Πράσινο φως για την προμήθεια 200 λεωφορείων φυσικού αερίου

φωτογραφία: Karsan

Η ιταλοτουρκική εταιρεία Industria Italiana Autobus S.P.A. είναι και με τη βούλα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο ανάδοχος της προμήθειας 200 λεωφορείων φυσικού αερίου, το σύνολο των οποίων θα ενταχθεί στο στόλο της ΟΣΥ.

Με απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επικυρώνονται τα δικαιολογητικά της εταιρείας που τον περασμένο Μάιο είχε κηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος για το συγκεκριμένο τμήμα του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 200 απλών αστικών οχημάτων 12m, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI.

Το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί στην εταιρεία ανέρχεται σε 51.990.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (64.467.600 ευρώ με ΦΠΑ).

Επόμενο στάδιο μετά την απόφαση αυτή (εφόσον δεν κατατεθεί κάποια προσφυγή εντός 10 ημερών) είναι η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχό της ενώ θα ακολουθήσει η ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση, η σύμβαση θα μπορούσε να υπογραφεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η παράδοση των λεωφορείων πρέπει να γίνει εντός 16-18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Η εταιρεία Industria Italiana Autobus S.P.A. ιδρύθηκε το 2014 έχοντας τη διοικητική της έδρα στη Ρώμη ενώ σε αυτή συμμετέχει και η Τουρκική εταιρεία Karsan σε εργοστάσιο της οποίας στην Μπούρσα της Τουρκίας κατασκευάζεται μέρος της παραγωγής, μεταξύ των οποίων και το μοντέλο Citymood 12 CNG το οποίο αφορά η προμήθεια.

Τα 200 λεωφορεία φυσικού αερίου είναι ένα από τα τέσσερα τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 650 λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, σύμβαση έχει υπογραφεί μόνο για το τμήμα που αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων από την εταιρεία Yutong (τα 140 εκ των οποίων για την Αθήνα). Όπως έχει προαναγγελθεί, τα λεωφορεία αυτά θα φτάσουν στη χώρα μας ως τα τέλη Απριλίου ενώ αυτό τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση φορτιστών στα αμαξοστάσια που θα τα φιλοξενήσουν.

Για ένα ακόμα τμήμα που αφορά την προμήθεια 100 αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου με προσωρινό μειοδότη IVECO France, εκκρεμεί ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η παραγωγή τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η IVECO είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα 200 απλά λεωφορεία φυσικού αερίου αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε αφήνοντας μόνο την Industria Italiana στον διαγωνισμό.

Τέλος, το μόνο τμήμα στο οποίο δεν υπάρχει ακόμα η ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη αφού εκκρεμεί το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς είναι αυτό που αφορά την προμήθεια 100 απλών (12μετρων) ηλεκτρικών λεωφορείων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ στο οποίο μοναδική συμμετέχουσα είναι η εταιρεία BYD μετά την αποχώρηση τριών άλλων συμμετεχόντων.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*