Στην κοινοπραξία Τερνα – LG CNS ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Screenshot (2)

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 3 χρόνια το πιο χρονοβόρο και σημαντικό μέρος του διεθνούς διαγωνισμού για το Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο) του ΟΑΣΑ μέσω ΣΔΙΤ, με την κοινοπραξία της ελληνικής Τέρνα Ενεργειακής και της κορεάτικης LG CNS να ορίζεται ως ο προσωρινός ιδιωτικός φορέας σύμπραξης.

Όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ, η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε. ΚΑΙ LG CNS Co., Ltd. ήταν ο πρώτος επιλαχών με τις κοινοπραξίες ΑΤΕΣΕ – ΜΕΤΚΑ και INTRASOFT INTERNATIONAL – ΙΝΤRΑΚΑΤ να ακολουθούν.

Επόμενο βήμα, αν δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, είναι η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπογραφή της από τον ΟΑΣΑ. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί τμηματικά από το 2015-2016, αν και ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χρυσοχοΐδης έχει δηλώσει πως οι μπάρες στο μετρό θα μπουν μέσα στο 2014. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 4 Απριλίου του 2011, σχεδόν 3 χρόνια πριν, ενώ το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναμένοταν από το 2001.

Αντικείμενο του έργου είναι η σταδιακή αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου από ηλεκτρονικές «έξυπνες κάρτες» οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και η εγκατάσταση  ενός κλειστού κυκλώματος πυλών στους σταθμούς του Μετρό που θα συμβάλει στη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων αποτελεί ο χωρισμός του λεκανοπεδίου σε ζώνες έτσι ώστε οι μετακινήσεις σε μικρότερες αποστάσεις να κοστίζουν φθηνότερα από μετακινήσεις σε πιο μακρινές περιοχές.

 Στο πλαίσιο του έργου, ο ανάδοχος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση (50% ιδιωτικά κεφάλαια, 50% πόροι ΕΣΠΑ), μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του έργου για 12 έτη, ενώ θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το ελληνικό δημόσιο δεν αγοράζει μια προμήθεια, αλλά μια υπηρεσία, ενώ στο τέλος της 12ετούς διάρκειας της σύμβασης το σύστημα θα μείνει στην κυριότητα του ΟΑΣΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 94 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΑΣΑ, που είναι ο φορέας ανάθεσης του έργου, θα συμμετάσχει στην υλοποίησή του με ποσό 35 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε και συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ύψους 29,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κορεάτικη LG SNS, μέλος του ομίλου εταιριών LG, έχει εμπειρία στην κατασκευή και διαχείριση Ενιαίων Αυτόματων Συστημάτων Συλλογής Κομίστρου σε πόλεις όπως η Σεούλ (Νότια Κορέα), η Μπογκοτά (Κολομβία), το Ουέλλινγκτον και το Ώκλαντ (Νέα Ζηλανδία), η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) και το Πεκίνο (Κίνα).

Πηγές: athenstransport.com, ΟΑΣΑ

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια 
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*