Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Η Hellenic Train -και η στασιμότητα- παραμένουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Share

    Έχει τη σημασία της η ανακοίνωση της Hellenic Train μέσω της οποίας διαψεύδονται δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησής της, αφού πολιτική της εταιρείας είναι να μη σχολιάζει δημοσιεύματα. Την ίδια στιγμή βέβαια μαθαίνουμε πως η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν στα πλάνα της οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση στον ελληνικό σιδηρόδρομο της στιγμή που εκκρεμεί η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου μετά τον Daniel αλλά και η τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων με το ελληνικό δημόσιο. (Από την πλευρά των μηχανοδηγών πάντως λέγεται πως η Hellenic Train δεσμεύτηκε πως το 2025 θα ξεκινήσουν εργασίες στο Ρέντη για νέο ηλεκτρομηχανοστάσιο).

    Σε περίπτωση πάντως που η Hellenic Train όντως έβαζε πωλητήριο, μία εύλογη απορία είναι ποιος λογικός επιχειρηματίας -Έλληνας ή Ευρωπαίος- θα ήθελε να αγοράσει μία εταιρεία που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα μέσα σε ένα περιβάλλον που μόνο φιλικό προς τον σιδηρόδρομο δεν είναι. Πέραν του ελληνικού δημοσίου βεβαίως που εσχάτως έχει αρχίσει να μετανιώνει ακόμα και για τη διάσπαση του ΟΣΕ που κάποτε παρουσιάζονταν ως μία κορυφαία κίνηση μεταρρύθμισης.

    * * *

    Πολλά προβλήματα στα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας (και) το πρωί της Πέμπτης, αρχικά λόγω προβλήματος στην υποδομή που προκάλεσε καθυστερήσεις στα δρομολόγια της Χαλκίδας, με τις καθυστερήσεις στη συνέχεια να επεκτείνονται και στα δρομολόγια του Αεροδρομίου απαιτώντας και τμηματικές καταργήσεις δρομολογίων.

    * * *

    Οι επιβάτες του Προαστιακού της Αθήνας αναρωτιούνται εδώ και μήνες για ποιο λόγο ακούν συνεχείς ανακοινώσεις στους συρμούς για την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας, ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί την εποχή του κορωνοϊού, ενώ πλέον η πανδημία με όλα τα μέτρα στις συγκοινωνίες έχουν λήξει. Η απάντηση είναι ότι κανείς δεν φρόντισε ώστε η εν λόγω ηχογράφηση να αφαιρεθεί από το σύστημα πληροφόρησης επιβατών των τρένων. Αν αυτό είναι το μόνο που έχουν ξεχάσει οι αρμόδιοι της Hellenic Train θα είμαστε τυχεροί…

    * * *

    Η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας του ΟΣΕ στη γραμμή Άνω Λιόσια – Κιάτο που λειτουργεί χωρίς τηλεδιοίκηση εδώ και μία και πλέον δεκαετία, με την ανάταξη των συστημάτων να αναμένεται το νωρίτερο εντός του 2028, αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια των δρομολογίων ανέφερε στη Βουλή η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει το μήνυμα πως ενίοτε οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο δεν τηρούν κατά γράμμα τους κανονισμούς με αποτέλεσμα η έλλειψη δικλείδων ασφαλείας (όπως είναι η τηλεδιοίκηση και το ETCS) να οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.

    Και δύο απορίες προς την ΕΡΓΟΣΕ και το υπουργείο: Πώς είναι δυνατόν να γίνεται διοικητική παραλαβή ενός έργου όπως η τηλεδιοίκηση στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο το 2011 τη στιγμή που από το 2009 έχει αρχίσει η δολιοφθορά των εγκαταστάσεων από περιοίκους Ρομά με αποτέλεσμα αυτό να μη λειτουργεί; Και επιπλέον, πώς είναι δυνατό να περνά άλλη μία δεκαετία από τότε χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των συστημάτων αυτών;

    * * *

    «Τι δουλειά έχει ένας ανθοπώλης στη διοίκηση του ΟΣΕ», αναρωτιέται η Μακεδονία. Επειδή στη χώρα μας θεωρείται φυσιολογικό τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ να γεμίζουν από πολιτευτές που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις προηγούμενες εκλογές, απαντούμε εμείς.

    * * *

    Έναν ακόμα – το δεύτερο κατά σειρά- διερευνητή σιδηροδρομικών ατυχημάτων αποκτά ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.). Πρόκειται για έναν εργαζόμενο ειδικότητας ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών ο οποίος μετατάσσεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (Ρ.Α.Σ.). Η στελέχωση του νέου οργανισμού συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς ενώ υπάρχει ένα πλήθος συμβάντων στο σιδηρόδρομο το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να διερευνηθεί.

    * * *

    Κλιμάκιο από την πρεσβεία της Ελβετίας βρέθηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Τρίπολης, όπου ξεναγήθηκαν από μέλη της Επιτροπής Κινήματος Διάσωσης και Επαναλειτουργίας του Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου. Σκοπός της επίσκεψης τόσο του Ελβετού πρέσβη στην Αθήνα, Στέφαν Έστερμαν, όσο και του φιλέλληνα καθηγητή Χωρικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και υπεύθυνου για τα σιδηροδρομικά δίκτυα, Μπέρντ Σολ, είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης, η Υφυπουργός κ. Αλεξοπούλου συναντήθηκε με τους επισκέπτες από την Ελβετία και συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας.

    * * *

    Βόλος: Στο νοσοκομείο μία γυναίκα από σπασμένη λεκάνη τουαλέτας στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου (ο οποίος λειτουργεί μόνο για λεωφορεία μετά την κακοκαιρία Daniel)

    * * *

    Στη διεξαγωγή αυταπάγγελτης έρευνας προχωρά η Ρυθμιστική Αρχής Σιδηροδρόμων για δύο περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν μηχανοδηγοί της Hellenic Train: για σιδηροδρομικό ατύχημα σε ισόπεδη διάβαση την 01-01-2024 καθώς και για σιδηροδρομικό ατύχημα που προκλήθηκε σε άτομο από κινούμενο τροχαίο υλικό (αυτοκτονία) την 04-09-2023, δηλαδή 6 και πλέον μήνες μετά το συμβάν.

    Με απόφαση της Ρ.Α.Σ. χορηγείται πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτή μηχανοδηγών και υποψηφίων μηχανοδηγών σε έναν εκπαιδευτή πάνω σε συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο, ενώ με άλλη απόφαση διαγράφεται άλλος εκπαιδευτής από το Μητρώο Εκπαιδευτών της Ρ.Α.Σ.

    * * *

    Κόντρα ΝΔ-αντιπολίτευσης στην ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη // H Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά που κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού.

    * * *

    Ινδία: Εκτροχιασμός τεσσάρων βαγονιών επιβατικής αμαξοστοιχίας στο Ρατζαστάν // Βέλγιο: Εκτροχιασμός τρένου μετά από σύγκρουση με γερανό, με τραυματίες // Χρηματοδότηση ύψους 310 εκατ. ευρώ για ανάταξη της παλαιότερης γραμμής υψηλών ταχυτήτων του Βελγίου που συνδέει τη χώρα με τη Γαλλία // ΕΕ: Για να αποφευχθούν καθυστερήσεις, να αυξηθεί η αξιοπιστία και να διασφαλιστεί η στροφή προς τις σιδηροδρομικές μεταφορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβάθμισης του συντονισμού της σιδηροδρομικής χωρητικότητας σε επίπεδο ΕΕ.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα