Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό: Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013

Το 2013 έφυγε αφήνοντας όμως 7 νέους σταθμούς Μετρό οι οποίοι παραδόθηκαν στο επιβατικό κοινό μετά από καθυστερήσεις ετών. Έτσι, μετά από τις επεκτάσεις προς Ανθούπολη και Ελληνικό της γραμμής 2, σειρά πήρε στις 14 Δεκεμβρίου η επέκταση προς Αγία Μαρίνα με ένα μόλις σταθμό αλλά με πρόσθετη καθυστέρηση.

Επέκταση της γραμμής 3 προς Πειραιά

AM_Peiraias_progrgess_Dec13_LG

Όπως όλα δείχνουν, τα έργα της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό από την Αγία Μαρίνα προς το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα είναι τα μόνα έργα μετρό στην Αθήνα για το 2014. Ο καλός ρυθμός προόδου των εργασιών συνεχίζεται και οι όποιες μικρές καθυστερήσεις δεν δείχνουν προς το παρών να επηρεάζουν τη συνολική πορεία του έργου. Βέβαια, όσο ακόμα οι αρχαιολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη (θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες ακόμα στο κέντρο του Πειραιά), είναι νωρίς για να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι.

Η εξέλιξη των εργασιών στην επέκταση κατά τους τελευταίους 2 μήνες έχει ως εξής:

  • Έως τα τέλη Νοεμβρίου είχαν διανοιχτεί τα πρώτα 44 μέτρα σήραγγας από τα 6.364 μέτρα που αναμένονται συνολικά στο έργο (πρόοδος 0,69%) και είχαν τοποθετηθεί 43 δακτύλιοι από τους 4.243. Ο ρυθμός της εκσκαφής αναμένεται να αυξηθεί μετά από τα πρώτα μέτρα.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και ύδρευσης στο Φρέαρ Κομνηνού.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής κεφαλόδεσμου του σταθμού Αγία Βαρβάρα.
  • Σε προχωρημένο στάδιο η γενική εκσκαφή του σταθμού Κορυδαλλός. Στα τέλη Νοεμβρίου βρίσκονταν ήδη στο τέταρτο επίπεδο εκσκαφής του. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διάτρησης, πάκτωσης και τάνυσης των προεντεταμένων αγκυρίων.
  • Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής πασσάλων και κεφαλοδέσμου του κυρίως σταθμού Νίκαια. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής και εφαρμογής εκτοξευόμενου σκυροδέματος στο Σταθμό (5ο επίπεδο).
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες παράκαμψης δικτύων στο σταθμό Μανιάτικα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργοταξιακή κατάληψη και περίφραξη του σταθμού. Για το λόγο αυτό, από τις 8 Ιανουαρίου βρίσκονται σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πλησίον του σταθμού.
  • Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές διερευνητικές τομές στη περιοχή του ΟΛΠ (περιοχή πρόσβασης 2) στο σταθμό Πειραιά.
  • Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή στο υπό κατάληψη τμήμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση των αρχαιολογικών πηγαδιών/ δεξαμενών στην Πλατεία Π. Μπακογιάννη στο σταθμό Δημοτικό Θέατρο. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή παράκαμψης που είναι απαραίτητη για την κατασκευή των πασσάλων στο σταθμό. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική ανασκαφή στο ΒΑ τμήμα της Πλατείας Κοραή ενώ ολοκληρώθηκε στο Φρέαρ Δεληγιάννη.

AM_Peiraias_progress_Oct13_LG

Γραμμή 4

Έτοιμος για τη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 δήλωσε πως είναι ο υπουργός Υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, το πότε ακριβώς το έργο θα δρομολογηθεί είναι άγνωστο. Το πρώτο πάντως τμήμα της γραμμής που θα κατασκευαστεί θα είναι το τμήμα Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός με 9 σταθμούς και προϋπολογισμό 1 δις ευρώ.

Δείτε επίσης: Αφιέρωμα – Η γραμμή 4 του Μετρό

Επεκτάσεις της γραμμής 2

Οι μελέτες για τις 2 επεκτάσεις της γραμμής 2, προς Ίλιον και προς Γλυφάδα συνεχίζονται, με την επέκταση προς Ίλιον να βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο.  Η επέκταση θα έχει μήκος 4 περίπου χλμ. και θα αποτελείται από 3 σταθμούς που θα βρίσκονται εντός του Δήμου Ιλίου. Το κόστος της επέκτασης αναμένεται να ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2014.

Οι μελέτες για την επέκταση προς Γλυφάδα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο με την διαδρομή να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ο Υπουργός Υποδομών δήλωσε πως πρόκειται για μία «εύκολη» επέκταση η οποία αποτελεί προσωπική του προτεραιότητα, αλλά η διάρκεια ωρίμανσης του έργου ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από την υπουργική θητεία του κ. Χρυσοχοΐδη.

Δείτε επίσης:

Πηγή, φωτογραφίες: Αττικό Μετρό

Creative Commons License

Το παραπάνω κείμενο παρέχεται με άδεια
Creative Commons: Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 3.0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*