Λονδίνο: Καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το νεότερο «όπλο» στην προσπάθεια περιορισμού της εισιτηριοδιαφυγής στο Μετρό του Λονδίνου.

Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζει τους επιβάτες οι οποίοι είναι πιο πιθανό να περάσουν πάνω τις πύλες εισόδου των σταθμών για να μετακινηθούν χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο.

Δοκιμές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία στον σταθμό Willesden Green της γραμμής Jubilee και τώρα η Transport for London ετοιμάζεται να επεκτείνει το σύστημα και σε άλλους σταθμούς του δικτύου. 

Όπως εξηγεί η Siwan Hayward, διευθυντής ασφάλειας και αστυνόμευσης της TfL, το σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες κάμερες ασφαλείας των σταθμών δεν λειτουργεί ως τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων αλλά αναγνωρίζει τον τρόπο κίνησης ατόμων που ενδέχεται να περάσουν πάνω από τις πύλες, προσφέροντας επιπλέον δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα και τις μεθόδους εισιτηριοδιαφυγής.

Μετά από αξιολόγηση από την ομάδα εργασίας για την ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον, το σύστημα θα δοκιμαστεί σε περιβάλλον πραγματικής λειτουργίας έτσι ώστε να κριθεί η αποτελεσματικότητά του. Αν και η Transport for London δεν επιβεβαιώνει επισήμως ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, όλες οι περιγραφές της δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στον σταθμό Willesden Green οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κύριος στόχος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια των πυλών μεγάλου πλάτους οι οποίες χρησιμοποιούνται για την είσοδο και έξοδο από τους σταθμούς των ατόμων με αναπηρία ή μεγάλες αποσκευές και οι οποίες αποτελούν στόχο των παραβατών αφού ανοίγουν εύκολα με το χέρι και κλείνουν πιο αργά. 

Σύμφωνα με στοιχεία της TfL, η εταιρεία χάνει περισσότερα από 130 εκατομμύρια λίρες (151 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως λόγω της εισιτηριοδαφυγής με το ποσοστό των μετακινήσεων που γίνεται χωρίς εισιτήριο να φτάνει το 3,9%. Περισσότερα από 31.000 πρόστιμα εκδόθηκαν από τον περασμένο Απρίλιο ως το Σεπτέμβριο ενώ ασκήθηκαν και 11.000 ποινικές διώξεις κατά παραβατών. Την ίδια περίοδο η αύξηση των παραβάσεων έφτασε το 26%. Η TfL επιθυμεί επίσης να αυξήσει το ύψος του προστίμου από τις 80 στις 100 λίρες (116 ευρώ), αλλά ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής την έγκρισή του. 

Συνολικά εντοπίστηκαν και 213 σκληροί παραβάτες κάθε ένας εκ των οποίων πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 89 διαδρομές χωρίς να πληρώσει. Η εταιρεία αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού αφού λείπουν 200 ελεγκτές εισιτηρίων αφού σήμερα μόνο 371 εργαζόμενοι πραγματοποιούν ελέγχους στο δίκτυο. Κατά το παρελθόν η TfL έχει κατηγορηθεί και για σκληρότητα κατά του ελέγχους της που συχνά καταλήγουν στη σύλληψη ευάλωτων πολιτών. 

Σημαντικός είναι όμως ο κίνδυνος και για τους εργαζόμενους στο Μετρό αφού οι περισσότερες εκ των επιθέσεων εναντίον τους γίνεται από άτομα που μετακινούνται χωρίς εισιτήριο. Από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023 οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 50% με 647 καταγεγραμμένα περιστατικά.

Πηγή: standard.co.uk, επιμέλεια: Αλέξανδρος Λιάρος

athenstransport.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*