Φρένο στα τρένα και ζημιές στις υποδομές από τον Daniel, εργασίες συντήρησης σε μηχανοστάσια και οι αγενείς εκδότες εισιτηρίων

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Δυστύχημα με μία νεκρή συνέβη τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου σε κοντινή απόσταση από το σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης όταν η αμαξοστοιχία IC53 προς την Αθήνα χτύπησε μία γυναίκα που βρισκόταν για άγνωστο λόγο πάνω στις γραμμές. Όπως αναφέρει τοπικό μέσο σε μικρή απόσταση από το σημείο του δυστυχήματος υπάρχει πεζογέφυρα, ωστόσο πολίτες προτιμούν να παραβιάζουν την περίφραξη και να διασχίζουν τις γραμμές με κίνδυνο της ζωής τους. Είναι προφανές πως ο ΟΣΕ πρέπει να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.

* * * Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα; από την κακοκαιρία Daniel που έπληξε κυρίως την κεντρική Ελλάδα αυτή την εβδομάδα.

  • Από το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου και έκτοτε, ακυρώθηκαν δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, ενώ η εκτέλεσή τους δεν κατέστη δυνατή ούτε με λεωφορεία λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων.
  • Το προηγούμενο απόγευμα, είχαμε μονοδρόμηση στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στη γραμμή καθόδου που οδήγησε σε πολύωρες καθυστερήσεις στα δρομολόγια.
  • Χτες Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, διακόπηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Λιανοκλάδι – Λάρισα λόγω ακραίων φαινομένων στην περιοχή του Δοξαρά. Έγινε προσπάθεια για δρομολόγηση λεωφορείων έστω και μέσω Τρικάλων τα οποία στη συνέχεια διακόπηκαν λόγω απαγόρευσης από τις αρχές.
  • Και στην Πελοπόννησο διακόπηκε χτες Τετάρτη η κυκλοφορία στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα του Οδοντωτού λόγω κατολίσθησης. Καταργήθηκαν επίσης και δρομολόγια στη γραμμή Λιανοκλάδι – Στυλίδα.
  • Σήμερα Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου διακόπηκαν τα δρομολόγια μεταξύ Θεσσαλονίκης – Λάρισας λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Λίγο μετά τις 7:00 το πρωί είχε ακινητοποιηθεί η αμαξοστοιχία 11591 από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα λόγω τεχνικού προβλήματος. Τα δρομολόγια από Αθήνα φτάνουν μόνο μέχρι το Λιανοκλάδι, ενώ μεταξύ Λάρισας και Θεσσαλονίκης έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία.
Ο σταθμός του Παλαιοφάρσαλου πλημμύρισε ξανά

* * * Το βράδυ της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου, αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο 887 από Καλαμπάκα προς Αθήνα ακινητοποιήθηκε στο σταθμό των Αγγειών λόγω τεχνικού προβλήματος. Στο σημείο μετέβη εφεδρική μηχανή, ενώ προφανώς προκλήθηκε και καθυστέρηση.

* * * Βόλος: Νέα βλάβη σε ισόπεδη διάβαση του ΟΣΕ στο Βόλο (πριν την κακοκαιρία). Η μπάρα ήταν ανεβασμένη και ο ήχος ειδοποίησης ενεργός, αλλά τρένο… πουθενά // Κόρινθος: Υπό υλοποίηση το έργο δημιουργίας Μουσείου Τρένου

* * * Επειγόντως (επαν)εκπαίδευση φαίνεται πως χρειάζονται κάποιοι εκδότες εισιτηρίων σε σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας -προφανώς υπάλληλοι εργολάβων. Την περασμένη Κυριακή βρεθήκαμε μπροστά σε περιστατικό όπου νεαρή υπάλληλος έβαλε τις φωνές σε επιβάτιδα μεγαλύτερης ηλικίας όταν η δεύτερη παραπονέθηκε για λανθασμένες οδηγίες που έλαβε προς τη σωστή αποβάθρα. Φανταζόμαστε ότι συμπεριφορές σαν κι αυτές δεν εκπροσωπούν την Hellenic Train, ας φροντίσει λοιπόν η εταιρεία για την εξάλειψή τους.

* * * Στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη συντήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή δικαιοδοσίας του τμήματος συντήρησης Λάρισας προχώρησε ο ΟΣΕ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 6.296.178,36 ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

* * * Την Αθήνα επιστέφτηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι την περασμένη εβδομάδα έχοντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην οποία συζητήθηκαν θέμα κοινού ενδιαφέροντος. Αν και ανάμεσα σε αυτά ήταν κατά πάσα πιθανότητα και η σύμβαση της Hellenic Train και των επενδύσεων στις οποίες η ιταλική εταιρεία θα έπρεπε να προχωρήσει (όπως ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει προεκλογικά), δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση, γεγονός που σημαίνει ότι είτε οι συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά, είτε υπάρχουν διαφωνίες. Αργά ή γρήγορα πάντως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναφερθεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

* * * Συνάντηση με τη Διοίκηση και τα Στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ είχε χτες ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάος. Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εν εξελίξει έργων και τον προγραμματισμό των νέων αλλά, λόγω της επικαιρότητας, και στην ανάταξη τυχόν δυσλειτουργιών που στο σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας.

* * * Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε για τις καταγγελίες του Σ.Ε.Π. ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της Hellenic Train, κυρίως στο μηχανοστάσιο του Ρέντη. Έκτοτε, το σωματείο ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας και ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης των γραμμών στο αμαξοστάσιο. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται και στο μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τις εργασίες σε εσωτερικούς χώρους (αποδυτήρια, τουαλέτες) έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ως το τέλος του έτους, ενώ το σωματείο και η διοίκηση θα βρίσκονται σε επικοινωνία.

Φωτογραφία: ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Η διάλυση της σύμβασης του έργου κατασκευής βαρέως τύπου περίφραξης κατά μήκος των γραμμών στη θέση Πυρί της Θήβας -πλησίον οικισμού Ρομά- ήταν ανάμεσα στα θέματα του Δ.Σ. του ΟΣΕ την περασμένη εβδομάδα. Απ’ ότι φαίνεται, το έργο πάει για επαναπροκήρυξη μετά την εκτέλεση νέων μελετών. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη μελέτη είχε πραγματοποιηθεί το 2021. Από τότε γράφουμε για το συγκεκριμένο φράχτη που έχει ως σκοπό να προστατεύσει τις γραμμές από τις κλοπές αλλά και τις επιθέσεις εναντίον τρένων.

* * * Ιταλία: 5 εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο σκοτώθηκαν σε δυστύχημα στο Τορίνο // Χρηματοδότηση ύψους 13 δις ευρώ για σιδηροδρομικά έργα στη Νότια Ιταλία // Αυστρία: Προμήθεια ως και 540 σιδηροδρομικών οχημάτων από τη Siemens // Πολωνία: Σχέδιο για ηλεκτροδότηση 1.400 χλμ σιδηροδρομικού δικτύου ως το 2030 // Σερβία: Παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία νέας γραμμής // Ευρώπη: Πώς αντιμετωπίζουν οι σιδηρόδρομοι τις επιπτώσεις των πλημμυρών

* * * Κιργιστάν: Τρένα με πανοραμικά παράθυρα για τουριστικά δρομολόγια στο Κιργιστάν // Νιγηρία: Η σιδηροδρομική γραμμή που από το 2018 συνδέει την πρωτεύουσα με το Αεροδρόμιο έκλεισε ελλείψει επιβατών // ΗΠΑ: Εκτροχιασμός τρένου στη Νότια Ντακότα χωρίς τραυματισμούς // Διαγωνισμός για την προμήθεια 6 τρένων ανώτατης ταχύτητας ως 355 χλμ/ώρα για την Καλιφόρνια // Επιχορήγηση κόστους 25 εκατ. δολαρίων για σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδας // Μεξικό: Μεταχειρισμένα τρένα υψηλών ταχυτήτων από το ΗΒ οδεύουν προς το Μεξικό

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*