Πριν τα Χριστούγεννα επιβατικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, χωρίς λύση τα προβλήματα στον Προαστιακό

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει έστω περιορισμένος αριθμός επιβατικών δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης πριν τα Χριστούγεννα, αν τηρηθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Τερεζάκης. Η προηγούμενη εξαγγελία περί έναρξης εμπορικών δρομολογίων με συρμούς ντίζελ σε ένα 20ήμερο από σήμερα, δεν ισχύει πλέον, με το νέο σχεδιασμό του ΟΣΕ να προβλέπει έναρξη εμπορικών δρομολογίων ΜΕ ηλεκτροκίνηση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και έναρξη επιβατικών δρομολογίων περίπου μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα.

* * * Αν και οι συμβάσεις με τις τέσσερις εταιρείες που έχουν αναλάβει (ή θα αναλάβουν) το έργο της άμεσης αποκατάστασης της γραμμής καθόδου (αλλά και της ηλεκτροκίνησης) δεν έχουν ανέβει μέχρι αυτή τη στιγμή στη Διαύγεια, μαθαίνουμε ότι οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ήδη ξεκινήσει κοντά στην πόλη της Λάρισας. Στόχος φαίνεται να είναι να ανοίξει το τμήμα Ραψάνη – Λάρισα όσο το δυνατό συντομότερα προκειμένου να επαναλειτουργήσει πλήρως ο Προαστιακός Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία πάντως συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ την περασμένη Πέμπτη, πέρασαν οι εγκρίσεις για τη χρήση της fast track διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για τις συγκεκριμένες 4 συμβάσεις έργων.

* * * Για το ζήτημα της ασφάλειας της «προσωρινής» γραμμής, ο κ. Τερεζάκης ανέφερε πως η Alstom θα θέσει σε λειτουργία σύστημα τοπικού χειρισμού στα σταθμαρχεία Λάρισας και Λιανοκλαδίου έτσι ώστε οι σταθμάρχες να παρακολουθούν την κυκλοφορία και να επιτρέπουν μόνο σε ένα τρένο να κινείται στη γραμμή κάθε φορά, ενώ πριν η γραμμή ανοίξει θα λάβει και πιστοποίηση για την ασφάλεια.

* * * Όσον αφορά τα έργα για την πλήρη αποκατάσταση των γραμμών, συμπεριλαμβανομένης και της τηλεδιοίκησης, ο σχετικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 187 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024 σύμφωνα με τον κ. Τερεζάκη. Αυτό τον καιρό ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ το έργο θα γίνει μέσω μελετοκατασκευής (δηλαδή οι ίδιες εταιρείες θα αναλάβουν και τις μελέτες και τα έργα). Τώρα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, αυτό φαίνεται πως θα είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Κάπως έτσι προκύπτει και ότι η γραμμή θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 χρόνια (από σήμερα) για να ανοίξει πλήρως ανακατασκευασμένη. Η χρηματοδότηση άλλωστε (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) θα λήξει τον Αύγουστο του 2026. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να χρεωθεί το δημόσιο.

* * * Το δημόσιο αναγκαστικά θα βάλει το χέρι στην τσέπη λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Το έργο (το οποίο έχει χαρακτηριστεί ακόμα και «αχρείαστο»), προβλέπει την κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου μήκους 2,36χλμ, εκ των οποίων τα 1,33χλμ υπογειοποιημένα. Αυτά τα δύο και κάτι χιλιόμετρα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από φέτος, αλλά το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Ταχιάος προβλέπει πως το μισό έργο θα ολοκληρωθεί το 2025. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που το έργο ξεκίνησε, αν δεν ολοκληρωθεί πλήρως, ίσως το 2027, δεν θα είναι δυνατή η πύκνωση των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας…

* * * Μιλώντας για τον Προαστιακό της Αθήνας, θα γράφαμε ότι τα προβλήματα με τα δρομολόγια αυτή την εβδομάδα δεν είχαν προηγούμενο, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι καθυστερήσεις και οι αναστολές δρομολογίων έχουν εδώ και καιρό γίνει μέρος της καθημερινότητας. Από την Hellenic Train, τα προβλήματα αποδόθηκαν ανά περίπτωση σε τεχνικά προβλήματα αλλά και σε αυξημένη κυκλοφορία επιβατών που προκάλεσε εκτεταμένες καθυστερήσεις (την περασμένη Δευτέρα). Και κάτι απαισιόδοξο: σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, το έργο ΣΔΙΤ για τη συντήρηση του Προαστιακού της Αθήνας δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα προχωρήσει κανονικά το έργο για την αποκατάσταση σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης στη γραμμή του Κιάτου αλλά και το έργο αναβάθμισης της γραμμής ΣΚΑ – Οινόη.

* * * Ακυρώσεις δρομολογίων τόσο στον Οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτό – Καλάβρυτα, όσο και στον Προαστιακό της Πάτρας σήμερα το πρωί “λόγω έντονης βροχόπτωσης”.

* * * Είναι σαφές ότι η Hellenic Train, η οποία για δύο τουλάχιστον χρόνια ακόμα δε θα μπορεί να πραγματοποιήσει το σύνολο των δρομολογίων της, δεν επιθυμεί να λάβει μονομερώς δυσάρεστα μέτρα για τους εργαζόμενους, αλλά επιθυμεί και τη δική τους συναίνεση. Την ίδια στιγμή όμως, αφενός οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη διαφωνία τους με τις προτεινόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αφετέρου δεν φαίνεται να κινείται τίποτα (τουλάχιστον στην επιφάνεια) ως προς τη διεκδίκηση είτε των χρωστούμενων από το δημόσιο είτε κάποιας αποζημίωσης (με την κυβέρνηση προφανώς να μην επιθυμεί να ανοίξει τέτοιο θέμα). Άγνωστο επομένως ακόμα το τι μέλλει γενέσθαι.

* * * Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Βασίλειος Βιλιάρδος σχετικά με το νέο σιδηροδρομικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στο Κρυονέρι Αττικής. Ο βουλευτής ζητά ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του σταθμού, για το αν θα εξυπηρετεί και υπεραστικά δρομολόγια ή μόνο προαστιακά και για το αν άλλος σταθμός στη βόρεια Αττική μπορεί να ξεκινήσει να εξυπηρετεί υπεραστικά δρομολόγια μέχρις ότου ανοίξει ο σταθμός στο Κρυονέρι.

* * * Λάρισα: Οδοιπορικό στα παρατημένα βαγόνια του ΟΣΕ που θα συνεχίζουν να σκουριάσουν μέχρι να ενδιαφερθεί να τα αποσύρει ή να τα συντηρήσει ο οργανισμός

* * * Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με αντικείμενο την παροχή «Υπηρεσιών Υποστήριξης για την Αποκατάσταση των Συστημάτων ETCS On Board σε 115 Μονάδες Οχήματα Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού» κάνοντας αποδεκτή την προσφορά της Hitachi Rail και κηρύσσοντάς την ως προσωρινό ανάδοχο.

* * * 8 μήνες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι έρευνες μπαίνουν στην τελική ευθεία. Προσεχώς αναμένεται έρευνα στα συντρίμμια αλλά και δειγματοληψία εδάφους στο σημείο του δυστυχήματος // Οι πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ επιχείρησαν να επιρρίψουν στην ΕΡΓΟΣΕ τις ευθύνες για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο, τη στιγμή που υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις στη συντήρηση

* * * Αστοχίες, προχειρότητα και αναξιοπιστία διαπιστώνουν οι τεχνικοί σύμβουλοι, που έχουν ορίσει οι συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, στη διαδικασία που ακολούθησε το Χημείο του Κράτους κατά τη λήψη δείγματος από το έδαφος στο σημείο του δυστυχήματος και στον χώρο φύλαξης των βαγονιών, που έγινε στις 25 Οκτωβρίου 2023, 8 μήνες μετά.

* * * Ινδία: Σύγκρουση τρένων στο Άντρα Πραντές με τουλάχιστον 10 νεκρούς // Αυστρία: Ατομικές καμπίνες με κουκέτες στις νέες κλινάμαξες που θα ξεκινήσουν νυχτερινά δρομολόγια // Αργεντινή: Νέα σιδηροδρομική γραμμή μετά από αποκατάσταση σε γραμμές μήκους 50 χλμ.

* * * Από τη Διαύγεια: Εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της
ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. για το έργο με τίτλο: «Εργασίες επισκευής, μετασκευής και επέκτασης του χώρου των εγκαταστάσεων του θεάτρου “Το Τρένο στο Ρουφ”», συνολικού προϋπολογισμού έως 999.900 ευρώ, καθώς και ιδιωτικού συμφωνητικού τροποποίησης μίσθωσης μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΑΝΑ».

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*