Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για τη σύνδεση του Σταθμού Λαρίσης με το Μετρό

Πηγή: ΕΡΓΟΣΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης των έργων στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των τριών πρώτων αποβαθρών του σταθμού αλλά και την υπόγεια σύνδεση με τον παρακείμενο σταθμό της Γραμμής 2 του Μετρό.

Η σύνδεση με το Μετρό θα δώσει λύση στο πρόβλημα της προσβασιμότητας αφού τα τελευταία 23 χρόνια για τη μετεπιβίβαση μεταξύ του σταθμού Μετρό και του σιδηροδρομικού σταθμού οι επιβάτες είναι αναγκασμένοι να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες με τις αποσκευές τους, με τον ανελκυστήρα να βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Η σύμβαση του έργου με την ‘Κοινοπραξία Σταθμός Αθηνών’ (ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ) υπεγράφη το καλοκαίρι του 2022, ωστόσο η πρόοδος των εργασιών είναι περισσότερο εμφανής από το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσεις.

Το έργο αφορά την αναπροσαρμογή της γραμμολογίας, ανακατασκευή των λειτουργικών του στοιχείων (αποβάθρες, διαβάσεις πεζών κλπ.), εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και παράλληλη κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (θεμελιώσεις) για τα κτιριακά έργα του σταθμού που θα ολοκληρωθούν μελλοντικά μέσω μεγαλύτερης εργολαβίας.

Πιο αναλυτικά, το αντικείμενο των εργασιών αφορά τα εξής:

  • Πλήρη κατασκευή νέων αποβαθρών Νο 1, 2 & 3 (των νέων γραμμών Νο 1 έως και Νο 6) του Σ.Σ. Αθηνών μετά των προσωρινών στεγάστρων και των εργασιών Η/Μ που καθιστούν τις αποβάθρες λειτουργικές.
  • Κατασκευή της επιδομής των γραμμών 1 έως και 6 του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στις γραμμές 1 έως και 6 του Σ.Σ Αθηνών.
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής της Υπόγειας Διάβασης του σταθμού με τις κλίμακες, τους ανελκυστήρες και την σύνδεση με το Σταθμό «Λαρίσης» της Αττικό Μετρό Α.Ε.
  • Καθαίρεση της παλαιάς υπόγειας πεζοδιάβασης και ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών.
  • Κατασκευή τριών μεταλλικών Άνω Πεζοδιαβάσεων εντός των ορίων του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Ολοκλήρωση του ανισόπεδου Κόμβου της οδού Πέλοπος στην είσοδο του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Ολοκλήρωση της κατασκευής της Κάτω Διάβασης Οχημάτων και Πεζών της οδού Δομοκού στην έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Κατασκευή των υπολειπόμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Αθηνών. (ηλεκτροφωτισμός, ανελκυστήρες, αντλιοστάσια).
  • Αναμόρφωση του κυκλοφοριακού ιστού της ευρύτερης περιοχής με την κατασκευή έργων οδοποιίας, υδραυλικών έργων, αποκατάσταση εγκαταστάσεων και κτιρίων, έργων πρασίνου και περίφραξης του Σ.Σ. Αθηνών, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*