Συνεχή συμβάντα λόγω δέντρων στο σιδηροδρομικό δίκτυο και το πρόβλημα με την ενημέρωση στον Προαστιακό

ΕΡΓΟΣΕ

Ένα σοβαρό συμβάν συνέβη την περασμένη Παρασκευή λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, όταν η αμαξοστοιχία 1634 από Θεσσαλονίκη προς Δράμα προσέκρουσε σε δέντρο που είχε γείρει από τον αέρα επί της γραμμής. Ελαφρά τραυματίστηκε μόνο ο μηχανοδηγός από θραύση υαλοπίνακα. Οι 51 επιβάτες του τρένου καθυστέρησαν 120 λεπτά λόγω του συμβάντος.

Και σαν να μην έφτανε η συνεχής αδιαφορία του ΟΣΕ για τον καθαρισμό των γραμμών από τη βλάστηση σε όλη την Ελλάδα, ο οργανισμός διέταξε ΕΔΕ προκειμένου να διευκρινιστεί αν ο ρυθμιστής κυκλοφορίας είχε ειδοποιήσει έγκαιρα τους μηχανοδηγούς της αμαξοστοιχίας σχετικά με την πτώση του δέντρου στη σιδηροδρομική γραμμή, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έχει την ευθύνη του ατυχήματος. Σημειώνεται ότι ο ΟΣΕ μάλλον δεν θεώρησε το συμβάν ιδιαιτέρως σημαντικό ώστε να εκδώσει κάποιο δελτίο τύπου η άλλη ανακοίνωση προς το επιβατικό κοινό.

ΠΕΠΕ

* * *

Θεσσαλονίκη: Οδηγός Ι.Χ. είχε τροχαίο ατύχημα το όχημά του να αναποδογυρίζει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι επιβαίνοντες εγκατέλειψαν το σημείο χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν.

* * *

Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του σιδηρόδρομου στη Θεσσαλία θα τρέξουν γρήγορα, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάος, προσθέτοντας πως τα έργα θα έχουν τελειώσει ως τα τέλη του 2025.

* * *

Λίγο οι καταστροφές του δικτύου στη Θεσσαλία, λίγο τα διάφορα προβλήματα που συνεχώς προκύπτουν, η ταλαιπωρία των επιβατών της Hellenic Train είναι σχεδόν δεδομένη, με το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη να διαρκεί ακόμα και 9 ώρες.

* * *

Στον ΟΣΕ επιρρίπτει ευθύνες η Hellenic Train για την αδυναμία εκτέλεσης δρομολογίων στις γραμμές Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Αλεξανδρούπολη – Θράκη, λόγω ύπαρξης πολλών αφύλακτων διαβάσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία ως και τις 31 Ιανουαρίου. Τα δρομολόγια όμως ήδη πραγματοποιούνταν με λεωφορεία εδώ και μήνες στις συγκεκριμένες γραμμές (παρά την ανακοίνωση επαναφοράς τους από την εταιρεία που είδαμε το Δεκέμβριο), επομένως προκαλεί ερωτηματικά το ξαφνικό «ξύπνημα» της Hellenic Train.

* * *

Μετά τις γιορτές, πέρα από το επιβατικό κοινό του Προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας, επέστρεψαν και τα προβλήματα στο μέσο. Την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε καθημερινά καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν χτες Τετάρτη από αργά το απόγευμα μετά από θανατηφόρο δυστύχημα κοντά στο Κιάτο. Η Hellenic Train επιβεβαίωσε ότι επιβάτες περίμεναν σε στάσεις επί πάνω από μία ώρα χωρίς καμία ενημέρωση καθώς μέχρι και σήμερα, η εταιρεία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις όλων των σταθμών, όσο εξωφρενικό κι αν αυτό ακούγεται. Αναζητούνται πάντως τρόποι να δίνεται ενημέρωση και με άλλους τρόπους, αφού ούτε η ενημέρωση μέσω X (twitter) και telegram έχει αποδειχθεί αποτελεσματική…

* * *

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι αχαρακτήριστες ενέργειες του δημάρχου Βόλου ο οποίος επιχείρησε να ξηλώσει τις σιδηροδρομικές γραμμές του τρένου του Πηλίου που έχουν ανακηρυχθεί ως μνημείο στην περιοχή της Αγριάς, χωρίς καμία άδεια από τον ΟΣΕ. Ο οργανισμός και η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων παρενέβησαν για να πείσουν τον δήμαρχο να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης του ο οποίος με ανακοίνωσή του επιτέθηκε σε όσους είναι κατά του ξηλώματος των γραμμών…

* * *

Η συνεχής μετάθεση για το μέλλον σιδηροδρομικών έργων από τον ΟΣΕ -παλαιό ή νέο- προκαλεί και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Στα Ιωάννινα γράφουν πως η έλευση του τρένου στην Ήπειρο βρίσκεται «υπο διερεύνηση» εδώ και 110 χρόνια // Με ορίζοντα 5ετίας-10ετίας τα έργα των επεκτάσεων του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα – Οι προτεραιότητες του «νέου ΟΣΕ» για τα έργα

Οι οδικές και τις σιδηροδρομικές συνδέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρα με τρεις υπουργούς της γειτονικής χώρας.

* * *

Με αμείωτους ρυθμούς προχωρούν τα έργα εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, μια από τις πιο σημαντικές διασυνοριακές συνδέσεις προς τις βαλκανικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου από την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία εκτιμάται στις αρχές του 2026, αναβαθμίζεται η υφιστάμενη σήμερα ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στη Βόρεια Μακεδονία και από κει στην Κεντρική Ευρώπη, ανοίγοντας και πάλι τον δρόμο για διεθνή επιβατικά δρομολόγια.

* * *

Πολλές ερωτήσεις που είχαν καταθέσει στη βουλευτές στο Κοινοβούλιο σχετικά με το σιδηρόδρομο απαντήθηκαν αυτή την εβδομάδα:

  • Ο ΟΣΕ απάντησε σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με τον εκτροχιασμό συρμού του Προαστιακού στην Πάτρα, αναφέροντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη μικρής έκτασης εργολαβία συντήρησης και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την συντήρηση ολόκληρης της γραμμής του Προαστιακού Πατρών.
  • Σε ερώτηση για το ίδιο θέμα του βουλευτή κ. Ασπιώτη των Σπαρτιατών, ο ΟΣΕ πρόσθεσε πως μετά από διερεύνηση από το ΑΠΘ κρίθηκε πως δεν τίθεται ζήτημα ασυμβατότητας του τροχαίου υλικού με το μετρικό δίκτυο. Η ΓΑΙΟΣΕ σημείωσε πως το τροχαίο υλικό έχει την έγκριση της ΡΑΣ. Η ΡΑΣ με τη σειρά της υποστήριξε πως ο νόμος την εξαιρεί από την παροχή έγκρισης ασφαλείας για το μετρικό δίκτυο. Η Hellenic Train τέλος, απάντησε πως δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα ασυμβατότητας συρμών.
  • Σε ερώτηση του βουλευτή κ. Δημητροκάλλη των Σπαρτιατών περί υποτιθέμενης λανθασμένης πορείας συρμού του Προαστιακού της Αθήνας στις 23/11, η Hellenic Train απάντησε πως μετά από συνεννόηση του ΟΣΕ με την εταιρεία και λόγω τεχνικού προβλήματος, αποφασίστηκε ο συρμός που είχε κατεύθυνση το Αεροδρόμιο να τερματίσει στον σταθμό των Άνω Λιοσίων όπου ακολούθησε μετεπιβίβαση σε άλλο συρμό. Ο ΟΣΕ επιβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο για «συμβάν» αλλά για σκόπιμη ενέργεια για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας. Η ΡΑΣ ενημέρωσε για το τι ισχύει για την διερεύνηση συμβάντων, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων απάντησε πως δεν έχει ακόμα στελεχωθεί ακόμα ούτε με ένα άτομο με αρμοδιότητα τον σιδηρόδρομο…
  • Σε ερώτηση του κ. Βελόπουλου από την Ελληνική Λύση για την απουσία σχεδιασμού για το σιδηρόδρομο στη Δυτική Μακεδονία, η ΕΡΓΟΣΕ απάντησε πως υπάρχει συνεργασία με την Αλβανία για την προώθηση της σύνδεσης των δύο χωρών, ενώ ο ΟΣΕ περιέγραψε το τι ισχύει με τα δρομολόγια στην περιοχή.
  • Σε ερώτηση του βουλευτή κ. Βελόπουλου της Ελληνικής Λύσης για τη χρηματοδότηση της σιδηροδρομικής γραμμή «Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα», ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως πράγματι το 2021 υπεγράφη σύμβαση επιχορήγησης για τις τεχνικές μελέτες της γραμμής ύψους 7.750.000 ευρώ η οποία όμως στη συνέχεια απεντάχθηκε.
  • Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημασία πλήρους ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου με γνώμονα την ασφάλεια, η Ειδική Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης απάντησε πως οι συμβάσεις για τα έργα στη Θεσσαλία αναμένεται να έχουν υπογραφεί ως τον Ιούνιο.

* * *

Μιας και αναφερθήκαμε παραπάνω στον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), που δεν έχει ακόμα προσωπικό με γνώσεις στο σιδηρόδρομο, αυτή την εβδομάδα εκδόθηκε ΚΥΑ με την οποία ορίζονται τα προσόντα των διερευνητών αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων. Ποια πτυχία δηλαδή πρέπει να έχουν οι διερευνητές καθώς και η ελάχιστη απαιτούμενη εμπειρία η οποία ανέρχεται σε 5 έτη για την αεροπορία αλλά μόνο 2 (!) για το σιδηρόδρομο.

* * *

Στην ΡΑΣ φαίνεται να προσπαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία να επιρρίψει ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη βάζοντας στη συζήτηση την κατάσταση υγείας ενός εκ των μηχανοδηγών και το κατά πόσο η αρχή έπρεπε να εγκρίνει τα πιστοποιητικά του δεδομένου ότι φέρεται να είχε ιστορικό εγκεφαλικών (δεν γνωρίζουμε φυσικά αν αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο στο δυστύχημα). Η οικογένεια του εκλιπόντος κατέθεσε μήνυση κατά του βουλευτή της ΝΔ. // Στον ανθρώπινο παράγοντα και συγκεκριμένα στον σταθμάρχη στον οποίο επέρριψε και τις σχετικές ευθύνες εστίασε στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, πρώην διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2010-2015.

* * *

Λάρισα: Ένοχοι και στο εφετείο πρώην προϊστάμενοι του ΟΣΕ για τον θάνατο 15χρονου από ηλεκτροπληξία το 2017 λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας σε εγκαταστάσεις του Εμπορικού Σταθμού Μεζούρλου, με την ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή να παραμένει.

* * *

Σε δέσμευση πίστωσης ύψους 426.900 προχώρησε ο ΟΣΕ για την προμήθεια φορητών συσκευών GSM-R και σταθερών συσκευών GSM-R (train kit) για τον σιδηροδρομικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας. Δέσμευση πίστωση ύψους 27.500 ευρώ και για την εύρεση αναδόχου παροχής υπηρεσιών εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Για την αναβάθμιση και πλήρη συντήρηση με άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών Ανελκυστήρων και Κυλιόμενων Κλιμάκων όλων των εγκαταστάσεων σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία πραγματοποιήθηκε δέσμευση πίστωσης ύψους 494.390. ενώ για εργασίες πυροπροστασίας σε κτηριακές εγκαταστάσεις στις ίδιες περιοχές, εγκρίθηκε πολυετής δέσμευση πίστωσης ύψους 296.556 ευρώ ως το 2029 (59.311,20 ευρώ το χρόνο από το 2025).

* * *

Σουηδία: Νεκρός ένας μηχανοδηγός μετά από σύγκρουση με φορτηγό σε διάβαση // Ιταλία: 25% αύξηση στους επιβάτες των νυκτερινών τρένων της Trenitalia // Ισπανία: Περισσότερα από ένα εκατομμύριο δωρεάν εισιτήρια που μοίρασε η κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε 4 μήνες στο δίκτυο της Renfe // Η Ισπανία έχει το πιο αποδοτικό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας // Αυστρία: 21 δις ευρώ επενδύσεων σε σιδηροδρομικές υποδομές στο σχέδιο της ÖBB ως το 2027 // Μαρόκο: 168 τρένα (εκ των οποίων 18 υψηλών ταχυτήτων) προμηθεύεται το Μαρόκο // Καζακστάν: Ανάταξη σε 11.000 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου ως το 2029

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*