Τα χρονοδιαγράμματα για τα νέα λεωφορεία, τι πήγε στραβά στον Ευαγγελισμό και ένας μη προσβάσιμος σταθμός του Μετρό

Φωτογραφία: newsit.gr

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Μέχρι το τέλος του προσεχούς Απριλίου αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Αθήνα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία, μέσω της παράδοσης 140 λεωφορείων από την κινεζική εταιρεία Yutong. Άλλα 110 λεωφορεία του ίδιου κατασκευαστή θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, στη ΔΕΘ αυτές τις μέρες θα βρίσκεται και ένα λεωφορείο της εταιρείας για εκθεσιακούς λόγους.

Αυτή την εβδομάδα, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης, ενώ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με εκπροσώπους του κατασκευαστή με κύριο θέμα τα χρονοδιαγράμματα, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να μην υπάρξει καθυστέρηση.

Αυτό όμως δεν εξαρτάται απόλυτα από την Yutong και τον Έλληνα αντιπρόσωπο, αφού το κύριο πρόβλημα δεν πρόκειται να αποτελέσει η κατασκευή και μεταφορά των λεωφορείων προς τη χώρας μας αλλά όλες οι άλλες διαδικασίες, με πιο κρίσιμη αυτήν της εγκατάστασης εξοπλισμού φόρτισης στα αμαξοστάσια. Εδώ θα έχουμε και εμπλοκή του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος θα πρέπει να προχωρήσει σε έργα για την επαύξηση της ισχύος στα αμαξοστάσια (αναμένεται τον Ιανουάριο) ώστε να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχει η απαραίτητη παροχή ρεύματος εγκαίρως. Οι εργασίες στα αμαξοστάσια πρέπει να ολοκληρωθούν στα μέσα Μαρτίου, όταν και προβλέπεται να γίνει η έγκριση τύπου των οχημάτων από το Υπουργείο (ο εκτελωνισμός πρέπει να γίνει από το Φεβρουάριο), ώστε να κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο.

Κάπως έτσι, υπάρχει και μία πιθανότητα πριν από τα ηλεκτρικά λεωφορεία να δούμε να κυκλοφορούν στην Αθήνα τα πρώτα εκ των 100 νέων αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου κατασκευής της IVECO, η κατασκευή των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ σύντομα αναμένεται και αυτή η σύμβαση να πάει στη Βουλή.

Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το τμήμα του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 200 λεωφορείων φυσικού αερίου από την ιταλοτουρκική Industria Italiana Autobus. Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης προμήθειας, αφού η Ε.Ε. δεν πρόκειται από το 2024 να χρηματοδοτεί την προμήθεια λεωφορείων αυτού του τύπου. Απάντηση στο από πότε το υπουργείο το γνώριζε αυτό και γιατί ανακοινώνεται μόλις τώρα, δεν λάβαμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των νέων λεωφορείων φυσικού αερίου (100+200) αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Αθήνα, αφού στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να δημιουργηθούν σχετικές εγκαταστάσεις.

Το υπουργείο πάντως επιμένει ότι και τα 650 λεωφορεία (για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) θα έχουν παραδοθεί ως τα μέσα του 2025.  Όσον αφορά το δεύτερο διαγωνισμό, για την προμήθεια επίσης 650 λεωφορείων, η κατάρτηση των τευχών δημοπράτησης έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο. Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση ενώ η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει τον Απρίλιο. Η παράδοση αυτών των λεωφορείων αναμένεται «ως το τέλος της τετραετίας», κάτι που όμως δεν συμβαδίζει με την πρόοδο του πρώτου διαγωνισμού.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Πλημμύρα στον Ευαγγελισμό: Φτηνά την γλίτωσαν, και οι επιβάτες και ο σταθμός Μετρό του Ευαγγελισμού, αφού οι κυριότερες βλάβες, μετά την απομάκρυνση των νερών και της λάσπης αφορούν έναν ανελκυστήρα και τρεις κυλιόμενες σκάλες. Η επισκευή τους ίσως χρειαστεί λίγες μέρες ακόμα δεδομένου ότι νερό και λάσπη είχαν καλύψει πολλά μέρη του εξοπλισμού. Όπως έγινε εμφανές και από τα σχετικά βίντεο, το πρόβλημα προέκυψε από την ξαφνική υπερχείληση του νερού που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας όπου τα φρεάτια ομβρίων προφανώς δεν έκαναν τη δουλειά τους (το αν ήταν καθαρισμένα ή όχι δεν έχει ξεκαθαριστεί) ή δεν επαρκούσαν.

Πρέπει πάντως και οι υπεύθυνοι φορείς να δράσουν έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον μία παρόμοια εικόνα στο μέλλον. Όπως μαθαίνουμε, μηχανικοί της εταιρείας έχουν ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη αυτοψία του χώρου και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ελληνικό Μετρό σχέδιο με παρεμβάσεις και έργα για την τροποποίησης του σχεδίου του σταθμού (ως προς την είσοδο που δημιουργήθηκε το πρόβλημα), τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω θωράκισή του. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, κατά την οποία θα εξεταστεί η ανάγκη επιπρόσθετων τεχνικών παρεμβάσεων στο παρακείμενο Πάρκο Ριζάρη ώστε να αποτραπεί η όδευση του νερού προς το σταθμό.

Με εισιτήριο στις συγκοινωνίες οι στρατεύσιμοι: Σε ερώτηση που μας μετέφερε στρατεύσιμος για το αν ισχύει δωρεάν μετακίνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας για όσους στρατεύσιμους μετακινούνται προς τα κέντρα κατάταξης έχοντας εκδώσει κατάσταση επιβίβασης από το Φρουραρχείο, ο ΟΑΣΑ απάντησε πως η δωρεάν μετακίνηση ισχύει μόνο για όσους έχουν ήδη καταταγεί. Πληροφοριακά, για τη δωρεάν μετακίνηση των οπλιτών αλλά και των ΔΕΑ απαιτείται η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας του ΟΑΣΑ (ή ενημέρωση του προφίλ κάρτας που έχει ήδη εκδοθεί) σε εκδοτήριο με την επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας και σχετικής βεβαίωσης από τον διοικητή.

Μη προσβάσιμος ο σταθμός Ειρήνη: Αν και βρίσκεται δίπλα στο ΟΑΚΑ, ο σταθμός Ειρήνη της γραμμής 1 του Μετρό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας, αφού ο μοναδικός ανελκυστήρας που συνδέει το δρόμο με την είσοδο του σταθμού (που είναι σε χαμηλότερο επίπεδο) βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων (!) της γειτονικής σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ, και όχι σε δημόσιο χώρο. Με αφορμή περιστατικό κατά το οποίο φύλακας στην πύλη της σχολής δεν επέτρεψε την είσοδο σε ΙΧ για αποβίβαση επιβάτη με κινητικό πρόβλημα πλησίον του ανελκυστήρα, η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, την απάντηση στην οποία θα αναμένουμε. Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ΟΑΚΑ ο σταθμός διαθέτει ράμπα για την κάθοδο προς την είσοδο του σταθμού αλλά όχι ανελκυστήρα.

Ατύχημα με Τραμ: Με Ι.Χ. συγκρούστηκε συρμός του Τραμ στη Γλυφάδα την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Τέτοια περιστατικά στη Γλυφάδα αλλά και αλλού δεν είναι σπάνια, και οφείλονται κυρίως σε απρόσεκτους οδηγούς.

Καταγγελίες για συμπεριφορά διευθυντή: Την «απρόκλητη επίθεση και προπυλακισμό» μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών από διευθυντικό στέλεχος της ΣΤΑ.ΣΥ. καταδικάζουν σωματεία εργαζομένων στις συγκοινωνίες της Αθήνας καθώς και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, το οποίο σημειώνει πως το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και καλεί τη διοίκηση της εταιρείας να λάβει μέτρα για την προστασία της εργαζόμενης από τον συγκεκριμένο διευθυντή.

Δημοτική Συγκοινωνία Παπάγου – Χολαργού: Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανατέθηκε στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού την εκτέλεση των εξής γραμμών Δημοτικής Συγκοινωνίας: 10 με την ονομασία «Πλατεία Κονίτσης – Κέντρο Χολαργού (κυκλική)», 20 με την ονομασία «Σχολεία Χολαργού – Σταθμός μετρό Εθν. Άμυνα (κυκλική)», ειδικού σκοπού «Πλατεία Κονίτσης – Κοιμητήρια», ειδικού σκοπού «Πλατεία Εθνικής Αντίστασης – Κοιμητήρια» και ειδικού σκοπού «Πλατεία Κονίτσης – Κοιμητήρια – 1η στάση Κύπρου». Τα δρομολόγια αυτά βέβαια πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια αλλά, όπως και στους περισσότερους δήμους, δεν έχει προηγηθεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο.

Στο κόκκινο παραμένει η Ελληνικό Μετρό: Διεύρυνση των ζημιών εντός του 2022 δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσμα της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. (πρώην Αττικό Μετρό) για το προηγούμενο έτος. Οι καθαρές ζημίες έφτασαν τα 182,6 εκατ. ευρώ από 175,8 εκατ. ευρώ το 2021. Η εταιρεία αύξησε τόσο τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (2,178 δις ευρώ) όσο και τις βραχυπρόθεσμες (2,049 δις ευρώ) λόγω του νέου δανεισμού αλλά και των εκτελεσθέντων έργων. Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο των μακροπρόθεσμων δανείων της Ελληνικό Μετρό φτάνει τα 2,038 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 96,6 εκατ. αφορούν το υπόλοιπο δανείων από τη δεκαετία του 1990 για το βασικό έργο Μετρό. Η Ελληνικό Μετρό διαθέτει ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 2,4 δις ευρώ και 418 μισθωτούς εργαζόμενους (από 444 στο τέλος του 2021).

Υπουργικές τοποθετήσεις: Ένας ακόμα μετακλητός συνεργάτης προσλήφθηκε στο γραφείο της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου. Δύο μετακλητοί συνεργάτες (ένας εκ των οποίων θα αναλάβει χρέη διευθυντή του γραφείου) προσλήφθηκε επίσης και στο Ιδιαίτερο Γραφείο του νέου Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Κωνσταντίνου Μαγουλά.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για την καταβολή της 9ηςμηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης για το έτος 2023 προς την ΟΣΥ ύψους 10.356.150 ευρώ και προς την ΣΤΑΣΥ ύψους 2.094.750 ευρώ. Επιπλέον, το Υπουργείο ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 7.618.308,93 ευρώ ως επιχορήγηση προς την ΟΣΥ λόγω της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα για την κάλυψη της δαπάνης από την αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κατά το Β’ εξάμηνο έτους 2022 και 2.176.204 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης με την οποία επιβαρύνθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής και έλξης από την αύξηση της μέσης τιμής της μεγαβατόρας κατά το χρονικό διάστημα από 01.09.2022 έως και 31.12.2022. Τέλος, εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 2.864.406,56 ευρώ προς την ΟΣΥ για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, λόγω της ενεργειακής κρίσης, κατά τη χρονική περίοδο από 1.1.2022 έως και 31.08.2022.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 2.112.113,42 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ που αφορά την προκαταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης Σεπτεμβρίου 2023 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ στο πλαίσιο της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό κατανέμεται ως εξής: 928.661,81 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 857.984,64 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 180.761,58 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 144.705,36 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Απόφαση για την απόσπαση ενός οδηγού από την ΟΣΥ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Συγκοινωνίες χωρίς αξιολόγηση, νέες προσλήψεις στο Μετρό και τα δρομολόγια-φάντασμα των Τρόλεϊ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*