Καταγγελία για περιστατικά παραβατικότητας στο δίκτυο του Μετρό

Illary G/flickr.com

Τα συνεχή περιστατικά παραβατικότητας στο δίκτυο του Μετρό σε συνδυασμό με ελλιπή μέτρα ασφαλείας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Σταθμαρχών και Εργαζομένων «Πρώτη Γραμμή» της ΣΤΑ.ΣΥ.

Η σοβαρότερη καταγγελία αφορά περιστατικό ληστείας υπό την απειλή όπλου στον σταθμό Μοναστηράκι το βράδυ της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου. Όπως καταγγέλλεται, τέσσερα άτομα λήστεψαν ένα ζευγάρι στο σταθμό Μοναστηράκι και στη συνέχεια «απήγαγαν το σύζυγο έως το σταθμό Σύνταγμα όπου τον άφησαν ελεύθερο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία για το περιστατικό έγινε τηλεφωνικά, με τους εμπλεκόμενους να μην παραμένουν στο σημείο για την καταγραφή του συμβάντος. Στη συνέχεια, ένας άνδρας που ταίριαζε στην περιγραφή του ζευγαριού προσήχθη από την αστυνομία αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος αφού οι καταγγέλλοντες δεν προσήλθαν για την αναγνώρισή του. Όπως αναφέρει το σωματείο στην ανακοίνωσή του, «η ΓΑΔΑ ζήτησε να μάθει πληροφορίες [για το περιστατικό] από τον αρμόδιο Αξιωματικό Υπηρεσίας, αλλά δυστυχώς ο δεύτερος δήλωσε άγνοια».

Το σωματείο «Πρώτη Γραμμή» καταγγέλλει επίσης συνεχή περιστατικά με συμμορίες νεαρών οι οποίες «τραμπουκίζουν επιβάτες και λεηλατούν τη δημόσια υπηρεσία στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ.», δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στους επιβάτες αλλά και για «αδιαφορία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος από πλευρά αστυνομικών».

Συγκεκριμένα, το σωματείο θίγει το ζήτημα της στελέχωσης της ομάδας του σχεδίου «Αριάδνη» που περιλαμβάνει περιπολίες αστυνομικών στο δίκτυο του Μετρό. Αν και αρχικά προβλέπονταν 136 οργανικές θέσεις αστυνομικών, καλύφθηκαν μόνο οι 116 με το σύνολο αυτών να μην είναι πάντα διαθέσιμο λόγω αδειών κ.λπ.

Αίτημα του σωματείου «Πρώτη Γραμμή» είναι η ενίσχυση της φύλαξης του δικτύου του Μετρό με αστυνομικού που θα αποδεσμευτούν από τη φύλαξη προσώπων, σύμφωνα με την εξαγγελία της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως απαιτείται πολιτική βούληση «έτσι ώστε το επιβατικό κοινό και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μία ευρωπαϊκή πόλη.» Παράλληλα, θίγεται το ζήτημα έλλειψης προσωπικού στην ΣΤΑ.ΣΥ. (ιδιαίτερα σταθμαρχών) που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συγκοινωνιακού έργου και την εξουθένωση των εργαζόμενων οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται στα ρεπό τους.

Πριν από λίγες μέρες, σημειώνεται ότι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ανηλίκων ηλικίας μόλις 13 και 14 ετών, οι οποίοι λίγο μετά τις 11 το βράδυ επιτέθηκαν σε τρεις 15χρονους επιβάτες σε συρμό του ΗΣΑΠ στην περιοχή του Νέου Ηρακλείου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αυξηθεί οι παρεμβάσεις αστυνομικών του σχεδίου «Αριάδνη» στο δίκτυο του Μετρό για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών παραβατικότητας.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*