Οι χαμένοι των απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αν ψάχναμε να βρούμε ποιος βγαίνει κερδισμένος από τις τελευταίες κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, δεν θα ήταν το επιβατικό κοινό που αναγκάζεται να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να μετακινηθεί καθημερινά. Δεν θα ήταν επίσης οι συνδικαλιστές που ολοκληρώνουν τις κινητοποιήσεις τους είτε υπό τον εξαναγκασμό της επιστράτευσης, είτε βλέποντας πως η κυβέρνηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης.  Σίγουρα κερδισμένοι δεν είναι οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών του ΟΑΣΑ που συχνά προπληρώνουν υπηρεσίες που τελικά δεν λαμβάνουν. Κερδισμένη δεν είναι ούτε και η κυβέρνηση που καταφεύγει σε αντιδημοφιλείς, αν και τελικά νόμιμες πολιτικές.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις απεργίες στα Μέσα Μεταφοράς της Αθήνας

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ρωτήσαμε τη γνώμη όσων μας ακολουθούν στο twitter σχετικά με τις απεργίες ώστε να βγουν κάποια ενδεικτικά (και -εννοείται- μη επιστημονικά) αποτελέσματα. Δυστυχώς η εφαρμογή που χρησιμοποιήσαμε δεν επέτρεψε την καταγραφή περισσότερων από 168 απαντήσεων, αλλά όποιος θέλει μπορεί να τοποθετηθεί στα σχόλια αυτού του post.

Ερώτηση 1

Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς συμφωνούν με τα αιτήματα των απεργών (μισθός σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μη ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας ΣΣΕ κ.λπ.) διαφωνούν με τις απεργίες διαρκείας. Το 37,5% δηλώνει πως αν και οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, οι απεργίες είναι υπερβολικές. Από κοντά το 36,31% διαφωνεί και με τα αιτήματα των απεργών και με τις κινητοποιήσεις τους, ενώ το 20,83% συμφωνεί και με  αιτήματα των απεργών, και με τον τρόπο που αυτά εκφράζονται.

Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε πως αν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έβρισκαν άλλους τρόπους αντίδρασης (με λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες που έχουν υποστεί και οι ίδιοι τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής κ.λπ.) ίσως έβρισκαν πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη από την κοινωνία.

Ερώτηση 2

Το 14,88% (που πιθανότατα είναι μεγαλύτερο στην πραγματικότητα) δηλώνει πως αν και αγόρασε μηνιαία κάρτα τον Ιανουάριο δεν θα αγοράσει το Φεβρουάριο. Επίσης υπάρχει ένα 47,62% που δεν αγοράζει κάρτες πολλαπλών διαδρομών ίσως λόγο της αβεβαιότητας που προκαλούν οι συνεχείς απεργίες σε συνδυασμό με την άρνηση καταβολής αποζημίωσης από τον ΟΑΣΑ.

Μπορούμε πάντως να είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι η όποια μείωση στις πωλήσεις καρτών και εισιτηρίων θα επηρεάσει τα έσοδα του ΟΑΣΑ αλλά και την απόφαση για το αν θα αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων τον Οκτώβριο.

 

Ερώτηση 3

Οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών του ΟΑΣΑ είναι σίγουρα από τους μεγαλύτερους χαμένους μετά από σχεδόν 2 εβδομάδες απεργιών, καθώς πάγια πολιτική του οργανισμού είναι να μην αποζημιώνει τους κατόχους καρτών. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως οι απεργίες δεν αποφασίζονται με ευθύνη του ΟΑΣΑ αλλά των συνδικαλιστών, επομένως ο ΟΑΣΑ δεν έχει και ευθύνη να αποζημιώσει τους κατόχους καρτών.

Προφανώς, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών ξεχνά ότι οι εργαζόμενοι είναι μέρος του οργανισμού και όχι ξένο σώμα.  Το 93,45% όσων απάντησαν στην έρευνα υποστηρίζει πως ο κάτοχος μηνιαίας κάρτας έχει προπληρώσει μία υπηρεσία που τελικά δεν λαμβάνει και επομένως δικαιούται αποζημίωσης.

Πριν από ένα χρόνο, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής αποζημίωσης για τις ημέρες τις απεργίας, ωστόσο ο ΟΑΣΑ απάντησε με το συνήθη τρόπο. Από τότε δεν έχει γίνει κάποια άλλη ενέργεια. Γνώμη μας είναι ότι εφόσον δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ο ΟΑΣΑ δεν έχει την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης για τις ημέρες απεργιών», τα περί μη ευθύνης του οργανισμού είναι προφάσεις.

Απόδειξη για αυτό είναι ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποζημιώνει πλήρως για τις ημέρες απεργίας και για δρομολόγια με μεγάλη καθυστέρηση. Με την επαναλειτουργία του Προαστιακού από αύριο, οι κάτοχοι καρτών του Προαστιακού (όχι του ΟΑΣΑ), μπορούν να προσέρχονται στα ταμεία για να λάβουν παράταση της κάρτας τους για τις (4) ημέρες τις απεργίας.

Ερώτηση 4

 

Η απεργία των μέσων σε συνδυασμό με την κακοκαιρία συντέλεσε στο να δημιουργηθεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση στους δρόμους, ενώ όσοι μένουν σε περιοχές μακριά από το κέντρο είχαν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην μετακίνησή τους. Ανάμεσα στις άλλες απαντήσεις ήταν οι εξής:

«Δεν μπορούσα να μετακινηθώ με τίποτα, με αποτέλεσμα πολλές απουσίες στη σχολή, κάτι που μπορεί να μου κάνει πολύ κακό στο αν θα περάσω ή όχι τα μαθήματα.»

« με ΤΙΠΟΤΑ ήμουν στη Βούλα και οι δουλειές/σχολή μου ήταν στο κέντρο.»

«Χρησιμοποιούσα συγκοινωνίες που δεν απεργούσαν (λεωφ. τρόλευ) και την Παρασκευη ημέρα γενικής απεργίας δεν πήγα γραφείο.»

 

 

Ερώτηση 5

Τέλος, το μέτρο της επίταξης/επιστράτευσης φαίνεται πως δίχασε τους πολίτες. Το 44,64% συμφωνεί με το μέτρο θεωρώντας το αναγκαίο ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Το 36.9% αν και αναγνωρίζει πως οι απεργίες έπρεπε να σταματήσουν, διαφωνεί με την επίταξη, ενώ το 17,26% θεωρεί πως η απεργία ήταν δίκαιη και έπρεπε να συνεχιστεί.

Αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε σχόλιο με την τοποθέτηση σας σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα, όπως πάντα παραμένοντας κόσμιοι 😉

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0.

1 Comment

  1. H λέξη ΑΠΑΤΗ είναι πολύ μικρή για να περιγράψει αυτό που γίνεται με την μη αποζημίωση των κατόχων μηνιαίων / ετήσιων καρτών για υπηρεσίες που προπληρώνονται και δεν παρέχονται.
    Σε άλλη περίπτωση θα είχε γίνει ΧΑΜΟΣ .
    ΝΤΡΟΠΗ μόνο αυτό έχω να πω.

Comments are closed.