Ποινική δίωξη σε βάρος στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ για τα Τέμπη, συνεχιζόμενα προβλήματα εξαιτίας τις πτώσης καμένων δέντρων σε γραμμές

ΕΡΓΟΣΕ

Ποινική δίωξη σε βάρος 15 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ άσκησε η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Πρόκειται για διευθυντικά στελέχη, διευθύνοντες συμβούλους, προέδρους Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και μέλη του Δ.Σ της ΕΡΓΟΣΕ και αφορούν στη διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων δια παραλείψεως καθώς και σε πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια, βαριές σωματικές βλάβες από αμέλεια και ελαφρές σωματικές βλάβες από αμέλεια.

* * *

Ιδιαίτερα προβληματική είναι -όπως έχουμε σημειώσει πολλάκις- η κατάσταση εξαιτίας των δέντρων και της λοιπής βλάστησης που φύεται εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών προκαλώντας επικίνδυνες καταστάσεις για τη σιδηροδρομική κυκλοφορία όταν τα δέντρα αυτά πέφτουν στις γραμμές και στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Προχτές Τρίτη, η κακοκαιρία «Avgi» προκάλεσε, εντελώς προβλέψιμα, την πτώση (καμένων) δέντρων στους πρόποδες της Πάρνηθας με αποτέλεσμα να επέλθουν μονοδρομήσεις των γραμμών στα τμήματα Αυλώνας – Αφίδνες και Άγιος Στέφανος – Δεκέλεια.

Προς το παρόν οι υπηρεσίες του ΟΣΕ καλούνται να εγκρίνουν μία ανάθεση, κατόπιν διαγωνισμού, προς την «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Α.Τ.Ε» αξίας 145.824 ευρώ με ΦΠΑ για την κοπή και κλάδεμα δέντρων στα τμήματα ΣΚΑ – Δαύλεια και Οινόη – Χαλκίδα, με τα έργα να αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της χρονιάς. Ο ΟΣΕ σχεδιάζει παρόμοιες ενέργειες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται όμως για δράσεις που πρέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενα και προληπτικά και όχι κατόπιν εορτής.

* * * 

Προβλήματα στα δρομολόγια του Προαστιακού, κυρίως στη γραμμή του Κιάτου σημειώθηκαν τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου εξαιτίας πετροβολισμών κατά συρμών του Προαστιακού κοντά σε καταυλισμό Ρομά στο Ζευγολατιό. Πρόκειται βεβαίως για ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα το οποίο δεν έχει καταφέρει να λύσει η ΕΛ.ΑΣ. Είναι μαθηματικώς βέβαια πως κάποια μέρα δεν θα μπορούμε να γράψουμε “ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα”. Εξάλλου, τραυματισμοί -ευτυχώς ελαφροί- έχουν υπάρξει και στο παρελθόν από παρόμοιες εγκληματικές ενέργειες.

Ατύχημα, με ελαφρύ ευτυχώς τραυματισμό πεζού από συρμό του Προαστιακού είχαμε και στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. Εξαιτίας της ακινητοποίησης του συρμού προκλήθηκε πρόβλημα με καθυστερήσεις δρομολογίων. Εκτεταμένες καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις δρομολογίων του Προαστιακού είχαμε και την επόμενη μέρα Παρασκευή, κυρίως στη γραμμή του Αεροδρομίου.

Προβλήματα και σήμερα Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στα δρομολόγια του Προαστιακού με καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων στα τμήματα Πειραιάς – Ρέντης και Κορωπί – Αεροδρόμιο.

* * * 

Τη Δευτέρα λόγω πυρκαγιάς σε καλώδιο ηλεκτροκίνησης η οποία προκλήθηκε από παράνομη υλοτομία, διακόπηκε για αρκετή ώρα η κυκλοφορία μεταξύ Λάρισας – Λιτοχώρου. Οι επιβάτες δρομολογίων του Προαστιακού αλλά και δρομολογίων IC μετακινήθηκαν με λεωφορεία, ενώ μετά από την αποκατάσταση ενός εκ των δύο γραμμών σημειώθηκαν και μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

* * * 

Απορία προκάλεσε σε μεγάλο μέρος του σιδηροδρομικού κόσμου η αναφορά του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο κόστος για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών υποδομών στη Θεσσαλία οι οποίες είχαν καταστραφεί το προηγούμενο φθινόπωρο εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Το κόστος των τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων ευρώ είναι διπλάσιο κάποιων προβλέψεων που έχουμε ακούσει μέχρι και σήμερα για το αναμενόμενο κόστος των έργων αυτών. Σχετικό: Ζητούμενο η ανθεκτικότητα των υποδομών

Όπως παρατήρησαν πολλοί, από τις εξαγγελίες του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για τα εκκρεμή σιδηροδρομικά έργα της Θεσσαλίας απουσίαζε κάποια αναφορά στο τρένο του Πηλίου το οποίο αν και τουριστικό έχει τη σημασία του για την περιοχή. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη, το τρένο του Πηλίου θα ξεκινήσει δρομολόγια πολύ νωρίτερα από το υπόλοιπο δίκτυο της Θεσσαλίας, σίγουρα Συνεχείς πετροβολισμοί συρμών του Προαστιακού στο Ζευγολατιό, σίγουρα πριν από το Πάσχα όπως διαβεβαίωσε, αφού ο οργανισμός θα αναλάβει να πραγματοποιήσει με δικούς του πόρους τον διαγωνισμό για το έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

* * * 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή κ. Χριστοδουλάκη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των επεκτάσεων του Προαστιακού προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ταχιάος απάντησε πως τα έργα αυτά αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου έπεσε έξω ως προς τα χρονοδιαγράμματα αφού τα έργα αυτά δεν έχουν ακόμα τύχει χρηματοδότησης από το CEF. Ο κ. Ταχιάος πρόσθεσε πως λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και των καταστροφών στη Θεσσαλία, άλλα ήταν τα έργα που έλαβαν προτεραιότητα.

* * * 

Σε ερώτηση του βουλευτή κ. Κουπέλογλου της Ελληνικής Λύσης σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στον Προαστιακό Λάρισας – Θεσσαλονίκης απάντησαν σιδηροδρομικοί φορείς. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, έχουν γίνει ενέργειες για τη συντήρηση εγκαταστάσεων όπως των χώρων υγιεινής του σταθμού Λάρισα και των κτηρίων σε Λιτόχωρο και Νέους Πόρους, ενώ για τα προγράμματα δρομολογίων και τα τρένα την ευθύνη της έχει η Hellenic Train. Η Hellenic Train απάντησε για τα δρομολόγια που πραγματοποιούνται συμπληρώνοντας ότι χρησιμοποιεί σύγχρονους συρμούς Desiro όπως και στον Προαστιακό της Αθήνας. Τέλος, η ΓΑΙΑΟΣΕ απάντησε πως η συντήρηση των εκμισθωμένων χώρων της γίνεται με ευθύνη των εκμισθωτών, ενώ η συντήρηση των εκμισθωμένων τρένων της με ευθύνη της Hellenic Train.

* * * 

Με το νέο πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, Paolo Cuculi, συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο ανέφερε πως συζητήθηκαν οι υποδομές και οι μεταφορές, χωρίς όμως κάποια συγκεκριμένη αναφορά στο σιδηρόδρομο που αποτελεί τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”.

* * * 

Στο πλαίσιο κατασκευής του έργου της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη, η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης που προβλέπει φυτοτεχνικές εργασίες για αντιδιαβρωτική προστασία των πρανών και περιβαλλοντική αποκατάσταση στο τμήμα Κιάτο – Βουραϊκός Ποταμός. Ανάδοχος του έργου, που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους είναι η ΕΡΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Α.Τ.Ε. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,74 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε ορίζοντα 36 μηνών.

* * * 

Το κεντρικό κτήριο της διοίκησης του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως ένα σύγχρονο κτήριο γραφείων. Ο οργανισμός φαίνεται πως σταδιακά θέλει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Προσεχώς αναμένεται η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την αναβάθμιση και ανακαίνιση χώρων του κτηρίου. Προς το σκοπό αυτό, έχει εγκριθεί η δέσμευση πίστωσης ύψους 18.000 ευρώ.

* * * 

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής να αναλάβει δράση σχετικά με την πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών για τη θανατηφόρα σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, γράφει το Politico

Σε σφάλμα του σταθμάρχη αποδίδεται, βάσει της εσωτερικής έρευνας της Hellenic Train, το σιδηροδρομικό δυστύχημα  στα Τέμπη, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής // Οι όποιοι εκτροχιασμοί και αποκλίσεις τρένων που έχουν σημειωθεί οφείλονται σε ευθύνη του ιδιοκτήτη της υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ, είπε την τελευταία μέρα της κατάθεσής του ο κ. Καποτόρτο // Με ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής αποφασίστηκε να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προκειμένου να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη τα όσα κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train

Η εντύπωση ότι με την τηλεδιοίκηση θα λύναμε όλα τα προβλήματα δεν ισχύει, είπε στην κατάθεσή του  ο καθηγητής Βασίλης Προφυλλίδης που μετείχε στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη // «Έπρεπε να υπάρχει πάνω από ένας σταθμάρχης» λέει ο εμπειρογνώμονας Χρήστος Πυργίδης // «Κύριος αίτιος ο σταθμάρχης», αλλά «αν υπήρχε το ECTS, θα είχε σταματήσει το τρένο» κατέθεσε το μέλος της ίδιας επιτροπής Ιωάννης Χαλκιάς // Mετανιωμένος εμφανίστηκε ο πρώην Πρόεδρος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας για την εξώδικη απάντηση που είχε υπογράψει και είχε σταλεί στους μηχανοδηγούς και η οποία υποβάθμιζε τις καταγγελίες για κενά ασφαλείας στον σιδηρόδρομο.

* * * 

Ηνωμένο Βασίλειο: Περισσότερα από 40.000 πρόστιμα επέβαλαν δύο μόνο σιδηροδρομικές εταιρείες το 2023 // Ισπανία: Ισπανικές εταιρείες θα κατασκευάσουν τρένα υδρογόνου υψηλών ταχυτήτων // Ευρώπη: Τα νυχτερινά τρένα έγιναν και πάλι δημοφιλή

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*