Βερολίνο: Πιλοτικό πρόγραμμα για την κυκλοφορία αυτόνομων αστικών λεωφορείων

MAN

Μία συνεργασία που έχει ως στόχο την κυκλοφορία αυτόνομων αστικών λεωφορείων στους δρόμους του Βερολίνου από το φθινόπωρο του 2024 βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας MAN, του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου και της εταιρείας IAV GmbH.

Η MAN έχει ως στόχο να ξεκινήσει την παραγωγή αυτόνομων αστικών λεωφορείων ως το τέλος αυτής της δεκαετίας. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα ανακοινώθηκε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης Mobileye του ομίλου Intel για την πραγματοποίηση δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες.

Η νέα συνεργασία, υπό την ονομασία “BeIntelli”, αφορά την κατασκευή ενός ηλεκτρικού λεωφορείου-πιλότου το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα αυτόνομο σύστημα οδήγησης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν δοκιμές σε μία “ψηφιοποιημένη πίστα δοκιμών” στην καρδιά της πόλης, μεταξύ της Adenauerplatz και της Πύλης του Βανδεμβούργου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο Lion’s City E της MAN, ενώ το Σύστημα Αυτόνομης Οδήγησης (ADS) αναπτύχθηκε από το DAI-Lab του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου και το ερευνητικό κέντρο GT-ARC με επιπλέον υποστήριξη από το Κέντρο Απτής Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιοποίησης.

Το συγκεκριμένο όχημα θα έχει εκπαιδευτικό ρόλο και για το κοινό αφού θα είναι εφοδιασμένο με οθόνες οι οποίες θα εξηγούν τη λειτουργία της αυτόνομης τεχνολογίας οδήγησης στους επιβάτες του.

Πηγή: sustainable-bus.com, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*