Μέσω του σταθμού Δάφνη του Μετρό και υπόγειας διάβασης η πρόσβαση στο νέο Κυβερνητικό Πάρκο του Υμηττού

Μία υπόγεια διάβαση που οδηγεί στο σταθμό King's Cross and St. Pancras του Λονδίνου. David Azia/AP

Μέσω του σταθμού Δάφνη του Μετρό, ο οποίος βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση και με την κατασκευή υπόγειας διάβασης, θα είναι τελικά δυνατή η πρόσβαση στο νέο Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στον Υμηττό τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, όπως προκύπτει από την περιβαλλοντική έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για το χώρο του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στον οποίο θα μεταφερθούν 9 υπουργεία και άλλοι φορείς του δημοσίου που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε δεκάδες κτήρια στην Αθήνα, με το σχετικό διαγωνισμό για τη σύμβαση ΣΔΙΤ να αναμένεται εντός του 2024.

Για τη βελτίωση της πρόσβασης μέσω του σταθμού Δάφνη θα κατασκευαστεί υπόγεια σήραγγα που θα ενώνει τον σταθμό του Μετρό με το Κυβερνητικό Πάρκο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για απόσταση περίπου 300 μέτρων στο εγγύτερο σημείο του πάρκου κάτι που σημαίνει πως θα πρόκειται για μία από τις μακρύτερες υπόγειες πεζοδιαβάσεις της Αττικής.

Η Μελέτη Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων για το έργο περιλαμβάνει επίσης και άλλα έργα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης εργαζόμενων και επισκεπτών του Κυβερνητικού Πάρκου, όπως την προσαρμογή του οδικού δικτύου, αναπλάσεις με κατασκευή πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας και τη διαχείριση της στάθμευσης στις οδού γύρω από το Κυβερνητικό Πάρκο.

Αργεί η επέκταση της γραμμής 4

Στον σχεδιασμό της Αττικό Μετρό παραμένει την ίδια στιγμή η κατασκευή νέου σταθμού Μετρό ο οποίος θα εξυπηρετεί άμεσα το Κυβερνητικό Πάρκο στο πλαίσιο κατασκευής της επέκτασης της γραμμής 4 που αφορά τον κλάδο από τον Ευαγγελισμό ως την Άνω Ηλιούπολη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για την εξυπηρέτηση του κυβερνητικού πάρκου θα κατασκευαστεί ένας επιπλέον σταθμός, πέρα από αυτούς σε Παγκράτι, Βύρωνα και Άνω Ηλιούπολη (με τις τελικές αποφάσεις πάντως να εξαρτώνται από τις μελέτες που θα γίνουν).

Πρόκειται πάντως για μία επέκταση η οποία σύμφωνα με το Δήμο Ηλιούπολης έχει «ορίζοντα 15ετίας» δεδομένων των χρόνων που απαιτούνται για τη μελετητική ωρίμανση του έργου, ακόμα και στην περίπτωση που αυτή θα είναι η πρώτη επέκταση της γραμμής 4 του Μετρό, πέραν του αρχικού τμήματος «Άλσος Βεΐκου – Γουδή» το οποίο θα ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2029.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*