Συγκοινωνίες χωρίς αξιολόγηση, νέες προσλήψεις στο Μετρό και τα δρομολόγια-φάντασμα των Τρόλεϊ

φωτογραφία: Rakoon/Wikimedia Commons

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και αλλού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Τι βαθμό θα βάζατε στη σημερινή μετακίνησή σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε και τι σας άφησε ευχαριστημένους;

Πρόκειται για ερωτήσεις που μέχρι σήμερα οι συγκοινωνιακοί φορείς δεν νιώθουν την ανάγκη να απευθύνουν στους επιβάτες, τουλάχιστον όχι σε συστηματική βάση. Έτσι όμως, χάνεται πολύτιμο feedback το οποίο ίσως βοηθούσε να ληφθούν αποφάσεις -ακόμα και άμεσες- για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών.

Μέχρι και σήμερα, ο ΟΑΣΑ και οι υπόλοιποι συγκοινωνιακοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τη γνώμη των επιβατών μόνο μέσα από αλληλογραφία ή τηλεφωνήματα (συνήθως με παράπονα ή αιτήματα) τα οποία όμως εκφράζουν συχνά μόνο όσους μπαίνουν στον κόπο να επικοινωνήσουν ή και μέσω της μεταφοράς αιτημάτων από εργαζόμενους, όταν και όπου αυτό συμβαίνει.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ επιλέγει συχνά να αναθέτει τη διοργάνωση ερευνών (συχνά και με τη μέθοδο του μυστικού επιβάτη) προκειμένου να πληροφορείται για το βαθμό στον οποίο οι επιβάτες είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες (και -ω του θαύματος- οι περισσότεροι επιβάτες δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι στις έρευνες αυτές).

Με αυτούς τους τρόπους όμως είναι εύκολο να χαθεί η συνολική εικόνα και ενδεχομένως και πιο λεπτομερή δεδομένα για τα προβλήματα που οι επιβάτες αντιμετωπίζουν.

Μπορεί να αλλάξει αυτό; Ίσως μελλοντικά, αν οι δημόσιες συγκοινωνίες ακολουθήσουν το παράδειγμα του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει στα σκαριά μία εφαρμογή αξιολόγησης μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βαθμολογούν κάθε συναλλαγή τους με το δημόσιο αναφέροντας τυχόν προβλήματα που αντιμετώπισαν, κάτι σαν Tripadvisor για το ελληνικό δημόσιο (σ.σ. αν τα δεδομένα των αξιολογήσεων θα είναι δημόσια όπως και στο Tripadvisor δεν το ξέρουμε, αλλά μπορούμε να μαντέψουμε πως όχι.)

Για τον ΟΑΣΑ θα ήταν πολύ εύκολο μέσω μίας εφαρμογής (ή ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης λειτουργίας μέσα σε μία μοναδική εφαρμογή τηλεματικής-πληροφοριών-εισιτηρίων για όλα τα μέσα) να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε επιβάτη να αναφέρει προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη μετακίνησή του. Έτσι, ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει σε ζωντανό χρόνο μία εικόνα για την εξυπηρέτηση των επιβατών αλλά και δεδομένα σε βάθος χρόνου για τα μέσα, τις διαδρομές, περιοχές, τα οχήματα όπου δημιουργούνται τα περισσότερα προβλήματα.

Σε συνδυασμό με μία μικρή ομάδα ατόμων που θα «μεταφράζει» καθημερινά τα δεδομένα αυτά συντάσσοντας σχετικές αναφορές και προτείνοντας λύσεις, ο οργανισμός θα έχει στα χέρια του ένα πολύτιμο εργαλείο για την βελτίωση των υπηρεσιών του.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Σε εξέλιξη οι προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Αυγουστιάτικη έκπληξη έλαβαν δεκάδες συμμετέχοντες στην προκήρυξη 1/2020 της ΣΤΑ.ΣΥ. αφού στις αρχές του μήνα η εταιρεία δημοσιοποίησε τη λίστα 98 νεοπροσληφθέντων μεταξύ επιλαχόντων της ίδιας προκήρυξης και συγκεκριμένα, 59 οδηγών συρμών (ΔΕ Λειτουργίας), και 39 τεχνιτών (14 ΔΕ Τεχνιτών Ηλεκτρολόγων, 15 ΔΕ Τεχνιτών Ηλεκτρονικών και 10 ΔΕ Μηχανοτεχνιτών). Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην προχωρήσει σε νέα προκήρυξη αλλά να χρησιμοποιηθούν επιλαχόντες από την προηγούμενη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα.

Επιπλέον, η ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει στην ανανέωση για ένα έτος της σύμβασης εργασίας 10 εργαζόμενων από το «Πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση 8.500 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών» της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), καθώς κρίθηκαν επαρκείς από την ιεραρχία τους. Όπως φαίνεται και από τους αριθμούς αποτελεί επιλογή της εταιρείας να συνεχιστούν οι προσλήψεις προσωπικού μέσω ΔΥΠΑ. Μέσα στον τελευταίο χρόνο προσελήφθησαν 226 υπάλληλοι σε καίριους τομείς της Διοίκησης και Λειτουργίας της ΣΤΑ.ΣΥ. (ελεγκτές και εκδότες κομίστρου, τεχνίτες, διοικητικοί υπάλληλοι) και επίκειται η πρόσληψη 64 ακόμη.

Ζητούνται διευθυντές για τις συγκοινωνίες: Πέρα από τις νέες προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες, οι συγκοινωνιακοί φορείς της Αθήνας αναζητούν διευθυντές. Το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε την προκήρυξη μίας θέσης Γενικού Διευθυντή Λειτουργίας της εταιρείας με τριετή σύμβαση εργασίας ο οποίος ουσιαστικά θα είναι υπεύθυνος για την καθημερινή λειτουργία σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ. Και ο ΟΑΣΑ αναζητά νέο επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου. Όπως αποφασίστηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Υπερταμείου, η συγκεκριμένη προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής LinkedIn και όχι μέσω του τύπου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για τον δημόσιο τομέα.

Δρομολόγια ταλαιπωρίας στα Τρόλεϊ: Αναγνώστης του Athens Transport μάς γράφει τα παράπονά του για τη λειτουργία της γραμμής τρόλεϊ 14 η οποία εκτός των άλλων εξυπηρετεί και πολλά νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ με βάση τα προγραμματισμένα (θερινά) δρομολόγια μεταξύ 12:00 με 15:00 το μεσημέρι τα δρομολόγια πρέπει να πραγματοποιούνται ανά 15′ – 20′, όλες τις μέρες αυτής της εβδομάδας από το μεσημέρι και μετά τα δρομολόγια μειώνονται δραματικά. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ημερήσιο προγραμματισμό της τηλεματικής (σ.σ. στην πραγματικότητα υπάρχει το ενδεχόμενο και για ακόμα πιο αραιά δρομολόγια), την Τρίτη 29 Αυγούστου υπήρξε «κενό» μίας ώρας και 25 λεπτών μεταξύ 13:15 και 14:40. Την Τετάρτη 30 Αυγούστου πέρασε μία ώρα χωρίς δρομολόγιο από τις 13:15 ως τις 14:15 ενώ χτες Πέμπτη 31 Αυγούστου είχαμε κενό 45 λεπτών από τις 13:30 ως τις 14:15. Θα παρακολουθούμε τα δρομολόγια της γραμμής και το επόμενο διάστημα με την έναρξη του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων.

Ατυχήματα με λεωφορεία: Δύο αρθρωτά λεωφορεία συγκρούστηκαν μεταξύ τους το απόγευμα της Τετάρτης 2 Αυγούστου στον παράδρομο της Κηφισίας στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, ενώ κατευθύνονταν προς Κηφισιά. Για άγνωστο λόγο ένα λεωφορείο της γραμμής Α7 έπεσε πάνω σε λεωφορείο της γραμμής 550. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Τροχαίο ατύχημα συνέβη και στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Φάληρο, το απόγευμα του Σαββάτου 5 Αυγούστου, όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με λεωφορείο του ΟΑΣΑ. Τραυματίστηκαν δύο επιβάτες του ΙΧ και ένας επιβάτης του λεωφορείου οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Τέλος, ένα αστικό λεωφορείο των ΚΤΕΛ έμεινε από βλάβη στο δρόμο στην περιοχή της Αρτέμιδας, σύμφωνα με καταγγελία δημοτικού συμβούλου. Βεβαίως παρόμοιες βλάβες παθαίνουν όλα τα λεωφορεία, συμπεριλαμβανομένων ως γνωστόν και αυτών που έχει προμηθευτεί η ΟΣΥ μέσω leasing.

Και ατύχημα σε λεωφορείο: Ένα ηχείο αποκολλήθηκε από την οροφή και έπεσε πάνω σε επιβάτιδα λεωφορείου τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, με αποτέλεσμα αυτή να τραυματιστεί. Το περιστατικό συνέβη σε λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο της γραμμής 815. Ο οδηγός προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει τη γυναίκα στο νοσοκομείο, αφού αυτή δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από συναδέλφους της που ήταν συνεπιβάτες.

Το Τραμ στο Τελ Αβίβ: Σε λειτουργία τέθηκε πριν από λίγες μέρες η πρώτη γραμμή Τραμ στο Τελ Αβίβ. Η Κόκκινη γραμμή έχει μήκος 24 χλμ και διαθέτει 34 στάσεις, οι 10 εκ των οποίων υπόγειες. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγα χρόνια η ΣΤΑ.ΣΥ. είχε λάβει μέρος (στο πλαίσιο διεθνούς κοινοπρακτικού σχήματος) σε διαγωνισμό για την κατασκευή και συντήρηση δύο άλλων γραμμών Τραμ (Πράσινη και Μωβ) του Τελ Αβίβ αλλά και σε διαγωνισμό για κατασκευή γραμμής Τραμ στην Ιερουσαλήμ, αν και στη συνέχεια αποσύρθηκε, μεταξύ άλλων, και για ιδεολογικούς λόγους.

Επέκταση Μετρό στον Πειραιά: Στις αρχές Αυγούστου συστάθηκε από την Ελληνικό Μετρό η επιτροπή για την οριστική παραλαβή από την ανάδοχο κοινοπραξία του τμήματος Αγία Μαρίνα – Νίκαια της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά. Ως γεγονός ίσως φαίνεται περίεργο δεδομένου ότι οι σταθμοί άνοιξαν πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2020. Στην πραγματικότητα όμως, όσο μεγαλύτερο είναι ένα έργο, τόσο περισσότερο καθυστερεί η επίσημη παραλαβή του, αφού πρέπει πρώτα να παρέλθει ο χρόνος υποχρεωτικής εγγύησης του έργου (μέσα στην οποία ο ανάδοχος οφείλει να διορθώσει τυχόν αστοχίες και να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα προκύψουν) η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τριετής.

Αγνοούνται τα δεδομένα του ΟΑΣΑ: Άδεια μέσα στον Αύγουστο δεν πήραν μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και τα «ανοικτά δεδομένα» του ΟΑΣΑ που αφορούν τον καθημερινό αριθμό των επικυρώσεων εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Από τις 7 ως και τις 22 Αυγούστου δεν υπήρξε ενημέρωση της σχετικής σελίδας (ούτε καν με καθυστέρηση) με αποτέλεσμα να λείπουν τα σχετικά δεδομένα για το μισό μήνα.

Υπουργικές προσλήψεις: Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου προχώρησε στην πρόσληψη 3 ακόμα μετακλητών συνεργατών στο Ιδιαίτερο Γραφείο της, ενώ ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάος ενέκρινε την πρόσληψη ακόμα 2 μετακλητών συνεργάτιδων (μία εκ των οποίων θα εκτελεί χρέη Συμβούλου του Υφυπουργού). Τέλος, στο Ιδιαίτερο Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ξιφαρά εγκρίθηκε η άρση πρόσληψης μίας μετακλητής συνεργάτιδας.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Δαπάνη ύψους 2.179.666,66 ευρώ από τον ΟΑΣΑ για την προκαταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης Αυγούστου 2023 προς τα ΚΤΕΛ βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 1.008.437,60 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Αττικής, 863.650,21 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Κορινθίας, 178.963,98 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 128.614,87 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για την καταβολή της 8ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης προς την Ο.ΣΥ. ύψους 10.356.150 ευρώ, και προς την ΣΤΑ.ΣΥ. ύψους 2.094.750 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών. Εγκρίθηκε επίσης η καταβολή στον ΟΑΣΑ επιχορήγησης ύψους 2.970.368,93 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με το «Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ» για το μήνα Αύγουστο. Τέλος, εγκρίθηκε δέσμευση πίστωσης ύψους 2.864.406,56 ευρώ ως επιχορήγηση προς την Ο.ΣΥ. λόγω της ενεργειακής κρίσης για την περίοδο από 01.01.2022 έως και 31.08.2022.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Στην «INFORM ΛΥΚΟΣ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε.» κατακυρώθηκε με απόφαση Δ.Σ. ο διαγωνισμός για την «Προμήθεια Μέσων Κομίστρου υπό Μορφή Ρολών Εισιτηρίων, που Απαιτούνται κατά τη Λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)».  Το κόστος θα ανέλθει σε 0,0943 ευρώ ανά εισιτήριο πλέον Φ.Π.Α. και το συνολικό ποσό σύμβασης σε  1.584.183,42 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

  • Ανάθεση για επιμόρφωση του προσωπικού µε θέμα “Επικοινωνία και Διαχείριση” Δύσκολων Πολιτών με κόστος 18.240 ευρώ (80 άτομα).
  • Έγκριση από το Δ.Σ. της πραγματοποίησης έκθεσης φωτογραφίας από την ΑΜΚΕ «A Promise to Animals (APA)» σε 6 σταθμούς του Μετρό για περίοδο 10-15 ημερών ανά σταθμό. Έγκριση και την παραχώρηση στο Σύνταγμα στο Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών «ΚΑΠΑ3» για καμπάνια ενημέρωσης.

  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 19.980.000 ευρώ προς την εταιρεία ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ  ΑΘΗΝΩΝ A.E. για την αποκατάσταση άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημίας που υπέστη, κατά το έτος 2020.
  • Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Υφυπουργού Υγείας για τη μετάταξη ενός οδηγού της ΟΣΥ στο Υπουργείο Υγείας.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*