Νέες αποφάσεις για εργοτάξια της γραμμής 4 του Μετρό (και στα Εξάρχεια)- Εντός του καλοκαιριού ξεκινούν οι εργασίες

Μετά την δημοσίευση αποφάσεων την περασμένη εβδομάδα για την δέσμευση χώρων στους οποίους θα αναπτυχθούν τα πρώτα τρία εργοτάξια για τη γραμμή 4 του Μετρό, σειρά πήραν τέσσερα ακόμα αυτή την εβδομάδα.

Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται τα εργοτάξια για τους σταθμούς Εξάρχεια και Κολωνάκι, κάτω από τις ομώνυμες πλατείες, το εργοτάξιο του σταθμού Ευαγγελισμός στο πάρκο Ριζάρη και στο πάρκο Ναϊάδων, δίπλα από τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 3 και ένα ακόμα εργοτάξιο στο Γαλάτσι, στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης, ελαφράς συντήρησης και πλυντήριο συρμών.

Οι χώροι οι οποίοι θα δεσμευτούν για τα εργοτάξια αυτά έχουν ως εξής:

Για το σταθμό Εξάρχεια, κατάληψη χώρου εμβαδού 3.230 τ.μ., που βρίσκεται επί της πλατείας Εξαρχείων στη συμβολή των οδών Σπ. Τρικούπη και Στουρνάρη, στο Δήμο Αθηναίων, με φερόμενους ιδιοκτήτες το δήμο Αθηναίων κ.ά.

Για το σταθμό Κολωνάκι, κατάληψη χώρου εμβαδού 4.090 τ.μ. που βρίσκεται επί της πλατείας Κολωνακίου στη συμβολή των οδών Π. Ιωακείμ και Κανάρη, στο Δήμο Αθηναίων, με φερόμενους ιδιοκτήτες το δήμο Αθηναίων κ.ά.

Για το σταθμό Ευαγγελισμός, θα καταληφθούν οι εξής δύο χώροι:

  • Χώρος εμβαδού 2.860 τ.μ., που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου στη συμβολή της με την οδό Σπ. Μερκούρη, στο Δήμο Αθηναίων και
  • Χώρος εμβαδού 7.990 τ.μ., που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου στη συμβολή της με την οδό Ριζάρη, στο Δήμο Αθηναίων

Τέλος, για το φρέαρ «Βεΐκου – Πλυντήριο – Συντήρηση» θα καταληφθεί χώρος εμβαδού 5.870 τ.μ. που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βεΐκου στο ύψος του Άλσους Βεΐκου, στο Δήμο Γαλατσίου με φερόμενους ιδιοκτήτες το δήμο Γαλατσίου, την περιφέρεια Αττικής κ.ά.

Οι προηγούμενες αποφάσεις αφορούσαν τη δέσμευση χώρων για την κατασκευή του φρέατος «ΕΥΔΑΠ» στο Γαλάτσι, και των σταθμών Δικαστήρια και Ακαδημία στο κέντρο της Αθήνας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η Αττικό Μετρό οφείλει να καταγράψει την πρότερη κατάσταση κάθε χώρου ώστε αυτός να αποδοθεί στους ιδιοκτήτες του αποκαταστημένος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης των εργοταξίων για τη γραμμή 4

Εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες στα πρώτα εργοτάξια της γραμμής 4, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κύρια σύμβαση της γραμμής 4.

Οι πρόδρομες εργασίες, που αποτελούν αντικείμενο άλλης σύμβασης η οποία έχει ήδη υπογραφεί, περιλαμβάνουν έργα όπως οι παρακάμψεις δικτύων και οι αρχαιολογικές εργασίες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη των κυρίως εργασιών στα εργοτάξια αυτά.

Η Αττικό Μετρό έχει καταρτίσει ένα «ευέλικτο» θα λέγαμε χρονοδιάγραμμα εργασιών, χωρίζοντας τα εργοτάξια ανά ομάδες, προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν από εκεί που υπάρχει αμεσότερη ανάγκη (στα άκρα των γραμμών ώστε στη συνέχεια να εισέλθουν οι δύο μετροπόντικες και στο κέντρο της Αθήνας όπου αναμένεται να βρεθούν αρχαία), περιορίζοντας παράλληλα την όχληση στα υπόλοιπα εργοτάξια.

Έτσι, η πρώτη ομάδα αφορά δέκα θέσεις όπου οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Πρόκειται για φρέατα στα δύο “άκρα” του έργου, δηλαδή σε Βεΐκου και Κατεχάκη, για τους σταθμούς Ακαδημία, Ευαγγελισμός, Εξάρχεια, Κολωνάκι και για τα φρέατα Ανοιχτού Ορύγματος Βεΐκου, Βιβλιοθήκη, Διακλάδωση Ευαγγελισμού και ΓΝΑ.

Η δεύτερη ομάδα αφορά οκτώ θέσεις. Πρόκειται για τους σταθμούς Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Άλσος Βεΐκου, Κυψέλη, Ελικώνος και τα φρέατα ΕΥΔΑΠ, Φορμίωνος και Δικαιοσύνης.

Η τρίτη ομάδα, τέλος, αφορά επτά θέσεις. Πρόκειται για τους σταθμούς Γαλάτσι, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή και το φρέαρ Νήαρ Ήστ.

Δείτε επίσης:

Πηγή: athenstransport.com, ΥΠΟΜΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*