Τι δείχνουν τα δεδομένα των επικυρώσεων εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας για το 2023

Φωτογραφία: ΣΤΑΣΥ

Ανοδικά κινήθηκαν για μία ακόμα χρονιά οι επικυρώσεις εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας μέσα στο 2023, σύμφωνα με τα σχετικά δεδομένα του ΟΑΣΑ που επεξεργάστηκε το Athens Transport. Η ελλιπής όμως ενημέρωση για τον αριθμό των επικυρώσεων για τέσσερεις μήνες της χρονιάς, σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε από τον οργανισμό να ανακοινώσει με δική του πρωτοβουλία τα συγκεντρωτικά στοιχεία ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα.

Ο ημερήσιος μέσος όρος των επικυρώσεων για τις 295 μέρες του 2023 για τις οποίες ανακοινώθηκαν στοιχεία αυξήθηκε κατά +11,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο το 2022. Το 2022, η αύξηση του ημερήσιου μέσου όρου είχε φτάσει το ακόμα πιο εντυπωσιακό +31,4%, καθώς το επιβατικό κοινό επέστρεφε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά την άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού.

Όπως αναφέραμε, σημαντικό πρόβλημα είναι η μερική μόνο ανακοίνωση δεδομένων για τις επικυρώσεις εισιτηρίων από τον ΟΑΣΑ μέσω της πύλης ανοικτών δεδομένων της κυβέρνησης. Το Athens Transport έχει επανειλημμένως θέσει εις γνώση του ΟΑΣΑ το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού οφείλεται σε «βλάβη στην τηλεματική η οποία αποκαταστάθηκε».

Παρόλα αυτά, ο οργανισμός συνεχίζει ακόμα και τον Ιανουάριο του 2024 να μην ανακοινώνει δεδομένα επικυρώσεων εισιτηρίων για όλες τις μέρες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρήση των συγκεκριμένων δημόσιων δεδομένων για την αναλυτική και πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

Οι επικυρώσεις εισιτηρίων το Νοέμβριο του 2023

Τον προτελευταίο μήνα της χρονιάς, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε δεδομένα επικυρώσεων εισιτηρίων μόλις για τις 12 από τις 30 μέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές καταγράφηκαν συνολικά 15.411.469 επικυρώσεις εισιτηρίων, με τον ημερήσιο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.284.289 εισιτήρια.

Σε σχέση με τον περασμένο μήνα, καταγράφεται μείωση του μέσου όρου των επικυρώσεων κατά -3,8%, ενώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022, καταγράφεται μικρή αύξηση του ημερήσιου μέσου όρου επικυρώσεων κατά +1,3%.

Οι επικυρώσεις εισιτηρίων το Δεκέμβριο του 2023

Ελλιπή στοιχεία επικυρώσεων εισιτηρίων δημοσίευσε ο ΟΑΣΑ και για το Δεκέμβριο αφού ο αριθμός των επικυρώσεων έγινε γνωστός μόνο για 13 από τις 31 μέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές, ο συνολικός αριθμός των επικυρώσεων εισιτηρίων ανήλθε σε 16,838,293, με τον ημερήσιο μέσο όρο να φτάνει τις 1.295.253 επικυρώσεις.

Σε σχέση με το Νοέμβριο, ο ημερήσιος μέσος όρος των επικυρώσεων ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα (+0,85%), ενώ συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκε αύξηση +3,2%.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 1.683.826 επικυρώσεις εισιτηρίων, ο μεγαλύτερος αριθμός επικυρώσεων που ανακοινώθηκε μέσα στη χρονιά.

Οι επικυρώσεις εισιτηρίων κατά τη διάρκεια του 2023

Τα ελλιπή στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ για τις επικυρώσεις εισιτηρίων κατά τους μήνες Αύγουστο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μία πλήρη εικόνα για το πώς κινήθηκαν οι επικυρώσεις εισιτηρίων του οργανισμού με τη χρήση πρωτογενών στοιχείων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά όμως που αφορούν 295 από τις 365 ημέρες της χρονιάς, καταγράφηκαν συνολικά 350.201.689 επικυρώσεις εισιτηρίων (επιβιβάσεις και μετεπιβιβάσεις), ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος φτάνει τις 1.187.124.

Σε σχέση με το 2022 (1.063.611) καταγράφεται αύξηση +11,6% στον ημερήσιο μέσο όρο των επικυρώσεων εισιτηρίων. Σημειώνεται ότι για το 2022 είχαν ανακοινωθεί 368.009.497 επικυρώσεις εισιτηρίων μέσα σε 346 μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των επικυρώσεων είναι σίγουρα μεγαλύτερος με το σχετικό ποσοστό όμως να μην μπορεί να υπολογιστεί.

Η πορεία των επικυρώσεων εισιτηρίων κατά τη διάρκεια της χρονιάς καταγράφεται στα παρακάτω διαγράμματα:

Σε αντίθεση με το 2022, παρατηρούμε ότι το χειμώνα του 2023 δεν είδαμε σημαντική μείωση των επικυρώσεων εισιτηρίων η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αποδοθεί στον περιορισμό των μετακινήσεων τους μήνες αυτούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λόγω του κορωνοϊού.

Από το διάγραμμα του ημερήσιου μέσου όρου των επικυρώσεων ανά μήνα προκύπτει ότι οι μήνες με τις περισσότερες επικυρώσεις ήταν ο Μάιος, ο Ιούνιος καθώς και το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ στον αντίποδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι επικυρώσεις εισιτηρίων ήταν μειωμένες. Πρόκειται για μία τάση που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διάγραμμα το οποίο συγκρίνει τον ημερήσιο μέσο όρο των επικυρώσεων εισιτηρίων για κάθε μήνα του 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022:

Ο Ιανουάριος του 2023 ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη αύξηση στον ημερήσιο μέσο όρο των επικυρώσεων που έφτασε το +56,2%. Πρόκειται για μία αύξηση που οφείλεται στον ιδιαίτερα μικρό αριθμό των επικυρώσεων τον Ιανουάριο του 2022, όταν και είχε καταγραφεί μείωση των μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε τον Αύγουστο (+19,5%), ενώ αντίθετα τον Ιούλιο αλλά και το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς η αύξηση των επικυρώσεων εισιτηρίων κινήθηκε σε μονοψήφια ποσοστά.

Για το 2024 αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση των επικυρώσεων εισιτηρίων με σαφώς λιγότερο εντυπωσιακά ποσοστά από αυτά που είδαμε την τελευταία τριετία. Με την επιβατική κίνηση να υπολείπεται ακόμα των επιπέδων στα οποία είχε φτάσει αμέσως πριν την πανδημία του κορωνοϊού, οι συγκοινωνιακοί φορείς θα εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πρόκληση της αύξησης του αριθμού των επιβατών παράλληλα με την ανάγκη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εξελίξεις όπως η ένταξη στον στόλο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων που αναμένονται τη φετινή άνοιξη ίσως συμβάλλουν προς τον σκοπό αυτό.

Το Athens Transport θα συνεχίσει να καταγράφει την πορεία των αριθμητικών δεδομένων για τις επικυρώσεις εισιτηρίων, αρκεί ο ΟΑΣΑ να αναλάβει τις ευθύνες του για την ανακοίνωση των δημόσιων αυτών δεδομένων στο σύνολό τους, χωρίς κάποια απόκρυψη για τεχνικούς ή άλλους λόγους, στην πύλη ανοικτών δεδομένων της κυβέρνησης.

Προηγούμενα στατιστικά:

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  1. Ο ημερήσιος αριθμός επικυρώσεων υπολογίστηκε μέσω του αθροίσματος των ωριαίων δεδομένων επιβιβάσεων και μετεπιβιβάσεων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ.
  2. Για καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων, αποφασίσαμε ο αριθμός των επικυρώσεων για κάθε μέρα να αφορά την περίοδο από 5:00 π.μ. έως 5:00 π.μ. της επόμενης.
  3. Οι επικυρώσεις εισιτηρίων δεν ταυτίζονται με την επιβατική κίνηση, αφού δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό των μετακινήσεων που γίνονται χωρίς την επικύρωση εισιτηρίων.
  4. Το Athens Transport δεν φέρει ευθύνη για την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αλλά ούτε και για την ακρίβεια των υπολογισμών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*