Επανεκκίνηση για σιδηροδρομικά δρομολόγια, στην αφετηρία έργα συντήρησης και πληρωμή αποζημίωσης στην Hellenic Train

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Η μεγάλη είδηση το περασμένο Σάββατο ήταν η επανέναρξη, μετά από τρεις μήνες, των επιβατικών δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παρόν στο πρώτο δρομολόγιο από την Αθήνα ήταν και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας ο οποίος (κατά το γνωστό κλισέ) φωτογραφήθηκε στην καμπίνα οδήγησης του συρμού. Η μετακίνηση αυτή πάντως άφησε καλή εντύπωση στους σιδηροδρομικούς.

* * * Από την ίδια μέρα όμως είχαμε επανέναρξη δρομολογίων και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και τροποποιήσεις δρομολογίων που ήδη εκτελούνται, όπως αυτά του Προαστιακού της Αθήνας. Όπως γράψαμε αναλυτικά, υπάρχουν προβλήματα στον Προαστιακό εξαιτίας των αραιών δρομολογίων που παραμένουν άλυτα, με την Hellenic Train να επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΣΕ που είναι υπεύθυνος για τις υποδομές.

* * * Αξιοσημείωτος είναι και ο περιορισμός της ονομασίας “Προαστιακός” τη στιγμή που πριν από χρόνια η τότε δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε επενδύσει στη δημιουργία και καθιέρωση αυτού του brand name. Το Κιάτο και η Χαλκίδα βέβαια δεν είναι προάστια της Αθήνας (ούτε καν πόλεις-δορυφόροι όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Ελευσίνα), δεδομένου όμως του ότι οι γραμμές του Κιάτου και της Χαλκίδας διέρχονται και από τέτοιες περιοχές, δεν είναι καθησυχαστικό ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει προοπτική στον ορίζοντα για πύκνωση των δρομολογίων αυτών.

* * * Κατά τα άλλα, ικανοποίηση υπάρχει στον Έβρο για την επανεκκίνηση των δρομολογίων προς Κομοτηνή και Ξάνθη. Απορίες και παράπονα στη Δράμα όμως που συνεχίζει να παρακάμπτεται από τα δρομολόγια χωρίς κάποια αιτιολόγηση. Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα υπάρχουν παράπονα για το χρόνο αναμονής στις στάσεις και τις συνθήκες μεταφοράς αλλά και για τις υποδομές των σταθμών που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Στην Πάτρα, τα προβλήματα με τα δρομολόγια που είχαν μονιμοποιηθεί ξαφνικά εξαφανίστηκαν.

* * * Μετά το άνοιγμα της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις κυρίως εργασίες που θα αποκαταστήσουν πλήρως το σιδηρόδρομο στην περιοχή της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Σταϊκούρας, στο τμήμα από Άγιο Στέφανο μέχρι Λάρισα το σύστημα τηλεδιοίκησης έχει καταστραφεί ολοσχερώς και θα χρειαστεί 16-18 μήνες για να επισκευαστεί. Οι σχετικοί διαγωνισμοί του ΟΣΕ αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές της νέας χρονιάς, ενώ ο ορίζοντας για την ολοκλήρωση των έργων παραμένει στο 2025.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την πληρωμή ποσού ύψους 62.000.000 ευρώ προς την Hellenic Train για την κάλυψη αποζημίωσης της σύμβασης ανάθεσης Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας έτους 2023. Σίγουρα ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την εταιρεία δεδομένων όσων είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα για την οικονομική της κατάσταση.

* * * Την ολοκλήρωση της σύμβασης 10005 για την εγκατάσταση του συστήματος προστασίας συρμών ETCS ανακοίνωσε η ΕΡΓΟΣΕ. Επόμενο ορόσημο θα είναι η λειτουργία του συστήματος (σίγουρα όχι στη Θεσσαλία όπου δεν υπάρχει πλέον τηλεδιοίκηση) μετά από την αδειοδότηση της ΡΑΣ.

* * * Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αναμένεται η εγκατάσταση του εργοταξίου για τα έργα συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο μέχρι την Κάτω Αχαΐα αφού η σχετική σύμβαση υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες. Με βάση τη σύμβαση, τα έργα συντήρησης και ανάταξης της προαστιακής γραμμής πρέπει να παραδοθούν πλήρως σε έναν χρόνο.

* * * Θεσσαλονίκη: Οδηγός ΙΧ παραβίασε μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση το βράδυ της Δευτέρας με αποτέλεσμα το όχημά του να παρασυρθεί από διερχόμενη αμαξοστοιχία

* * * Ο ΟΣΕ αναζητά ανάδοχο για την «Ολοκλήρωση των μελετών και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την παραλλαγή της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ίασμου – Πολύανθου και Μέστης – Αλεξανδρούπολης» με προϋπολογισμό 6.887.052,42 ευρώ.

* * * Στην επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης του έργου αναβάθμισης του τμήματος Αχαρνές (ΣΚΑ) – Οινόη που συμπεριλαμβάνει και ανακατασκευή της σήραγγας του Αγίου Στεφάνου -ένα έργο σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια- προχωρά ο ΟΣΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 28.978,95 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Επιπλέον, ο ΟΣΕ θα αναθέσει την επικαιροποίηση της Ανάλυσης Κόστους – Οφέλους για το έργο Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης» με κόστος 23.710,05 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Αυτά συμβαίνουν όταν οι μελέτες μένουν στα συρτάρια για χρόνια…

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 12ης μηνιαίας επιχορήγησης προς τον ΟΣΕ για το έτος 2023, ύψους 6.250.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών.

* * * Με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις εργασίες συντήρησης γραμμών και αλλαγών στην περιοχή των Αθηνών στην ένωση εταιρειών ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. – ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΡΗΓΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. αντί ποσού 5.371.867,87 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * «Το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί αν είχε τηρηθεί πιστά ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας» τόνισε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Γιαννακός κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών // Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Βερελής ανέφερε πως υπήρξαν συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης επί εποχής του, αλλά αφέθηκαν αργότερα να καταστραφούν, με αποτέλεσμα να ανακύψει η ανάγκη για τη νέα σύμβαση 717 // Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Κούρεντας είπε ότι ο σιδηρόδρομος είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς επειδή δεν εξαρτάται από ένα μόνο άνθρωπο. Ερωτηθείς ο μάρτυρας για το δυστύχημα των Τεμπών, είπε ότι πρέπει ταυτοχρόνως να κάνουν λάθος δύο, τρεις, τέσσερις άνθρωποι για να γίνει μετωπική σύγκρουση.

* * * Στην αγορά αρχειακού υλικού ιστορικής σημασίας για τη συμπλήρωση και τον εμπλουτισμό του Ιστορικού Αρχείου ΟΣΕ προχωρά ο ΟΣΕ με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Τερεζάκη. Το εν λόγω αρχειακό υλικό φαίνεται ότι είχε απορριφθεί από υπηρεσίες του οργανισμού (εκκαθαρίσεις κλπ) τις περασμένες δεκαετίες και περισώθηκε από συλλέκτη. Συγκεκριμένα, θα αγοραστούν 50 περίπου φάκελοι και 100 μεμονωμένα έγγραφα όπως σχέδια και έντυπο υλικό. Σε αυτά περιλαμβάνονται φάκελοι εκμετάλλευσης για οχήματα από τη δεκαετία του 1970, φάκελοι εκμετάλλευσης για κτηριακά συγκροτήματα από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, έγγραφα από το 1908 σχετικά με το προσωπικό της Εταιρείας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων και φακέλους των μεγάλων εργοστασίων της Θεσσαλονίκης από τις δεκαετίες του 1950-1970. Ο συλλέκτης που διέσωσε αυτά που υπάλληλοι του ΟΣΕ πέταξαν στα σκουπίδια (ίσως όχι και τόσο παλιά) θα λάβει μόλις 300 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

* * * Αυστρία: Τα νέα νυχτερινά τρένα των Αυστριακών σιδηροδρόμων που πραγματοποιούν δρομολόγια προς Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία // Ξεκινούν δρομολόγια σε γραμμή μήκους 53 χλμ στη νότια Αυστρία // Ολλανδία – Γερμανία: Κατά 30 λεπτά (συνολικά 5 ώρες και 52 λεπτά) μειώνεται η διαδρομή Άμστερνταμ – Βερολίνο αφού πλέον δεν θα γίνεται αλλαγή μηχανής στα σύνορα // Μεγάλη Βρετανία: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Network Rail (διαχειριστής της υποδομής) μετά τα σημαντικά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο // Γαλλία: Παγώνει για το 2024 η τιμή των εισιτηρίων σε συγκεκριμένες γραμμές // Βοσνία: Σιδηροδρομική γραμμή μήκους 24 χλμ άνοιξε μετά από 31 χρόνια // Αλβανία: Ξεκινούν μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση με το Κόσοβο 

* * * Ισπανία – Μαρόκο: Σχέδια για σιδηροδρομική σύνδεση Ευρώπης – Αφρικής με αφορμή το Μουντιάλ του 2030 // Κένυα: Ξεκινά η κατασκευή νέας προαστιακής γραμμής στο Ναιρόμπι // Ιαπωνία: Τι πρωτοβουλίες λαμβάνονται για τη στήριξη του σιδηρόδρομου στις απομακρυσμένες περιοχές // Ινδία: 7-8.000 νέα τρένα θα προμηθευτεί η χώρα την επόμενη πενταετία // Μεξικό: Οι εργασίες για νέα σιδηροδρομική γραμμή απειλούν το Γιουκατάν με περιβαλλοντική καταστροφή

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*