Σε δύο χρόνια η αποκατάσταση του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία, καθημερινά προβλήματα στον Προαστιακό της Αθήνας που περιμένει έργα αναβάθμισης

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Δύο χρόνια τουλάχιστον θα χρειαστούν μέχρις ότου ο σιδηρόδρομος στη Θεσσαλία βρεθεί στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν νωρίτερα αυτό το Σεπτέμβριο, πριν από το χτύπημα της κακοκαιρίας Ντάνιελ. Όπως εκτίμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης αυτή την εβδομάδα, λόγω του μεγέθους των καταστροφών, που πέρα από ζημιές σε 180 συνολικά χιλιόμετρα γραμμών περιλαμβάνουν και την καταστροφή δύο καινούριων κέντρων σηματοδότησης σε Δομοκό και Λάρισα, θα απαιτηθεί ένας εξαρχής νέος διαγωνισμός για την προμήθεια του νέου εξοπλισμού και την εγκατάστασή του. Ο διαγωνισμός αυτός θα ξεκινήσει το νωρίτερο σε ένα εξάμηνο από σήμερα, αφού καλά καλά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί όλες οι αυτοψίες.

* * * Κάπως έτσι, επιβεβαιώνεται αυτό που γράψαμε την περασμένη εβδομάδα, ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη ζημιά στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας όχι μόνο εν καιρώ ειρήνης, αλλά και γενικότερα. Μέχρις ότου προχωρήσουν οι εργασίες, σχεδιάζεται ως προσωρινό μέτρο μία προσωρινή σιδηροδρομική σύνδεση στην εμπορική γραμμή καθόδου Δομοκού – Λάρισας η οποία μπορεί να είναι έτοιμη σε ενάμιση μήνα. Εκεί, οι (ντιζελοκίνητοι) συρμοί θα μπορούν να κινούνται σε μονή γραμμή με ανώτατη ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα. Για τη γραμμή ανόδου θα απαιτηθούν άλλοι 10 -11 μήνες και μόνο τότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στη γραμμή.

* * * Ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος αποκατάστασης της καταστροφής; Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας αρχικά εκτίμησε το κόστος σε «πάνω από 100 εκατ. ευρώ» και αργότερα «πάνω από 150 εκατ. ευρώ», ενώ ο Υφυπουργός κ. Ταχιάος ανέφερε σε συνέντευξη «δεν θα σας πω το νούμερο, γιατί και εμένα με τρομοκρατεί, αλλά είναι πολλά λεφτά». Η Υφυπουργός κ. Αλεξοπούλου ανέφερε σε ομιλία της πως το κόστος θα ανέλθει σε 187 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό φυσικά δεν περιλαμβάνει τυχόν απαιτήσεις που μπορεί να έχουν οι σιδηροδρομικοί μεταφορείς της χώρας μας οι οποίοι προς το παρόν δεν μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες και προϊόντα και στη συνέχεια θα αναγκαστούν να περιορίσουν το έργο τους για μία τουλάχιστον διετία.

* * * Υπάρχει και ένα ακόμα κρυφό «κόστος» της κακοκαιρίας Ντάνιελ που αφορά τα σιδηροδρομικά έργα που θα αναβληθούν λόγω μεταφοράς πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από τα έργα αυτά προς τη Θεσσαλία αν δεν βρεθούν άλλοι πόροι από το ΕΣΠΑ ή τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Τερεζάκη πάντως φαίνεται ότι θα προχωρήσει το ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του δικτύου της Βόρειας Ελλάδας κόστους 420 εκατ. ευρώ για 20 χρόνια μέσω ΕΣΠΑ, τα έργα αναβάθμισης του τμήματος ΣΚΑ – Οινόη, η ανάταξη και ο εκσυγχρονισμός του άξονα Μουριών – Στρυμόνα – Προμαχώνα και, τέλος, η αναβάθμιση της γραμμής Αεροδρόμιο – ΣΚΑ – Κιάτο.

* * * Οι τηλεοπτικές κάμερες ανέδειξαν το μέγεθος της καταστροφής. Στον Δομοκό, σε έναν από τους κεντρικότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς, υπάρχουν 11 γραμμές και οι 11 έχουν καταστραφεί εντελώς. Μεγάλες καταστροφές και στα γραφεία και όλο το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο δόθηκε σε λειτουργία μόλις πριν από 2 εβδομάδες. Η υποχώρηση των νερών στην περιοχή της Λάρισας φέρνει στο φως τις μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο. Στα Τέμπη, κατέρρευσε η γέφυρα της Αγίας Παρασκευής που είχαν κτίσει σιδηροδρομικοί. Και στο Πήλιο, κατολισθήσεις πάνω στην παλιά γραμμή του Μουτζούρη.

* * * Τώρα, όσον αφορά τα δρομολόγια, από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, επανακυκλοφόρησαν τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 882 και 887 (Αθήνα- Καλαμπάκα- Αθήνα). Μέχρι το Λιανοκλάδι η διαδρομή γίνεται με τρένα και από εκεί και πέρα με λεωφορεία. Σήμερα ανακοινώθηκε πως ξεκινούν δρομολόγια με λεωφορεία μεταξύ Λιτοχώρου – Λάρισας. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Λιτόχωρο κυκλοφορούν λεωφορεία. Ακόμα και μέσα στη μέρα τέλος αναμένεται να ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια λεωφορείων της Hellenic Train στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

* * * Αλαλούμ για ακόμα μία φορά στα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας τις τελευταίες μέρες, οι οποίες αποδίδονται κυρίως σε βλάβες στο σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, η τηλεδιοίκηση βγήκε εκτός λειτουργίας στο τμήμα ΣΚΑ – Αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το σύνολο των δρομολογίων του Προαστιακού αλλά και του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο το απόγευμα της ίδιας μέρας. Αναγνώστης του Athens Transport κατήγγειλε πως παρέμεινε σε συρμό στο σταθμό των Αγίων Αναργύρων επί μία ώρα χωρίς ενημέρωση και με το εκδοτήριο του σταθμού να συνεχίζει να εκδίδει εισιτήρια παρά το μεγάλο πρόβλημα. Τεχνικό πρόβλημα στα φωτοσήματα του ίδιου τμήματος είχαμε και το βράδυ της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου, κάτι που επέφερε καθυστερήσεις άνω της μίας ώρας καθώς και ακυρώσεις δρομολογίων. Και χτες Τετάρτη, προέκυψε τεχνικό πρόβλημα με συρμό στο σταθμό της Κάντζας.

* * * Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας «πάσχει» όσον αφορά τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης αφού στο τμήμα ΣΚΑ – Κιάτο ο εξοπλισμός έχει λεηλατηθεί και απαιτείται νέα εργολαβία για την ανάταξή του, ενώ και στο τμήμα Άγιοι Ανάργυροι – Αεροδρόμιο υπάρχουν βλάβες που απαιτούν διαγωνισμό για την αναβάθμιση της σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης/ETCS. Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο ΟΣΕ προωθεί τα συγκεκριμένα έργα χωρίς φυσικά να υπάρχει ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα.

* * * Όσον αφορά τώρα τις εργασίες για την ανάταξη της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, υπάρχει πρόοδος στο τμήμα πριν τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με σιδηροδρομικούς, τα φωτοσήματα βρίσκονται σε λειτουργία πλέον στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα. Αν ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα, μέσα στις επόμενες μέρες η σηματοδότηση θα πρέπει να λειτουργεί από το σταθμό των Αγίων Αναργύρων μέχρι και εκεί που θα φτάνουν τα τρένα (Τιθορέα;)

* * * Σοβαρές θεσμικές και άλλες ελλείψεις στο πλαίσιο για την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου καταγράφει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση. Η παρέμβαση του ERA ζητήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών και η έκθεση θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, κανένας φορέας στη χώρα μας δεν ασκεί αποτελεσματικά το έργο της εποπτείας της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, ούτε καν η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Επίσης, εντοπίζεται «έλλειψη συνεργασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπου εμφανίζεται να απουσιάζει μια συστηματική προσέγγιση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου».

* * * Υπομνήματα ενώπιον των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων πρόκειται να καταθέσουν σήμερα 26 μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν ανάμειξη στην υλοποίηση της σύμβασης «717» της ΕΡΓΟΣΕ για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για πέντε αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος: απάτη, ηθική αυτουργία σε απάτη, ψευδή βεβαίωση, απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία.

* * * Θετικό βήμα αποτελεί για τον ελληνικό σιδηρόδρομο πως ο νέος Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών απέκτησε διοίκηση. Ας ελπίσουμε να τον δούμε σύντομα να αναλαμβάνει και δράση ως προς τη διερεύνηση συμβάντων.

* * * Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τον ορισμό κλοπής ηλεκτρολογικού υλικού στους Σιδηροδρόμους ως κακούργημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών» περιλαμβάνοντας σχετικές διατάξεις. Έτσι, με την τροποποίηση του άρθρου 291 του ΠΚ, η διατάραξη της ασφάλειας στις συγκοινωνίες τιμωρείται με κάθειρξη ως 10 έτη αν προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και με ισόβια αν υπάρξει θάνατος. Με την τροποποίηση του άρθρου 374, η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού τιμωρείται υπό προϋποθέσεις με κάθειρξη ως 10 έτη και χρηματική ποινή, ενώ με την τροποποίηση του άρθρου 394Α η αποδοχή κλοπιμαίων που προήλθαν από κλοπή σιδηροδρομικού υλικού τιμωρείται επίσης με κάθειρξη ως 10 έτη.

* * * Η Π.Ε.Π.Ε. στηρίζει το αίτημα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου ζητώντας ώστε να χορηγηθεί έκπτωση μηνιαίου εισιτηρίου για εργαζόμενους που χρησιμοποιούν καθημερινά το τραίνο προς και από την Κόρινθο και το Αίγιο με επιστολή της προς τη διοίκηση της Hellenic Train.

* * * Λάρισα: Αθώοι κρίθηκαν από Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τρεις κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια, με αφορμή τη θανάσιμη παράσυρση ενός 10χρονου αγοριού από αμαξοστοιχία του Προαστιακού το 2017 // Πάτρα: Πώς συνέβη η σύγκρουση συρμού του Προαστιακού με φορτηγό το πρωί της περασμένης Πέμπτης // Αλεξανδρούπολη: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια και ξερά χόρτα

* * * Η Ελλάδα επένδυσε πάνω από τρεις φορές περισσότερο στους δρόμους από ό,τι στους σιδηροδρόμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που ανατέθηκε από την Greenpeace. Μεταξύ 1995 και 2021, η Ελλάδα δαπάνησε 41,1 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτοκινητόδρομους και μόνο 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ για σιδηροδρόμους. 

* * * Με απόφαση της ΡΑΣ, διαγράφηκαν 4 άτομα από το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Μηχανοδηγών και Υποψηφίων Μηχανοδηγών. Επίσης, με άλλη απόφαση χορηγείται πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών σε 7 άτομα και απορρίπτεται η χορήγηση σε δύο.

* * * Ιταλία: Πρόγραμμα για τη σιδηροδρομική σύνδεση 5 αεροδρομίων της χώρας ως το 2026 // Γερμανία: Ολοκληρώθηκε η παράδοση νέων τρένων για τον Προαστιακό του Βερολίνου από Siemens και Stadler // Μεγάλο πρόγραμμα για τις υποδομές των γερμανικών σιδηροδρόμων //   Ηνωμένο Βασίλειο: Τον περασμένο αιώνα ένας σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε για τη μεταφορά νεκρών και πενθούντων προς τη Νεκρόπολη του Λονδίνου // Ρωσία: Άνοιξαν δύο νέες προαστιακές γραμμές στη Μόσχα, η μία με μήκος 86 χλμ. // Βραζιλία: Επέκταση της γραμμής του Προαστιακού του Σάο Πάολο που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο // Μεξικό: Διακόπτονται δρομολόγια εμπορικών τρένων στα βόρεια μετά από θανάτους μεταναστών οι οποίοι σκαρφαλώνουν σε αυτά

* * * Από τη Διαύγεια: Ο ΟΣΕ προχωρά σε απευθείας ανάθεση για την «Απεγκατάσταση και Μεταφορά εργαλειομηχανών και άλλων υλικών μουσειακής αξίας από το προς κατεδάφιση κτίριο του
μηχανοστασίου Πατρών », προϋπολογιζόμενης δαπάνης 13.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*