Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια: Άνοιξαν για το κοινό οι νέοι σταθμοί του Μετρό

Από το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου 2020, η Αγία Βαρβάρα, ο Κορυδαλλός και η Νίκαια «μπήκαν στο χάρτη» αφού ξεκίνησε η λειτουργία των νέων σταθμών του της γραμμής 3 του Μετρό. Πλέον, η διαδρομή από τη Νίκαια ως το Σύνταγμα καλύπτεται σε 14 λεπτά και η γραμμή 3 (Αεροδρόμιο – Δουκ. Πλακεντίας – Νίκαια) φτάνει τους 24 σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των σταθμών στο επίγειο τμήμα της γραμμής. 

Ο σταθμός της «Αγ. Βαρβάρας» βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, του «Κορυδαλλού» στην πλατεία Ελευθερίας και της «Νίκαιας» στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Οι τρεις νέοι σταθμοί εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούν ημερησίως 60.000 επιβάτες, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2022, όταν ολοκληρωθεί η επέκταση έως τον Πειραιά με τρεις ακόμα σταθμούς (Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο).

Η συχνότητα των δρομολογίων της ΣΤΑΣΥ στις ώρες αιχμής (07.30-17.30) στο τμήμα Αιγάλεω – Δουκίσσης Πλακεντίας θα είναι 4 λεπτά και στο τμήμα Αιγάλεω – Νίκαια θα είναι 8 λεπτά.

Το πρώτο δρομολόγιο, από τον σταθμό Νίκαια, θα ξεκινά στις 05.30 το πρωί και το τελευταίο στις 12.05 το βράδυ. Η απόσταση από τη Νίκαια στο Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 14 λεπτά και από τη Νίκαια στο Αεροδρόμιο σε 55 λεπτά.

Με αφορμή το άνοιγμα των νέων σταθμών, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό κατήγγειλε τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το Μετρό.

Προφανές πρόβλημα υποστελέχωσης φαίνεται πως υπάρχει όσον αφορά και τους εκδότες εισιτηρίων αφού τα εκδοτήρια των τριών νέων σταθμών θα στελεχωθούν από ιδιώτες για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών. Πριν λίγες μέρες, η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε σε εταιρεία τη στελέχωση των νέων εκδοτηρίων για περίοδο 3 μηνών αντί ποσού 19.800 ευρώ.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου, ολόκληρη η επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά έπρεπε να παραδοθεί από το 2017. Διάφορα όμως προβλήματα, με κυριότερο την κατασκευή του σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά πήγαν πίσω το χρονοδιάγραμμα και οδήγησαν την Αττικό Μετρό και το υπουργείο Υποδομών να προωθήσουν την τμηματική παράδοση της επέκτασης. Η παράδοση των τριών τελευταίων σταθμών αναμένεται σε 2 χρόνια από σήμερα. 

Οι αλλαγές στις λεωφορειακές γραμμές

Με αφορμή το άνοιγμα των νέων σταθμών, η ΟΣΥ προχώρησε σε συγκοινωνιακές παρεμβάσεις, 12 συνολικά, που βασίζονται αφενός σε τροποποιήσεις γραμμών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων μετεπιβιβάσεων και αφετέρου στην ίδρυση νέας γραμμής που θα διασυνδέει τον Δήμο Πειραιά με το δίκτυο του μετρό.

Οι επιβάτες μπορούν να συμβουλεύονται την εφαρμογή OASA Telematics για τα νέα δρομολόγια. Ο ΟΑΣΑ δημοσίευσε τους χάρτες και τις τροποποιημένες διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών μόλις μία ημέρα νωρίτερα

Χάρτες λεωφορειακών γραμμών:

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις, όπως ανακοινώθηκαν από τον ΟΑΣΑ, έχουν ως εξής:

  • Δημιουργία της νέας γραμμής (γραμμή 900 Πειραιάς – Στ. Μετρό Νίκαια) που συνδέει τον Δήμο Πειραιά με τον σταθμό του μετρό «Νίκαια». Η νέα γραμμή ακολουθεί τη διαδρομή: Πλ. Καραϊσκάκη, Ακτή Καλλιμασιώτη, Ακτή Κονδύλη, Αιτωλικού, Δερβενακίων, Τζαβέλα, Γ. Γρεβενών, Λαοδικείας, Αιγάλεω, Ακτή Κονδύλη, Ακτή Καλλιμασιώτη, πλ. Καραϊσκάκη.
  • Κατάργηση της γραμμής 847 Νεάπολη – Πειραιάς Β’, αφού η διαδρομή της καλύπτεται από τις νέες διαδρομές των γραμμών 800 Νίκαια – Πειραιάς, 827 Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα και 846 Νεάπολη – Πειραιάς Α’.
  • Αντικατάσταση της λεωφορειακής γραμμής Γ18 με τη νέα λεωφορειακή γραμμή 842 Πέραμα – Στ. Κορυδαλλός συνδέοντας το Πέραμα με το νέο σταθμό του Μετρό. 
  • Τροποποίηση ομάδας γραμμών που συνδέουν σήμερα τους Δήμους Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Νίκαιας- Α.Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και Αγίας Βαρβάρας με τους Δήμους Πειραιά και Αθηναίων, και μετατροπή τους σε τροφοδοτικές γραμμές των νέων σταθμών μετρό, δίνοντας την δυνατότητα μετεπιβίβασης, είτε στο δίκτυο μετρό, είτε στο δίκτυο υφιστάμενων γραμμών λεωφορείων για τη σύνδεση με Πειραιά και Αθήνα.

Οι λεωφορειακές γραμμές που τροποποιούνται είναι οι γραμμές 800 (Νίκαια – Πειραιάς), 806 (Κορυδαλλός – Στ. Αιγάλεω, μετονομασία σε Σχιστό – Καραβάς – Στ. Κορυδαλλός), 809 (Σχιστό – Κορυδαλλός – Πειραιάς Α’, μετονομασία σε Σχιστό – Στ. Νίκαια – Στ. Κορυδαλλός), 820 (Κερατσίνι – Σταθμός Αιγάλεω), 827 (Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα), 828 (Πειραιάς – Άσπρα Χώματα – Γ΄ Νεκροταφείο), 837 (Άνω Αγ. Βαρβάρα – Στ. Αγ. Μαρίνα), 846 (Νεάπολη – Πειραιάς Α’), Β18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Π. Ράλλη) και Γ18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Γρ. Λαμπράκη).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*