Τι ισχύει για τη μετακίνηση των ΑμεΑ και των πολυτέκνων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υπουργείο Υποδομών

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για το δωρεάν ή μειωμένο εισιτήριο των ΑμεΑ και πολύτεκνων επιβατών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για το 2024.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία, για τη δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες, εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις εντοπιότητας και εισοδηματικών κριτηρίων. Έτσι, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ, (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ΕΥΡΩ προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω), παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

  • εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ. [ Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε],
  • στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ,
  • και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με τα αστικά μέσα
    συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ της Περιφερειακής Ενότητας.

Για τη δωρεάν μετακίνηση στις συγκοινωνίες της Αττικής, είναι απαραίτητη η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας του ΟΑΣΑ. Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια δεν ισχύουν για τους τυφλούς, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες αναπηρίας δικαιούχοι Δελτίου Μετακίνησης είναι και οι συγγενείς των αναπήρων.

Στα υπεραστικά λεωφορεία, παρέχεται έκπτωση 50% στους μόνιμους κατοίκους της χώρας με αναπηρία άνω του 67%, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Τα Δελτία Μετακίνησης χορηγούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας.

Στην απόφαση αναγράφεται ποιες γνωματεύσεις απαιτούνται στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν είναι κάτοχος Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας.

Μειωμένο εισιτήριο για πολύτεκνους

Οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους είναι δικαιούχοι έκπτωσης 50% στα εισιτήρια τόσο των αστικών όσο και των υπεραστικών μέσων. Για την παροχή του δικαιώματος είναι απαραίτητη η πολυτεκνική ταυτότητα που χορηγεί η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος Α.Σ.Π.Ε.

Για την μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ απαραίτητη είναι η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας στις οποίες φορτίζονται οι ανάλογοι τύποι κομίστρου (μειωμένοι ή δωρεάν).

Ολόκληρη η Κ.Υ.Α.:

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*