«Καμπανάκι» από τη ΡΑΣ για τις συνεχείς παραβιάσεις του κανονισμού κυκλοφορίας από τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο

ΕΡΓΟΣΕ

Στην έκδοση δύο οδηγιών/συστάσεων προς το πλήρωμα των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων αλλά και το προσωπικό του διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με αφορμή τα περιστατικά παραβίασης κόκκινων φωτοσημάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας των τελευταίο καιρό.

Η πρώτη οδηγία της ΡΑΣ, αφορά τη στελέχωση του θαλάμου οδήγησης των τρένων. Έτσι, διευκρινίζεται πως οι εκπαιδευόμενοι/υποψήφιοι μηχανοδηγοί απαγορεύεται να βρίσκονται εντός του θαλάμου κατά την εκτέλεση κανονικών δρομολογίων. Επιπλέον, οι μηχανοδηγοί απαγορεύεται να μηχανοδηγούν σε τμήματα γραμμής για τα οποία δεν έχουν πιστοποίηση ή τύπους τροχαίου υλικού για τους οποίους δεν έχουν πιστοποίηση.

Με τη δεύτερη οδηγία/σύσταση, η ΡΑΣ συστήνει την «απαρέγκλιτη τήρηση των Κανόνων χρήσης των Ραδιοεπικοινωνιών, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τυποποίηση των ανταλλασσόμενων μηνυμάτων και τη μεθοδολογία των επικοινωνιών σχετιζόμενων με την ασφάλεια», την «απαρέγκλιτη τήρηση των ορίων ταχύτητας των αμαξοστοιχιών» και την «απαρέγκλιτη τήρηση των φωτοσημάτων».

Κάποιος θα υποστήριζε πως τα παραπάνω θα έπρεπε να είναι προφανή ακόμα και για τον τελευταίο εργαζόμενο στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ιδιαίτερα μετά το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά το γεγονός πως η ΡΑΣ πρέπει να τα υπενθυμίσει αντί για να προχωρήσει απευθείας στη λήψη σοβαρότατων μέτρων εναντίον όσων τα παραβιάζουν, δείχνει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε.

Οι οδηγίες της ΡΑΣ έρχονται βεβαίως στον απόηχο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών φορέων συζήτησαν το ζήτημα της ασφάλειας στο σιδηρόδρομο. Πέρα από την επιτάχυνση της διερεύνησης των περιστατικών που ζητήθηκε από την Hellenic Train, συζητήθηκε και η ανάγκη συνεργασίας της εταιρείας με τον ΟΣΕ για ζητήματα ασφάλειας, ενώ ο ΟΣΕ θα προχωρήσει και στη σύσταση ειδικής ομάδας παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ του προσωπικού κίνησης και των Μηχανοδηγών.

 * * *

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας προαναγγέλλει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και αναφέρεται στο πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο. Μεταξύ αυτών, τη μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης για 95 χλμ. στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη εδώ και 7 μήνες, την έλλειψη συντήρησης στον Προαστιακό της Πάτρας, τη μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης στη γραμμή του Κιάτου στον Προαστιακό της Αθήνας, τη σιδηροδρομική απομόνωση της Φλώρινας και της Θράκης κ.ά.

 * * *

Ασαφείς εντολές εκ μέρους της σταθμάρχη κυκλοφορίας, επικαλείται το εσωτερικό πόρισμα διερεύνησης της Hellenic Train για την παραβίαση φωτοσήματος από συρμό του Προαστιακού στις Αχαρνές λίγες ημέρες πριν τα περασμένα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα στις εντολές, δεν δινόταν ούτε το στοιχείο της αμαξοστοιχίας την οποία αφορούσαν, με αποτέλεσμα να παρέμβει τελικά ο κεντρικός χειριστής τηλεδιοίκησης όταν υπήρξε παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη ενώ υπήρχαν και συνεχείς ομιλίες από διάφορες φωνές για πέντε δευτερόλεπτα.

 * * *

Την εκτέλεση έργων από την Περιφέρεια για να αντιμετωπιστούν να κατολισθητικά φαινόμενα στον Οδοντωτό σιδηρόδρομο ζητά ο ΟΣΕ. Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου προέκυψε πως δεν υπάρχουν ακόμα μελέτες.

 * * *

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ τα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται σε σιδηροδρομικές διαβάσεις της βόρειας Ελλάδας είναι μεταξύ 25 και 30 ετών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανταλλακτικά για την επισκευή τους σε περίπτωση βλάβης, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη να σηκώνει τα χέρια ψηλά για την ώρα δηλώνοντας «δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Μπορείτε εσείς να μου βρείτε τώρα μια πλακέτα ενός υπολογιστή της εποχής του 2000 ή του 1990;»

 * * *

Όπως αναμενόταν, το κάθε κόμμα εξέδωσε ξεχωριστό πόρισμα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Για τη ΝΔ, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ  ζητά τη διερεύνηση Καραμανλή για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, για σωματικές βλάβες, για παράβαση καθήκοντος και για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, με βουλευτές να το καταθέτουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής σε προανακριτική, ενώ επέρριψε ποινικές ευθύνες σε Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη. Το ΚΚΕ, χαρακτήρισε προβληματικό τον διαχωρισμό του ΟΣΕ σε θυγατρικές και την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού έργου. Η Ελληνική Λύση επιρρίπτει ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών, από το 2012 και εντεύθεν, μαζί με τους παράγοντες των σιδηροδρομικών εταιρειών και τους εργολάβους ενώ η Νέα Αριστερά ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει ο Κ. Καραμανλής.

 * * *

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός, σε επίπεδο κράτους-μέλους, που γενικά εξασφαλίζει την ασφάλεια του σιδηροδρόμου και, όπου είναι ευλόγως εφικτό, συμβάλλει ώστε να βελτιώνεται συνεχώς», σύμφωνα με το τελικό πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), που παραδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στην κυβέρνηση. Στο τελικό πόρισμα δεν γίνονται δεκτές οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά μετά την παράδοση του ενδιάμεσου πορίσματος στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 * * *

ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ απάντησαν σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Κ. Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την προαστιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Πέλλας. Ο ΟΣΕ απάντησε πως πρόκειται να προχωρήσει σε σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας-σκοπιμότητας για τη σύνδεση Θεσσαλονίκης με τη Σκύδρα- Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών και την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής με ηλεκτροκίνηση, ενώ η ΕΡΓΟΣΕ πως στον τρέχοντα προγραμματισμό δεν έχει περιληφθεί σιδηροδρομική προαστιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Νομό Πέλλας.

 * * *

Ο ΟΣΕ απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Κ. Βασιλείου για τη συντήρηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέων Πόρων Πιερίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να αναφέρει πως είναι σε εξέλιξη σύμβαση με την οποία θα επισκευαστεί η στέγη του κτιρίου και οι υδρορροές και θα κατασκευαστούν νέες εξωτερικές υδρορροές, ενώ σύντομα θα τοποθετηθεί και περίφραξη αλλά και διαχωριστικά ανάμεσα στις τροχιές ώστε να μην τις διασχίζουν οι επιβάτες.

 * * *

Απάντηση του ΟΣΕ και σε άλλη ερώτηση του βουλευτή Κ. Βελόπουλου για τη δυνατότητα σιδηροδρομικής σύνδεσης Αττικής και Αιτολωακαρνανίας. Σύμφωνα με τον οργανισμό η σύνδεση αυτή μέσω Στερεάς Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Προβλέπεται όμως η  σιδηροδρομική σύνδεση Κρυονέρι -Αγρίνιο – Ιωάννινα ως μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύων Μεταφορών, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2050.

 * * *

Hellenic Train και ΟΣΥ υπέγραψαν σύμβαση μίσθωσης για 3 αστικά λεωφορεία της ΟΣΥ (Euro II), ένα 18μετρο και 2 12μετρα. Τα λεωφορεία αυτά μισθώνονται με διαδοχικές συμβάσεις από το 2019 και κυκλοφορούν στην Πάτρα. Η νεότερη σύμβαση θα έχει ισχύ για 1+1 έτος και το μηνιαίο μίσθωμα θα ανέλθει σε 800 ευρώ ανά απλό λεωφορείο και 1.000 για το αρθρωτό.

 * * *

Η ΕΡΓΟΣΕ με πρόσφατη απόφασή της αποφάσισε να αποσπάσει τη δημιουργία της γραμμής Νέας Καρβάλης-Τοξότες από το μεγαλύτερο έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, ώστε αυτή να τρέξει ως ξεχωριστό, και μάλλον ταχύτερο έργο.

 * * *

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα εποπτικών δραστηριοτήτων της – Σχέδιο Εποπτείας – στον τομέα της ασφάλειας σιδηροδρόμων και της διαλειτουργικότητας για το έτος 2024. Σκοπός του Σχεδίου Εποπτείας είναι ο προγραμματισμός της παρακολούθησης των επιδόσεων ασφάλειας μετά τη χορήγηση Πιστοποιητικών Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων (ΣΕ), Έγκρισης Ασφάλειας Διαχειριστή Υποδομής (ΔΥ), Πιστοποιητικού Υπεύθυνου Φορέα για τη Συντήρηση (ΥΣΦ) σιδηροδρομικών οχημάτων και Αναγνώρισης Εκπαιδευτικού Κέντρου Μηχανοδηγών και Υποψηφίων Μηχανοδηγών.

Έχει πάντως ενδιαφέρον η τακτική της ΡΑΣ να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των ελεγκτών που πραγματοποιούν ελέγχους σε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, όπως και τις ακριβείς ημερομηνίες και χώρους όπου οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν, ακόμα και όταν οι έλεγχοι αυτοί είναι «αιφνιδιαστικοί», αρκετές μέρες πριν (!) την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*