Υπεγράφη η σύμβαση για 200 λεωφορεία φυσικού αερίου, ολοκληρώθηκε ύστερα από 2,5 χρόνια ο διαγωνισμός για 550 λεωφορεία

φωτογραφία: Karsan

Η σύμβαση για την προμήθεια 200 λεωφορείων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), μήκους 12 μέτρων, τα οποία θα δρομολογηθούν στην Αθήνα, υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Commercial Operation – Director της εταιρείας «Industria Italiana Autobus», Salvatore Danilo Martelli, παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου και του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

«Έως το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 440 νέα λεωφορεία, λεωφορεία φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικά λεωφορεία», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης.

Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής, ολοκληρώθηκε ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια 550 λεωφορείων (από τα 770 αρχικά) για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ο οποίος προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για την πρώτη διαγωνισμό για προμήθεια νέων λεωφορείων για την Αθήνα εδώ και μία 15ετία.

Μέσω του διαγωνισμού αυτού θα γίνει η προμήθεια λεωφορείων τριών τύπων:

  • 300 ηλεκτρικών λεωφορείων από την Yutong (τα 140 εκ των οποίων για την Αθήνα) τα οποία βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και εκκρεμεί η εκτέλεση δοκιμών προκειμένου να ξεκινήσει η κυκλοφορία τους από τα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο
  • 100 αρθρωτά λεωφορεία φυσικού αερίου από την IVECO για την Αθήνα με τη σχετική σύμβαση να υπογράφεται πριν λίγες μέρες, τα οποία θα κυκλοφορήσουν ως τα τέλη του 2025, και
  • 200 12μετρα αρθρωτά λεωφορεία φυσικού αερίου από την Industria Italiana Autobus

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Πραγματοποιείται, σήμερα, ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα. Ένα αναγκαίο βήμα, απόρροια του γερασμένου στόλου που υπάρχει στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, υπογράφεται η σύμβαση προμήθειας 200 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου, 12 μέτρων με την Industria Italiana Autobus. Τα λεωφορεία θα παραδοθούν έως το τέλος του 2025. Προσδοκούμε και θα εργαστούμε από κοινού αυτή η καταληκτική ημερομηνία να έρθει νωρίτερα. Έτσι, 440 νέα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας έως το τέλος του 2025. Λεωφορεία φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικά λεωφορεία.

Η προσπάθεια συνεχίζεται για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε: «Υλοποιούμε μια ακόμα κυβερνητική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια 200 λεωφορείων φυσικού αερίου – 12 μέτρων – συμπληρωματικά και συνδυαστικά με τα πρώτα 100 – 18 μέτρων – αλλά και τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, δημιουργείται ένας σημαντικά ανανεωμένος στόλος λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Φιλοδοξούμε μέσα στο 2025 το σύνολο αυτών των οχημάτων να τεθεί σε κυκλοφορία. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η ανανέωση ή η δρομολόγηση ανανέωσης 1.300 νέων λεωφορείων έως το τέλος του 2027, δημιουργώντας μια εποχή βιώσιμη για τις συγκοινωνίες».

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς σημείωσε: «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί μεθοδικά ένα συνολικό σχέδιο για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών. Η αναβάθμιση και η ενδυνάμωση του στόλου των λεωφορείων αποτελεί κομβικό κομμάτι αυτού του σχεδίου.

Δεν είναι όμως μόνο τα λεωφορεία. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών του σταθερών συγκοινωνιών. Με τις ενέργειες που γίνονται θα μπορούμε, εντός του επόμενου έτους, να έχουμε μια πολύ διαφορετική πρώτη εικόνα για τις αστικές συγκοινωνίες. Η σημερινή σύμβαση που αφορά την προμήθεια 200 – 12μέτρων – λεωφορείων, φυσικού αερίου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Commercial Operation – Director της Industia Italiana Autobus, Salvatore Danilo Martelli, ανέφερε: «Στην καριέρα μου ως μάνατζερ αυτές οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές και αντιπροσωπεύουν τη σημαντική δουλειά για την εταιρεία μας, να διαχειριστούμε την παροχή έργου σε έναν τόσο σημαντικό πελάτη. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να δώσουμε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον πελάτη μας».

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*