Δολιοφθορά στον ΟΣΕ: Έσπασαν την κάμερα ασφαλείας 9 μέρες πριν κάψουν τα καλώδια της τηλεδιοίκησης

Εικόνα: Καθημερινή

Σημαντικά ερωτηματικά για τις ενέργειες του ΟΣΕ ως προς την προστασία των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων δημιουργεί η αποκάλυψη πως η κάμερα ασφαλείας που «έβλεπε» το σημείο όπου άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε καλώδια της τηλεδιοίκησης στην περιοχή του Μενιδίου καταστράφηκε 9 μέρες πριν το συμβάν παραμένοντας εκτός λειτουργίας μέχρι να σημειωθεί η δολιοφθορά στο ίδιο σημείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η κάμερα κατέγραψε τους δράστες λίγο πριν αυτοί την καταστρέψουν, γεγονός που δεν φαίνεται να ανησύχησε ιδιαίτερα τον ΟΣΕ ως προς την σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής έτσι ώστε να φροντίσουν για την άμεση επαναφορά της σε λειτουργία και την λήψη περαιτέρω μέτρων ασφαλείας στην περιοχή.

Στη σχετική εικόνα που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας το μεσημέρι του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου στον υποσταθμό που τροφοδοτεί την ηλεκτροκίνηση, φαίνονται τρία άτομα να κουβαλούν έναν κάδο απορριμάτων τον οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για να σκαρφαλώσουν στην περίφραξη του υποσταθμού και να καταστρέψουν την κάμερα. Όλα αυτά μέρα μεσημέρι σε μία κρίσιμη εγκατάσταση που δεν φαίνεται να φυλάσσεται από προσωπικό.

Δέκα ολόκληρες μέρες αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου, και ενώ το σημείο είχε παραμείνει εντελώς αφύλακτο, κατά πάσα πιθανότητα οι ίδιοι δράστες φαίνεται ότι επέστρεψαν για να προξενήσουν στοχευμένες φθορές σε καλώδια του συστήματος τηλεδιοίκησης χωρίς να κλέψουν κάποιο υλικό. Το αποτέλεσμα ήταν οι οθόνες του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας στο ΣΚΑ να μαυρίσουν με το τμήμα ΣΚΑ-Τιθορέα να μένει χωρίς τηλεδιοίκηση. Πρόκειται για ένα σύστημα που είχε εγκαινιαστεί λίγες μέρες νωρίτερα.

Μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης, η διαχείριση της κυκλοφορίας στο τμήμα ΣΚΑ-Τιθορέα θα γίνεται τοπικά από τους σταθμάρχες.

Για το περιστατικό, ο ΟΣΕ έχει καταθέσει μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Μενιδίου. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν η επίμαχη κάμερα λειτουργεί και πάλι ή αν ο υποσταθμός παραμένει μέχρι και σήμερα αφύλακτος.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*