Πώς κινήθηκαν οι επικυρώσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ το 2021

Περισσότερες από 267 εκατομμύρια επικυρώσεις εισιτηρίων πραγματοποιήθηκαν το 2021 στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (συμπεριλαμβανομένου του αστικού τμήματος του Προαστιακού). Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αριθμός των επικυρώσεων κινήθηκε ανοδικά από μήνα σε μήνα για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς αφού μειώθηκε από τον Ιανουάριο ως το Φεβρουάριο λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σήμερα το Athens Transport παρουσιάζει τα στοιχεία από τις επικυρώσεις των εισιτηρίων για το Δεκέμβριο αλλά και ολόκληρο το 2021, όπως προκύπτουν από την επεξεργασία των σχετικών ανοικτών δεδομένων του ΟΑΣΑ.

Οι επικυρώσεις εισιτηρίων τον Δεκέμβριο του 2021

Μικρή αύξηση στον αριθμό των επικυρώσεων εισιτηρίων καταγράφηκε τον Δεκέμβριο συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα, παρατηρείται μία τάση μείωσης από βδομάδα σε βδομάδα η οποία ενδεχομένως οφείλεται στην αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους ή και στην σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες μέρες του χρόνου που προκάλεσε η παραλλαγή Όμικρον.

Το Δεκέμβριο του 2021 καταγράφηκαν συνολικά 33.256.369 επικυρώσεις εισιτηρίων με τον ημερήσιο μέσο όρο των επικυρώσεων εισιτηρίων να ανέρχεται σε 1.108.545. Συγκριτικά με το Νοέμβριο, τόσο ο συνολικός αριθμός των επικυρώσεων, όσο και ο ημερήσιος μέσος όρος καταγράφουν αύξηση 1,1%.

Οι τρεις μέρες με το μεγαλύτερο αριθμό επικυρώσεων εισιτηρίων ήταν η Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου (2.312.756 επικυρώσεις εισιτηρίων – σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος που να δικαιολογεί αυτόν το μεγάλο αριθμό τη συγκεκριμένη μέρα), η Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου (1.596.412 επικυρώσεις) και η Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου (1.378.235 επικυρώσεις εισιτηρίων)

Αντίθετα, οι τρεις μέρες με το μικρότερο αριθμό επικυρώσεων εισιτηρίων ήταν το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων (344.814 επικυρώσεις εισιτηρίων), η Κυριακή 26 Δεκεμβρίου (487.352 επικυρώσεις) και η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (636.134 επικυρώσεις εισιτηρίων).

*Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΑ δεν δημοσίευσε στοιχεία για την Κυριακή 12/12.

Οι επικυρώσεις εισιτηρίων κατά τη διάρκεια του 2021

Τουλάχιστον 267.031.934 επικυρώσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, με τον ημερήσιο μέσο όρο (για τις 330 μέρες για τις οποίες έχουμε δεδομένα) να φτάνει τις 809.187.

Ο μηνιαίος μέσος όρος των επικυρώσεων φτάνει τις 22.252.661, ωστόσο ο αριθμός τους εμφανίζει σημαντική διακύμανση από μήνα σε μήνα.

Όπως παρατηρούμε και στα παραπάνω διαγράμματα, σημειώθηκε σημαντική πτώση των επικυρώσεων εισιτηρίων τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον πρώτο μήνα της χρονιάς λόγω της επιβολής αυστηρού lockdown, ενώ η επανάκαμψη ξεκίνησε από τον Απρίλιο, με την μερική άρση των μέτρων λίγο πριν το Πάσχα.

Από εκεί και πέρα οι επικυρώσεις ακολούθησαν αυξητική πορεία κάθε μήνα (με εξαίρεση τον Αύγουστο), φτάνοντας στα επίπεδα του Ιανουαρίου μόλις το Σεπτέμβριο. Η αύξηση των επικυρώσεων εισιτηρίων συνεχίστηκε τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς σε μικρότερο βαθμό.

Ο μήνας με τις περισσότερες επικυρώσεις εισιτηρίων ήταν ο Δεκέμβριος (συνολικά 33.256.369 και κατά μέσο όρο 1.108.545 την ημέρα). Ο μήνας με τις λιγότερες επικυρώσεις ως προς το συνολικό τους αριθμό ήταν ο Φεβρουάριος (13.543.669 επικυρώσεις) και ως προς τον ημερήσιο μέσο όρο ο Μάρτιος (491.113).

Αν και εκ πρώτης όψεως από τα διαγράμματα φαίνεται πως οι επικυρώσεις εισιτηρίων στο τέλος του 2021 επιστρέφουν στα ίδια επίπεδα στα οποία βρισκόταν στην αρχή του έτους, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι επικυρώσεις είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες του 2020. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2020 καταγράφονταν ως και 2 εκατ. επικυρώσεις εισιτηρίων σε καθημερινή βάση, ενώ ως τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός αυτός είχε πέσει κάτω από το ένα εκατομμύριο. Βρισκόμαστε δηλαδή ακόμα αρκετά μακριά από τους αριθμούς που καταγράφονταν το πρώτο έτος της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή για το μήνα Οκτώβριο αφού ο ΟΑΣΑ δεν δημοσίευσε δεδομένα για 19 μέρες το συγκεκριμένο μήνα. Συνολικά, δεν δημοσιεύτηκαν δεδομένα για 35 μέρες σε όλη τη διάρκεια του 2021.

Δείτε ξεχωριστά τα δεδομένα για τις επικυρώσεις εισιτηρίων κάθε μήνα του 2021: 

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  1. Ο ημερήσιος αριθμός επικυρώσεων υπολογίστηκε μέσω του αθροίσματος των ωριαίων δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ.
  2. Για καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων, αποφασίσαμε ο αριθμός των επικυρώσεων για κάθε μέρα να αφορά την περίοδο από 5:00 π.μ. έως 5:00 π.μ. της επόμενης.
  3. Το Athens Transport δεν φέρει ευθύνη για την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αλλά ούτε και για την ακρίβεια των υπολογισμών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*