την άφιξή του στο φρέαρ Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται πλησίον του πάρκου Χωροφυλακής στη συμβολή των οδών Τρικάλων και Αιγίου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ελληνικό Μετρό, έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον 30 μέτρα σήραγγας (προφανώς περισσότερα μέχρι και σήμερα), μήκος που αντιστοιχεί στο 4% του πρώτου μεσοδιαστήματος.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη. Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Όσον αφορά το δεύτερο μετροπόντικα του έργου (που θα ονομαστεί «Νίκη» και θα ξεκινήσει την εκσκαφή από το φρέαρ Βεΐκου), αυτός βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να κάνει λόγο για έναρξη της λειτουργίας του εντός του φθινοπώρου. Υπενθυμίζεται πως η Ελληνικό Μετρό έχει δώσει παράταση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο στην ανάδοχο κοινοπραξία του έργου για την έναρξη λειτουργίας και του δεύτερου μετροπόντικα. Πρόκειται για καθυστέρηση ενός περίπου έτους.

Οι πρόδρομες εργασίες της γραμμής βρίσκονται και αυτές πίσω στο χρονοδιάγραμμα, αφού μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο το 50% αυτών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα οι εργασίες παράκαμψης δικτύων κοινής ωφέλειας αλλά βεβαίως και οι αρχαιολογικές έρευνες σε διάφορα εργοτάξια του έργου. Την ίδια στιγμή, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει καν στο εργοτάξιο του πάρκου Ριζάρη, για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη προσφυγή (χωρίς όμως μέχρι στιγμής το ΣτΕ να έχει διατάξει τη διακοπή εργασιών σε οποιοδήποτε εργοτάξιο της γραμμής).

Η πρόοδος των έργων για τη γραμμή 4 το τελευταίο διάστημα έχει ως εξής, σύμφωνα με την Ελληνικό Μετρό:

Μετατόπιση δικτύων: Στο σταθμό Άλσος Βεΐκου συνεχίζονται οι εργασίες παράκαμψης δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικού Αερίου και αποχέτευσης. Επίσης στο σταθμό Δικαστήρια και στο σταθμό Γαλάτσι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης ΟΚΩ.

Στο σταθμό Αλεξάνδρας ξεκίνησαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύου αποχέτευσης και οι εργασίες παράκαμψης δικτύου ΕΥΔΑΠ και Φυσικού Αερίου. Επιπλέον στο σταθμό Ακαδημία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύου ΟΤΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Ταυτόχρονα, στο φρέαρ Φορμίωνος συνεχίζεται η παράκαμψη δικτύων ΟΚΩ και κατασκευάζεται νέος υπόγειος υποσταθμός ΔΕΔΔΗΕ ενώ το φρέαρ Δικαιοσύνης ξεκίνησε η μετατόπιση δικτύου υδάτων.

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι εργασίες με διερευνητικές τομές στους σταθμούς Ελικώνος, Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη. Επίσης, στο σταθμό Γαλάτσι ξεκίνησε αρχαιολογική διερεύνηση στην οδό Ιπποκράτους μέσα στο μήνα Ιούνιο.

Σταθμός Καισαριανή. Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Μεταφυτεύσεις: Συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις στο πλαίσιο κατασκευής του έργου. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν από το σταθμό Ακαδημίας δύο φοίνικες και μία ελιά σε σημεία που υπέδειξε η αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων.

Φρέαρ TBM Βεΐκου και Φρέαρ ΕΥΔΑΠ: Στο νότιο τμήμα του φρέατος TBM Βεΐκου πραγματοποιείται η εκσκαφή του 3ου επιπέδου μεταξύ των πασσάλων Π52-Π93-Π100-Π142, με την πρόοδο να βρίσκεται στο 85%.

Παράλληλα, το σύνολο των κατασκευασμένων αγκυρίων του 3ου επιπέδου στο νότιο τμήμα είναι 72/105.

Στο βόρειο τμήμα του ορύγματος, η πρόοδος της εκσκαφής του 1ου επιπέδου είναι στο 45%, ενώ το σύνολο των κατασκευασμένων αγκυρίων της 1ης σειράς είναι 21/92.

Ταυτόχρονα, στο όρυγμα πραγματοποιούνται εργασίες για την έδραση της γερανογύφυρας.

Στο φρέαρ ΕΥΔΑΠ επί της λεωφόρου Βεΐκου πραγματοποιείται η εκσκαφή του 2ου επιπέδου με τη συνολική πρόοδο εκσκαφής να βρίσκεται στο 23,99%.

Φρέαρ Βεΐκου. Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Φρέαρ ΓΝΑ: Στο φρέαρ ΓΝΑ ολοκληρώθηκε η εκσκαφή του 6ου επιπέδου με χρήση υδραυλικής σφύρας με το ποσοστό εκσκαφής του φρέατος να ανέρχεται σε 75%.

Επίσης τοποθετήθηκαν μεταλλικές αντηρίδες στο 5ο επίπεδο εκσκαφής και πραγματοποιήθηκε διάτρηση και τοποθέτηση των στηριγμάτων για το 6ο επίπεδο.

Φρέαρ ΓΝΑ. Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Φρέαρ TBM Κατεχάκη: Το μήνα Μάιος πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες συναρμολογήσεις των δύο υποστηρικτικών βαγονιών του TBM (gantries) καθώς και οι συνδέσεις (ηλεκτρικές, υδραυλικές) τους με την ασπίδα του TBM.

Η «Αθηνά» ξεκίνησε το ταξίδι της για το κέντρο της πρωτεύουσας τοποθετώντας τα πρώτα δαχτυλίδια της σήραγγας. Ένα προκατασκευασμένο δαχτυλίδι σήραγγας μήκους 1,5 μ. αποτελείται από 6 προκατασκευασμένα στοιχεία (segments) και ένα μικρότερο το οποία τα «κλειδώνει».

Το πρώτο σημείο που θα φτάσει το TBM θα είναι το φρέαρ Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται πλησίον του πάρκου Χωροφυλακής στη συμβολή των οδών Τρικάλων και Αιγίου στο Δήμο Αθηναίων. Η πρόοδος εκσκαφής αυτού του πρώτου μεσοδιαστήματος είναι 4% και έχουν διανυθεί τα πρώτα 30 μέτρα σήραγγας.

Επιπρόσθετα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες τοποθέτησης της μεταφορικής ταινίας, με τη βοήθεια της οποίας θα απομακρύνονται τα προϊόντα εκσκαφής από το TBM.

Σταθμός Κολωνάκι: Στο σταθμό Κολωνάκι πραγματοποιούνται εργασίες διάτρησης, τοποθέτησης σιδηρού οπλισμού και τοποθέτηση πασσάλων για την κατασκευή του περιγράμματος του σταθμού.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, το ποσοστό ολοκλήρωσης των πασσάλων περιμετρικά του ορύγματος σταθμού ήταν στο 66,34%, με 67 από τους 101 πασσάλους να έχουν κατασκευαστεί.

Σταθμός Κολωνάκι. Φωτογραφία: Ελληνικό Μετρό Α.Ε.

Τεχνικές επισκέψεις στο TBM «Αθηνά»: Με αφορμή την κατασκευή της γραμμής 4Α -αυτού του εμβληματικού έργου- το ενδιαφέρον για την πρόοδο των εργασιών, καθώς και για την τεχνογνωσία της λειτουργίας του TBM, είναι αδιαμφισβήτητο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών. Αυτή τη φορά, το φρέαρ TBM Κατεχάκη επισκέφτηκε το τμήμα μεταπτυχιακών φοιτητών της Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επιπλέον, τεχνική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και από Αξιωματικούς Μηχανικούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σηράγγων (WTC 2023) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (12-18 Μαΐου), το TBM «Αθηνά» είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου που συμμετείχαν στο συνέδριο.

Δείτε επίσης:

Επέκταση γραμμής 2 προς Ίλιον

Με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας συνεχίζεται ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον. Φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο μεγάλο διαγωνισμό που ξεκίνησε στις αρχές τις χρονιάς κατέθεσαν -ύστερα από τέσσερις παρατάσεις- σύμφωνα με πληροφορίες οι Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και Intrakat.

Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 550.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ αφορά επέκταση της γραμμής μήκους περίπου 4 χλμ. με τρεις νέους σταθμούς: Παλατιανή, Ίλιον και «Άγιος Νικόλαος». Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ τριών επιπέδων στο σταθμό Παλατιανή, καθώς και η αναβάθμιση/αντικατάσταση ορισμένων Η/Μ συστημάτων σε μεγάλο τμήμα των γραμμών 2 και 3 και η επέκταση του αμαξοστασίου του Ελαιώνα.

Η β’ φάση του διαγωνισμού που θα περιλαμβάνει την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο.

Δείτε επίσης:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Πώς προχωρούν τα έργα για τη γραμμή 4 του Μετρό – Φωτογραφίες

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*