Στα σκαριά η αναβάθμιση της γραμμής ΣΚΑ-Οινόη και ο σχεδιασμός της παράκαμψης Αχαρνών

Εν αναμονή της παραλαβής της μελέτης για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής από το ΣΚΑ ως την Οινόη βρίσκεται η ΕΡΓΟΣΕ, μετά και την ολοκλήρωσή της. Στο ίδιο έργο εντάσσεται και η ανακατασκευή σιδηροδρομικής σήραγγας 200 μ. στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, καθώς και εργασίες αναβάθμισης σε σταθμούς όπως ο Αλίαρτος, ο Άγιος Στέφανος, και η Οινόη καθώς και η κατασκευή δύο νέων σταθμών.

Με την αναβάθμιση του τμήματος από το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών ως την Οινόη μήκους περίπου 52 χλμ. που σήμερα έχει ως ανώτατη ταχύτητα τα 90-100 χλμ/ώρα θα γίνει δυνατή η αύξηση της χωρητικότητας της γραμμής, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των διερχόμενων τρένων, επιβατικών και εμπορικών, καθώς και της ταχύτητάς τους μειώνοντας κατά λίγα λεπτά τόσο στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όσο και σε δρομολόγια του Προαστιακού.

Στην ίδια μελέτη περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου σιδηροδρομικού σταθμού στο Κρυονέρι, με τη διαγωνιστική διαδικασία για το έργο αυτό να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, ο σταθμός των Οινοφύτων θα μεταφερθεί σε νέα θέση, περίπου 900 μ νοτιότερα της σημερινής, ενώ θα ανακαινιστεί ο σταθμός της Αλιάρτου που θα περιλαμβάνει την κατασκευή κάτω διάβασης για οχήματα καθώς και άνω πεζοδιάβασης.

Εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής θα γίνουν και στο σταθμό της Οινόης με αναδιάταξη, ανάπτυξη κι εφαρμογή νέας, βελτιωμένης γραμμολογίας, η οποία θα κληθεί να επιλύσει ζητήματα Ηλεκτροκίνησης και Σηματοδότησης κατά τις φάσεις κατασκευής, και με κτιριακά/τεχνικά έργα (νέες αποβάθρες, στέγαστρα επί αυτών, υπόγεια πεζοδιάβαση για σύνδεση/επικοινωνία των αποβαθρών, εμπορικό κρηπίδωμα, τεχνικά δωμάτια).

Επεμβάσεις αναμένεται τέλος να γίνουν και στο σταθμό του Αγίου Στεφάνου, με την κατασκευή άνω οδικής διάβασης, καθώς και κατασκευή εμπορικού κρηπιδώματος το οποίο θα χρησιμοποιείται για τη στάθμευσης εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Η σύμβαση για το έργο των μελετών είχε ανατεθεί το 2018, ενώ όσον αφορά το εκτιμώμενο κόστος των έργων αυτό σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με την χρηματοδότηση να προέρχεται από το επενδυτικό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Νέα παράταση στο διαγωνισμό για το σταθμό του Κρυονερίου

Νέα, δεύτερη κατά σειρά, παράταση έλαβε εν τω μεταξύ ο διαγωνισμός της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή του νέου σιδηροδρομικού σταθμού στο Κρυονέρι. Σύμφωνα με απόφαση της εταιρείας, η νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών θα είναι η 7η Φεβρουαρίου, με την αποσφράγιση να γίνεται στις 14 Φεβρουαρίου.

Προηγουμένως, είχε δοθεί παράταση ως τις 17 Ιανουαρίου, ενώ η αρχική προθεσμία κατάθεσης προσφορών ήταν η 10η Οκτωβρίου 2022. Ο διαγωνισμός ο οποίος προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο περιλαμβάνει την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι, ανάμεσα στους σταθμούς της Δεκέλειας και του Αγίου Στεφάνου, καθώς και ανακατασκευή των σιδηροδρομικών γραμμών σε μήκος 1.100 μέτρων περίπου.

Η συνολική διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 42 μήνες, στους οποίους περιλαμβάνονται 18 μήνες για την κατασκευή και 24 μήνες υποχρεωτικής συντήρησης, ενώ η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 7.297.105,07 ευρώ με ΦΠΑ.

Μελέτες και για την παράκαμψη Αχαρνών

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκεται από την ΕΡΓΟΣΕ ο σχεδιασμός της νέας σιδηροδρομικής γραμμής η οποία θα ενώσει το ΣΚΑ με τη γραμμή προς τη βόρεια Ελλάδα παρακάμπτοντας την περιοχή των Αχαρνών.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται να υπογραφεί η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση με μελετητικά γραφεία για το έργο «Μελέτες για την κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής για τη σύνδεση του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ) με την κύρια γραμμή του ΟΣΕ προς Β. Ελλάδα με παράκαμψη του Δήμου Αχαρνών».

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση των συγκεκριμένων μελετών είχε προκηρυχθεί τον Μάιο του 2013, μία δεκαετία νωρίτερα, κάτι που αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το ρυθμό με τον οποίο κινούνται τα σιδηροδρομικά έργα στην χώρα. Οι πρώτες αυτές μελέτες είχαν παραδοθεί το 2015.

Μέσω της κατασκευής της συγκεκριμένης παράκαμψης, η οποία θα περιλαμβάνει και σήραγγα στην περιοχή των Αχαρνών, αναμένεται να συντομεύσει η διαδρομή μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας παράλληλα επιπλέον την χωρητικότητα της γραμμής, με το τμήμα ΣΚΑ – Οινόη να χρησιμοποιείται κυρίως για τοπικά δρομολόγια.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*