Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι με ζέστη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Share

    Το καλοκαίρι του 2023, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. ζητούσε συγνώμη από το επιβατικό κοινό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη μετακίνησή του εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας του κλιματισμού στο δίκτυο του Μετρό και ιδιαίτερα στη γραμμή 1 του ηλεκτρικού.

    Ένα χρόνο αργότερα, και τα προβλήματα στα οποία είχε αναφερθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραμένουν επίκαιρα και προπαντός αδιόρθωτα, κάνοντας δύσκολη τη μετακίνηση τις μέρες που θερμοκρασία βρίσκεται ακόμα και σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, πόσω μάλλον αρκετά υψηλότερα.

    Δύο είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος των συρμών του Μετρό: καταρχάς, οι μεγάλης ηλικίας πλέον συρμοί της γραμμής του ΗΣΑΠ οι οποίοι, αν και διαθέτουν κλιματισμό, αυτός είτε υπολειτουργεί, είτε δεν έχει την απαιτούμενη απόδοση προκειμένου να προσφέρει υποφερτές συνθήκες μετακίνησης για τους επιβάτες, οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να επιβαίνουν σε γεμάτους συρμούς, καθώς οι συχνότητες των δρομολογίων δεν είναι οι βέλτιστες. Ως μέρος του προβλήματος μάλιστα αναφέρονται τα ανοικτά παράθυρα των συρμών αλλά και οι συχνές στάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τα βαγόνια να μην ψύχονται αρκετά.

    Από εκεί και πέρα, πρόβλημα υπάρχει όσον αφορά και τους συρμούς πρώτης γενιάς των γραμμών 2 και 3 Μετρό, (τρεις εκ των οποίων κινούνται ενισχυτικά και στη γραμμή 1), οι οποίοι εκ κατασκευής δεν διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, πράγμα το οποίο γνωρίζουν πολλοί επιβάτες που προσπαθούν να τους αποφεύγουν. Τα περασμένα χρόνια μάλιστα η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημέρωνε πως γίνεται προσπάθεια οι συρμοί αυτοί να μη χρησιμοποιούνται τις πιο θερμές μέρες του χρόνου, κάτι το οποίο όμως δεν είναι πάντα εφικτό.

    Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία έχει κάνει προσπάθειες να βρει μία λύση που θα οδηγήσει στην εγκατάσταση κλιματισμού και στους συρμούς αυτούς που κυκλοφορούν από το 2000, και πληροφορίες λένε πως υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για την εφαρμογή του.

    Όσον αφορά τώρα τους ακόμα παλαιότερους συρμούς της γραμμής 1, η ΣΤΑ.ΣΥ. διατείνεται πως λύση του προβλήματος θα δώσει το έργο της ανακατασκευής των συρμών αυτών, που σε αυτή τη φάση αφορά τους 14 συρμούς της 8ης παραλαβής που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 1980.

    Πληροφορίες πάντως -οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί ούτε από την ΣΤΑ.ΣΥ.- λένε πως το έργο προς το παρόν έχει «βαλτώσει» εξαιτίας του αιτήματος του αναδόχου (της ισπανικής εταιρείας CAF) για αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, με τη συμπληρωματική σύμβαση να έχει «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Την ίδια στιγμή, αναζητείται και ο χώρος στον οποίο ο ανάδοχος θα πραγματοποιήσει τις εργασίες αφού η συνεργασία με υπερεργολάβο στην περιοχή του Βόλου δεν προχώρησε.

    Υπενθυμίζεται πως η αρχική σύμβαση για το έργο της ανακατασκευής των 14 συρμών υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2022, ενώ με τα μέχρι τότε δεδομένα, η ΣΤΑ.ΣΥ. υποστήριζε πως ο πρώτος ανακατασκευασμένος συρμός θα κυκλοφορήσει στη γραμμή 1 του καλοκαίρι του 2024. Τον περασμένο Δεκέμβριο όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε την τροποποίηση της σύμβασης μετά από αίτημα του αναδόχου, με αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 6.221.958,59 ευρώ πλέον ΦΠΑ (το αρχικό κόστος ήταν 65,5 εκ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.) καθώς και παράταση των χρόνων τμηματικής παράδοσης του έργου. Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα -εφόσον η συμπληρωματική σύμβαση εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο πρώτος πλήρης συρμός αναμένεται να παραδοθεί τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ οι υπόλοιποι 13 συρμοί θα παραδοθούν 10 μήνες αργότερα, ως τα τέλη της ίδιας χρονιάς.

    Λιγότερα αλλά υπαρκτά τα προβλήματα στα Λεωφορεία

    Με μία, μάλλον καθιερωμένη ανακοίνωση πριν από λίγες μέρες, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ενημέρωνε το επιβατικό κοινό πως σε περιπτώσεις που το σύστημα κλιματισμού ενός λεωφορείου δεν λειτουργεί, θα δηλώνεται βλάβη και το όχημα θα αποσύρεται στο αμαξοστάσιο.

    Αν και η τακτική αυτή εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιβάτες θα έχουν παρατηρήσει πως η κυκλοφορία λεωφορείων τα οποία είτε δεν διαθέτουν κλιματισμό σε λειτουργία, είτε η απόδοσή του δεν είναι επαρκής εξαιτίας της παλαιότητας του οχήματος ή των ανοικτών παραθύρων, δεν μπορεί να αποφευχθεί ούτε στο μέσο αυτό.

    Στην περίπτωση των οδικών μέσων, κρίσιμη σημασία έχει η ανανέωση του στόλου η οποία έχει ξεκινήσει με τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία και θα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι σε 2-3 χρόνια από σήμερα δεν θα κυκλοφορούν πλέον λεωφορεία που μπήκαν στην κυκλοφορία τη δεκαετία του 1990 ή τις αρχές του 2000, με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα.

    Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια παράπονα για μη λειτουργία του κλιματισμού (ανάμεσα σε άλλα προβλήματα) υπάρχουν και για τα λεωφορεία τα οποία είχαν δρομολογηθεί από τα ΚΤΕΛ σε γραμμές του ΟΑΣΑ, γεγονός το οποίο μόλις πρόσφατα παραδέχτηκε και το υπερταμείο, κάνοντας λόγο για μία προβληματική συνεργασία με τους ιδιώτες. Αυτός είναι και ο λόγος που η επόμενη σύμβαση παραχώρησης γραμμών του ΟΑΣΑ η οποία και αναμένεται να υπογραφεί μέσα στους επόμενους μήνες θα περιλαμβάνει καινούρια λεωφορεία, αντί μεταχειρισμένων.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα