Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής – Google για πιο ακριβή δεδομένα κίνησης στους δρόμους και βελτίωση της φωτεινής σηματοδότησης

Εικόνα: haidarisimera.gr
  • Η ημερίδα είχε ως θέμα την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου στην Αττική.
  • Στην ημερίδα αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την Google για τη βελτίωση της φωτεινής σηματοδότησης και την πρόβλεψη αλλαγών στην εφαρμογή Google Maps για καλύτερη μετακίνηση.
  • Παρουσιάστηκαν μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, με συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τροχαία Αττικής.

Οι συνέργειες, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου και η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών και της ενίσχυσης της ασφάλειάς τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε συλλογικό επίπεδο, η οποία διοργανώθηκε με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν πρόσκλησης των συναρμόδιων φορέων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.α..

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η αποτίμηση των παραγόντων που αυξάνουν την κίνηση στο Λεκανοπέδιο, καθώς και η αναζήτηση ολοκληρωμένων λύσεων που θα περιορίσουν τις συμφορήσεις στους οδικούς άξονες της Αττικής, σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και στη συνέχεια, θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.

Εκτενής αναφορά έγινε στην επικείμενη και πρωτοποριακή  συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον κολοσσό της Google, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την φωτεινή σηματοδότηση και αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερη ακρίβεια στην πληροφόρηση των οδηγών. Όπως ανακοίνωσε και από το βήμα της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, η Περιφέρεια Αττικής, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση με την Google.  Στο πλαίσιο της ημερίδας η Head of Public Sector της Google Greece, Β. Καλφάκη μετέφερε τα αισιόδοξα στατιστικά για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην επίλυση του κυκλοφοριακού. Όπως επισήμανε η Google θα προχωρήσει στην ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση της πλατφόρμας Google Maps, με εισαγωγή στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Τα σχετικά δεδομένα  θα αποτυπώνονται  άμεσα στην εφαρμογή, προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερη η ποιότητα της μετακίνησης των χρηστών του οδικού δικτύου.

Στην ευόδωση όλης αυτής της πολύπλευρης προσπάθειας, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η αγαστή και δημιουργική συνεργασία που υπάρχει με τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο, έχοντας αναπτύξει ένα τεράστιο σύστημα ψηφιοποιημένων παροχών υπηρεσιών, έχει απαλλάξει τους πολίτες από άσκοπες μετακινήσεις, καθώς έχουν πλέον τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, από τον υπολογιστή τους ή από το κινητό τους τηλέφωνο. Στο ίδιο δημιουργικό πλαίσιο, κινείται και η άψογη και άμεση συνεργασία με την Τροχαία Αττικής, η οποία, από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» αυτήν την προσπάθεια, με την αμέριστη και πολυεπίπεδη συμβολή της.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ως κεντρικός ομιλητής, κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως, «η Περιφέρεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, που είναι η συντήρηση των υποδομών και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, έχει σημειώσει μια σημαντική πρόοδο καθώς, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, έκανε όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 30 χρόνια».

«Όραμά μας είναι, τα επόμενα χρόνια, η Αττική μας να είναι η πρώτη Περιφέρεια Υγείας, η πρώτη στην αλληλεγγύη, η πρώτη πράσινη Περιφέρεια της χώρας και η πρώτη στην οδική ασφάλεια. Παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους και αλλάζουμε καθημερινά την Αττική.

Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη Διοίκηση αντίστοιχα, που ανέδειξε την οδική ασφάλεια ως μείζον θέμα για τη βιώσιμη κυκλοφορία», τόνισε ο κ. Πατούλης, κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης του οδικού δικτύου, πριν και μετά από τις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, το οποίο επιφορτίζεται με την αποτίμηση της κατάστασης των δρόμων, καθώς και τον συντονισμό των έργων συντήρησης, έχοντας σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας της κυκλοφορίας, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στους χρόνους και στις συνθήκες χρήσης του  οδικού δικτύου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ν. Ταχιάος, μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και  επισήμανε πως, μεγάλο επίτευγμα σε όλη αυτή την προσπάθεια, θα είναι η μείωση της ανάγκης του πολίτη, να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη, και πως αυτό θα επιτευχθεί  με την ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς και με τη δημιουργία μιας κουλτούρας αστικής βιώσιμης κινητικότητας.

athenstransport.com

Η περιληψη του άρθρου δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και ελέγχθηκε για την ορθότητά της

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*