Τροπολογία στη Βουλή για τη συνέχιση της δρομολόγησης των λεωφορείων των ΚΤΕΛ για ένα χρόνο

Αλέξανδρος Λιάρος

Με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρατείνει τη δρομολόγηση λεωφορείων των ΚΤΕΛ στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας μέσω απευθείας ανάθεσης ως και το τέλος του 2024.

Στόχος είναι η τροπολογία αυτή να δώσει λύση στο μπλόκο που έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην παράταση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ για 4 ακόμα μήνες (από 7 Δεκεμβρίου 2023 ως 7 Απριλίου 2024) και η οποία, αν δεν ανατρεπόταν, θα οδηγούσε σε απόσυρση των οχημάτων των ΚΤΕΛ από αύριο. Αυτό θα είχε ως άμεση συνέπεια να ακολουθήσει μείωση των δρομολογίων όχι μόνο στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ αλλά και στις υπόλοιπες, αφού το βάρος θα έπεφτε στην ΟΣΥ.

Η τροπολογία, η οποία υπογράφεται από πέντε υπουργούς, επικαλείται το άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 1370/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΑΣΑ δύναται να λάβει «έκτακτα μέτρα» σε περίπτωση διακοπής των υπηρεσιών ή κινδύνου διακοπής αυτών, για τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής των επιβατικών μεταφορών στην περιοχή αρμοδιότητάς του.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει πως μία τέτοια σύμβαση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη. Στην τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, αναφέρεται πως η ισχύς της ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου 2023, ενώ τα έκτακτα μέτρα δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Χτες Τετάρτη, το Ελεγκτικό Συνέδριο εκδίκασε την αίτηση ανάκλησης που κατέθεσε ο ΟΑΣΑ στην απορριπτική απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου για την παράταση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ για 4 μήνες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποφασίσει πως κωλύεται η υπογραφή της νεότερης σύμβασης καθώς αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση της απευθείας ανάθεσης των γραμμών του ΟΑΣΑ στις εταιρείες ΚΤΕΛ η οποία ξεκίνησε το 2021, με τις ενέργειες του ΟΑΣΑ για την πραγματοποίηση διαγωνισμού για την παραχώρηση του μεταφορικού έργου να έχουν καθυστερήσει πολύ. Ο ΟΑΣΑ από την πλευρά του υποστηρίζει πως ήταν αδύνατο να προβλεφθεί η επιβατική κίνηση μετά τη λήξη της πανδημίας έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΑ στην Ανατολική και Δυτική Αττική σε ιδιώτες για μία περίοδο 8 ετών, με την κατάθεση των προσφορών για τον διαγωνισμό αυτό να γίνεται ως τις 18 Δεκεμβρίου, εφόσον δεν δοθούν παρατάσεις. Μέχρις ότου να υπογραφούν οι συμβάσεις και να δρομολογηθούν τα λεωφορεία αναμένεται πάντως να χρειαστούν αρκετοί μήνες, αφού οι ανάδοχοι θα έχουν 9 μήνες στη διάθεσή τους μέχρις ότου δρομολογήσουν το δικό τους στόλο.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*