Το 2025 (και βλέπουμε…) παραδίδεται η μισή υπογειοποίηση στα Σεπόλια – Καθυστέρηση και στα σιδηροδρομικά έργα της Θεσσαλίας

φωτογραφία: ΕΡΓΟΣΕ

Έχοντας συγκεντρώσει τεράστιες καθυστερήσεις συνεχίζεται το έργο της υπογειοποίησης στα Σεπόλια, με τον Υφυπουργό Υποδομών και Υποδομών Νίκο Ταχιάο να δηλώσει πως το πρώτο μισό του έργου  θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 ενώ από το 2024 θα λήξει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να απαιτηθούν κρατικοί πόροι. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο όταν ξεκίνησε, το 2019, προβλέπονταν ότι θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του εντός του 2023.

Ο κ. Ταχιάος απάντησε χτες σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασιλείος Βιλιάρδος. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό δε θα καταστεί δυνατό να τηρηθεί το τελευταίο χρονοδιάγραμμα το οποίο προέβλεπε πως το φετινό Νοέμβριο θα παραδοθεί τουλάχιστον ο δυτικός διάδρομος του έργου (δύο από τις τέσσερις γραμμές).

Ο κ. Ταχιάος διευκρίνισε πως η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε πρόβλημα του εργολάβου αλλά σε άλλους τρίτους φορείς που εμπλέκονται στο έργο και συγκεκριμένα στην αρχαιολογική υπηρεσία η οποία καθυστέρησε τις έρευνες καθώς έπρεπε πρώτα να προηγηθεί πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ αλλά και σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, δηλαδή την ΕΥΔΑΠ και την ΕΔΑ (φυσικό αέριο) οι οποίοι καθυστέρησαν τις δικές τους εργασίες.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι η καθυστέρηση είναι μεγάλη, αφού «ο μεν δυτικός διάδρομος υπολογίζουμε ότι θα έχει τελειώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2025 […], και θα ακολουθήσει ο ανατολικός».

Όσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης, ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CEF (Connecting Europe Facilities), και οι πληρωμές θα γίνονται μέχρι το τέλος του 2024. Στη συνέχεια, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, κάτι που σημαίνει ότι πόροι που θα κατευθύνονταν σε άλλα έργα θα δοθούν για την υπογειοποίηση των Σεπολίων.

Το έργο της υπογειοποίησης στα Σεπόλια αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου συνολικού μήκους 2,36χλμ, εκ των οποίων τα 1,33χλμ περίπου πλήρως υπογειοποιημένα. Ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσ/νίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+180) στην περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων, όπου συναντά τον εν λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο. Όπως έχει ξεκαθαριστεί και στο παρελθόν, χωρίς την ολοκλήρωση του τετραπλού διαδρόμου δεν είναι δυνατή η πύκνωση των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας.

Καθυστερούν και τα έργα της Θεσσαλίας

Πίσω πάει επισήμως και το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών στις σιδηροδρομικές γραμμές της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, η πλήρης λειτουργία της γραμμής αποκλείεται να επέλθει αν δεν περάσει μία διετία, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη του 2025. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σταϊκούρας είχε δηλώσει πως για τα έργα αυτά θα απαιτηθούν 18 μήνες (ενάμιση χρόνο).

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης δήλωσε πως οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης που θα επιτρέψουν την κίνηση εμπορικών συρμών δε θα ολοκληρωθούν ως τις 20 Νοεμβρίου, όπως αναμένονταν αλλά προς τα τέλη Δεκεμβρίου, καθυστέρηση την οποία απέδωσε στο ότι θα γίνουν ταυτόχρονα και έργα για την αποκατάσταση της ηλεκτροκίνησης ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν και ηλεκτροκίνητα τρένα.

Όσον αφορά τα έργα για την πλήρη ανακατασκευή των γραμμών, αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2024 με τη μέθοδο της μελετοκατασκευής και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς, ενώ μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των τευχών δημοπράτησης.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*