Νέα δρομολόγια του Προαστιακού: τα θετικά και τα αρνητικά

beyond 1000./flickr.com

Αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Εν μέσω καλοκαιριού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να αλλάξει το πλέγμα δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012 (αν εξαιρέσουμε τη γραμμή της Χαλκίδας).

Σκοπός της αλλαγής αυτής είναι η επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης, με το σταθμό της Αθήνας (Λαρίσης) να γίνεται και πάλι ο κεντρικός σταθμός του Προαστιακού, αφού ολοκληρώθηκαν με καθυστέρηση πολλών ετών οι εργασίες της ηλεκτροκίνησης.

Αν και βλέπωντάς τα στο χάρτη, τα δρομολόγια βγάζουν νόημα, η αλήθεια είναι ότι για πολλούς από τους επιβάτες του Προαστιακού, τα νέα δρομολόγια είναι χειρότερα. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται σε σαδιστικές τάσεις των υπευθύνων του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά κυρίως σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Προαστιακός: έλλειψη προσωπικού και τροχαίου υλικού, κακός προγραμματισμός των σιδηροδρομικών εργασιών, έλλειψη επικοινωνίας και διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και το επιβατικό κοινό.

Τις αλλαγές στα δρομολόγια μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά εδώ. Ας δούμε όμως ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά των νέων δρομολογίων:

Θετικές αλλαγές

 • Ηλεκτροκίνητα τρένα στο σταθμό Λαρίσης

Για πρώτη φορά, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας είναι σε θέση να υποδεχτεί ηλεκτροκίνητους συρμούς και να αποτελέσει αφετηρία απευθείας δρομολογίων του Προαστιακού προς το Αεροδρόμιο, τη Χαλκίδα και το Κιάτο. Το ότι έπρεπε να φτάσουμε στο 2017 για να γίνει αυτό είναι θλιβερό, αλλά εντούτοις αποτελεί βήμα αναβάθμισης του σιδηροδρόμου.

 • Ωριαία δρομολόγια Αθήνα – Πειραιάς

Μπορεί, ελλείψει ηλεκτροκίνησης, το πολυδιαφημισμένο δρομολόγιο Πειραιάς – Αεροδρόμιο να μην έγινε ακόμα πραγματικότητα, ωστόσο τα ανά μία ώρα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Πειραιά είναι θετική είδηση τόσο για όσους έρχονται από το Αεροδρόμιο (πιο γρήγορο από το να πάρεις Μετρό και ΗΣΑΠ! – αρκεί να μη χάσεις το τρένο στο αεροδρόμιο και πρέπει να περιμένεις 1 ώρα), όσο και για όσους φτάνουν στο σταθμό Λαρίσης με τρένο από άλλες περιοχές της Ελλάδας με σκοπό να πάνε στο λιμάνι του Πειραιά.

 • Νέο πολύ πρωινό δρομολόγιο προς το Αεροδρόμιο

Με τα προηγούμενα δρομολόγια το πρώτο τρένο από τα Άνω Λιόσια έφτανε στο αεροδρόμιο στις 6:35 ενώ το πρώτο από το Κιάτο στις 7:01. Πλέον, υπάρχει ένα νέο πολύ πρωινό δρομολόγιο που φθάνει στο Αεροδρόμιο στις 5:49 (αναχώρηση από Αθήνα 5:03). Όσοι έρχονται όμως από το Κιάτο θα φτάνουν στο Αεροδρόμιο στις 6:47 μέσω ανταπόκρισης στις Κάτω Αχαρνές. Μικρή η διαφορά.

 • Περισσότερα δρομολόγια για λίγους σταθμούς

Κι όμως υπάρχουν σταθμοί που πλέον έχουν συχνότερα δρομολόγια, όλοι μεταξύ Πειραιά και Κάτω Αχαρνών. Πειραιάς, Λεύκα, Ρέντης, Ταύρος και Ρουφ έχουν 1 δρομολόγιο την ώρα προς Πειραιά και Αθήνα – όπου και η ανταπόκριση με τα υπόλοιπα δρομολόγια (από 1 δρομολόγιο ανά 2 ώρες πριν), ενώ Άγιοι Ανάργυροι, Πύργος Βασιλίσσσης και Κάτω Αχαρναί (πρώην Λυκότρυπα) έχουν δρομολόγια ανά ώρα προς Κιάτο και Αεροδρόμιο, ανά 2 ώρες προς Χαλκίδα και ανά 30 λεπτά ή και λιγότερο προς Αθήνα.

 • Κατάργηση των ωριαίων δρομολογίων Αεροδρόμιο – Κιάτο

Η κατάργηση από μόνη της του δρομολογίου είναι αρνητική (δες και παρακάτω), αλλά δεν υπήρχε καμία λογική στο να κυκλοφορεί κάθε ώρα δρομολόγιο που να ενώνει το Αεροδρόμιο με την πόλη της βόρειας Πελοποννήσου. Ίσως και να υπήρχε λογική αν στο αστικό τμήμα είχαμε δρομολόγια ανά 10′ – 15′, αλλά τα ωριαία δρομολόγια προς το Κιάτο (με την ίδια συχνότητα κάθε μέρα, όλη μέρα!) ήταν μάλλον σπατάλη τροχαίου υλικού.

Δείτε επίσης: Νέα δρομολόγια στον Προαστιακό από την Κυριακή 30 Ιουλίου

Αρνητικές αλλαγές

 • Λιγότερα δρομολόγια για πολλούς επιβάτες

Για πολλούς επιβάτες του Προαστιακού εντός του αστικού τμήματος, η συχνότητα των δρομολογίων θα μειωθεί. Ενδεικτικά:

Σταθμοί Αεροδρόμιο, Κορωπί, Κάντζα, Παλλήνη, Πλακεντίας: Από τρία δρομολόγια την ώρα προς Άνω Λιόσια/Κιάτο, τώρα 2 δρομολόγια την ώρα προς ΣΚΑ/Αθήνα. Από 3 δρομολόγια την ώρα προς Αεροδρόμιο, τώρα 2. (Ενδεχομένως να προστεθεί άλλο ένα τρένο στη γραμμή ΣΚΑ – Αεροδρόμιο από Σεπτέμβριο). Τα δρομολόγια του Μετρό παραμένουν ως έχουν.

Σταθμοί Πεντέλης, Κηφισίας, Νερατζιώτισσα, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση: Από τρία δρομολόγια την ώρα προς Άνω Λιόσια/Κιάτο και Αεροδρόμιο, τώρα 2 δρομολόγια προς ΣΚΑ/Αθήνα και Αεροδρόμιο. (Ενδεχομένως να προστεθεί άλλο ένα τρένο στη γραμμή ΣΚΑ – Αεροδρόμιο από Σεπτέμβριο)

 • Υποβάθμιση του σταθμού των Άνω Λιοσίων

Ο σταθμός των Άνω Λιοσίων έχει τους πιο αδικημένους επιβάτες εξαιτίας των νέων δρομολογίων. Ενώ για χρόνια ήταν τερματικός σταθμός με πολλά δρομολόγια (3 την ώρα προς Αεροδρόμιο, 1 προς Κιάτο, επιπλέον δρομολόγια καθημερινά προς σταθμό Λαρίσης), πλέον έχει μείνει με ένα δρομολόγιο την ώρα προς Αθήνα και ένα προς Κιάτο. Όσοι θέλουν να μετακινηθούν προς Αεροδρόμιο και ενδιάμεσους σταθμούς και αντίστροφα θα πρέπει να μετεπιβιβαστούν στις Κάτω Αχαρνές. Επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς είναι αδύνατη μέσα στη χρονιά εξαιτίας έργων. Επιβάτες και δήμος έχουν αντιδράσει και πλέον, κατόπιν εορτής, αποφασίστηκε η δρομολόγηση λεωφορειακής γραμμής μεταξύ Άνω Λιοσίων και Νερατζιώτισσας, έτσι ώστε να υπάρχει ανταπόκριση και με το συρμό που εκτελεί το δρομολόγιο ΣΚΑ – Αεροδρόμιο.

 • Καμία διαβούλευση με τους επιβάτες και την τοπική κοινωνία

Ειδικά στην περίπτωση του σταθμού των Άνω Λιοσίων η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όφειλε να ενημερώσει το δήμο και τους επιβάτες νωρίτερα, να ζητήσει τη γνώμη τους, και να προσπαθήσει να δώσει λύση έτσι ώστε οι ταλαιπωρία που θα υποστούν να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αντί αυτού, τα νέα δρομολόγια ανακοινώθηκαν τελευταία στιγμή, προκάλεσαν αντιδράσεις στην περιοχή και στη συνέχεια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έτρεχε να μαζέψει τα ασυμάζευτα.

 • Το ΣΚΑ αιωνίως υποβαθμισμένο

Το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών υποτίθεται ότι θα αποτελούσε μέγα σιδηροδρομικό κόμβο της Αττικής με όλα τα προαστιακά και υπεραστικά δρομολόγια να σταθμεύουν εκεί. Σήμερα πάντως εξακολουθεί να παραμένει ημιτελές, με πολλές γραμμές σε αχρηστία, εξυπηρετώντας πολύ μικρό αριθμό επιβατών σε σχέση με το θηριώδες μέγεθός του. Με το νέο πλέγμα των δρομολογίων οι συρμοί από Αθήνα προς Αεροδρόμιο και Κιάτο και αντίστροφα δεν σταθμεύουν καν στο ΣΚΑ! Η μετεπιβίβαση όσων κινούνται ανάμεσα στις δύο αυτές γραμμές γίνεται στον πολύ μικρότερο σταθμό των Κάτω Αχαρνών. Πλέον το ΣΚΑ έχει μόνο ένα δρομολόγιο την ώρα προς το Αεροδρόμιο.

 • Απουσία βραδινών δρομολογίων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που πάντα είχαμε με τον Προαστιακό ήταν η απουσία βραδινών δρομολογίων προς και από το Αεροδρόμιο. Δεν μιλάμε για δρομολόγια μετά τα μεσάνυχτα (που τα θέλουμε και αυτά) αλλά για δρομολόγια μετά τις 22:00 το βράδυ. Δυστυχώς ο Προαστιακός εξακολουθεί να πηγαίνει για ύπνο με τις κότες. Το τελευταίο δρομολόγιο από Αθήνα φτάνει στο Αεροδρόμιο στις 21:47 (!!) και το τελευταίο από ΣΚΑ στις 22:06, ενώ η τελευταία αναχώρηση από το Αεροδρόμιο είναι στις 22:15. Είναι αυτά δρομολόγια για μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα;

 • Κατάργηση δρομολογίων Αεροδρόμιο – Κιάτο

Αν και όπως είπαμε τα δρομολόγια από το Αεροδρόμιο προς το Κιάτο ανά μία ώρα ήταν μάλλον υπερβολή, η κατάργησή τους είναι αρνητική. Και για όσους θέλουν να πάνε από την Κόρινθο και το Κιάτο στο Αεροδρόμιο, αλλά και για τους επιβάτες στο αστικό τμήμα της διαδρομής που τώρα θα πρέπει να μετεπιβιβάζονται στο σταθμό των Κάτω Αχαρνών για να φτάσουν στον προορισμό τους. Ευτυχώς που υπάρχει και η δυνατότητα μετεπιβίβασης εκεί.

 • Δρομολόγια προς Χαλκίδα ανά δύο ώρες

Η γραμμή της Χαλκίδας εξακολουθεί να αποτελεί Προαστιακό β’ κατηγορίας αν και η ηλεκτροκίνηση είναι πια γεγονός. Με ένα τρένο ανά 2 ώρες πρέπει να είσαι τυχερός έτσι ώστε το δρομολόγιο να συμπίπτει με το πρόγραμμά σου. Αμυδρές ελπίδες για επαναφορά των δρομολογίων ανά μία ώρα υπάρχουν από το Σεπτέμβρη, αρκεί να υπάρχει αρκετό προσωπικό.

 • Το Αεροδρόμιο – Πειραιάς αγνοείται ακόμα

Προφανώς και η εκτέλεση απευθείας δρομολογίων μεταξύ Πειραιά και Αεροδρομίου με ηλεκτροκίνητους συρμούς δεν είναι ακόμα εφικτή αφού τα έργα μεταξύ Αθήνας και Πειραιά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το πρόβλημα είναι όμως ότι το δρομολόγιο αυτό έχει προαναγγελθεί άπειρες φορές και ποτέ δεν το βλέπουμε. Παρόλο που με τα νέα δρομολόγια υπάρχει ανταπόκριση από το σταθμό Λαρίσης για τον Πειραιά που συμπίπτει με τα δρομολόγια από Αεροδρόμιο, δεν είναι το ίδιο με το να λες στον τουρίστα: «μπες στον προαστιακό από το αεροδρόμιο και σε 55 λεπτά θα έχεις φτάσει στο λιμάνι».

 • Μήπως είναι περίεργο το timing;

Ακόμα και αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσπαθεί να παρουσιάσει τα νέα δρομολόγια ως θετική εξέλιξη, η αλήθεια είναι πως είναι πάνω – κάτω “μία απ’ τα ίδια” ή τουλάχιστον θα είναι έτσι από το Σεπτέμβρη (με εξαίρεση τους επιβάτες από τα Άνω Λιόσια). Για ποιο λόγο η ακόμα δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε στην αλλαγή αυτή λίγο πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση; Είναι τα νέα δρομολόγια “ο πάτος του βαρελιού”, το κύκνειο άσμα της παρηκμασμένης δημόσιας ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Ή μήπως είναι η αρχή άλλων κακών;

Ποιά είναι η δική σας γνώμη για τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού; Αποτελούν βελτίωση ή κάνουν τις μετακινήσεις σας δυσκολότερες; Αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω.

 

Δείτε επίσης:

 

13 Comments

 1. Η αναγκη δημιουργιας κεντρικου σταθμου μονο μεγαλοιδεατισμος μου φαινεται. Ετσι για να λεμε σπουδαια επιθετα. Στην ουσια ολοι οι επιβαινοντες στον συρμο κατεβαινουμε κ αχαρναι για μετεπιβιβαση. Κανενας δεν παραμενει (σχεδον). Αρα κανενας (σχεδον δεν εξυπηρετειται). Και φυσικα ειμαστε οι μονοι που σιγουρα πληρωνουμε (απαραιτητο για να μενει ζωντανη η υπηρεσια)

 2. Αγαπητοί, εσείς που δεν βρίσκετε λογική στην γραμμή Κιάτο-Αεροδρόμιο, κάντε τον κόπο να μπείτε μια μέρα στον προαστιακό να δείτε πόσος κόσμος από Κιάτο, Κόρινθο, Μέγαρα, Ελευσίνα κινείται καθημερινά στον άξονα αυτό. Έχετε υπόψη σας ότι την γραμμή αυτή την συντηρούμε εμείς όσοι κινούμαστε στον άξονα Κιάτο – Αεροδρόμιο κι όχι εσείς με τις πενταροδεκάρες που πληρώνετε (αν τις πληρώνετε) στο αστικό τμήμα. Άνθρωποι που βασίστηκαν στον προαστιακό, άλλαξαν την ζωή τους και αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να δουλεύουν στην Αθήνα, πιστεύοντας τις κυβερνητικές μπαρούφες περί αποκέντωσης.

  Ο προαστιακός δεν συνδέει την Αθήνα με μια μικρή πόλη της Β. Πελοποννήσου, αλλά την Πελοπόννησο ολόκληρη. Μην ξεχνάτε ότι κουτσά στραβά εξυπηρετείται και η Πάτρα, οπότε μην το πέρνετε χαλαρά. Ο προαστιακός είναι αυτό που λέει το όνομά του, “προαστιακός” κι όχι “αστικός”.

  • Επιτέλους, κάποιος που λέει τα σωστά λόγια. Ακριβώς το πρόβλημά μου, αυτή τη στιγμή “Άνθρωποι που βασίστηκαν στον προαστιακό, άλλαξαν την ζωή τους και αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να δουλεύουν στην Αθήνα”.

 3. ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ
  ΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ

  Θα ήθελα να επισημάνω καταρχήν ότι το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών
  εκτός από το ένα δρομολόγιο από και προς το αεροδρόμιο , συνεχίζει να αποτελεί
  σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης για το δρομολόγιο από και προς την Χαλκίδα
  αλλά πλέον αυτή η προαστιακή γραμμή ενώ έφτανε μέχρι την πόλη του Πειραιά τώρα
  θα πλέον θα σταματά στην Αθήνα (στον σταθμό Λαρίσης) και θα χρειάζεται μετεπιβίβαση για να
  μετακινηθεί κάποιος προς Πειραιά και τις ενδιάμεσες προαστιακές στάσεις. Αυτή η
  εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως αρνητική. Επιπλέον στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αχαρνών
  συνεχίζουν να σταθμεύουν και τα περισσότερα από τα υπεραστικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  που εκτελούν το υπεραστικό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη . Πλέον χάνεται η
  δυνατότητα να αποτελεί ο σταθμός κόμβος μετεπιβίβασης των επιβατών που έρχονται
  με την προαστιακή γραμμή από το Κιάτο
  και την Κόρινθο και την δυτική Αθήνα προς την υπεραστική γραμμή της Θεσσαλονίκης
  που εξυπηρετεί την κεντρική και την βόρεια Ελλάδα. Η μετεπιβίβαση πλέον γίνεται
  μόνο στην Αθήνα (σταθμός Λαρίσης).

  Στα αρνητικά των νέων δρομολογίων μπορεί να
  καταλογισθεί επίσης και το γεγονός ότι το αστικό δίκτυο του προαστιακού
  σιδηροδρόμου παραμένει συνολικά με ελάχιστα δρομολόγια.

  Συγκεκριμένα:

  Από τα
  Άνω Λιόσια προς το αεροδρόμιο δεν εκτελείται απολύτως κανένα απευθείας δρομολόγιο παρά μόνο ένα προς Αθήνα και ένα
  την ώρα προς το Κιάτο , από τον Σταθμό Λαρίσης προς το αεροδρόμιο εκτελείται μόνον ένα
  δρομολόγιο την ώρα το οποίο ωστόσο δεν περνά από το Σιδηροδρομικό Κέντρο
  Αχαρνών , από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών μέχρι αεροδρόμιο εκτελείται επίσης
  μόνον ένα
  δρομολόγιο την ώρα και οι σημαντικοί αστικοί σταθμοί του προαστιακού
  σιδηροδρόμου από την μεταμόρφωση μέχρι και το αεροδρόμιο, κατά μήκος της Αττικής
  Οδού, παραμένουν μόνον με δύο δρομολόγια
  την ώρα κάτι το όποιο είναι εντελώς απαράδεκτο.

  Στα πολύ αρνητικά των νέων δρομολογίων
  μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εντάσσεται και το γεγονός ότι οι επιβάτες που
  έρχονται από την Πάτρα (και το Ξυλόκαστρο) με το λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Κιάτο και την
  Κόρινθο (και το Λουτράκι) και την Δυτική Αττική (Μέγαρα, Νέα Πέραμο. Μαγούλα, Ασπρόπυργο, Άνω Λιόσια κ.λ.π. ) δεν
  έχουν απευθείας πρόσβαση στο Αεροδρόμιο και στις μετεπιβιβάσεις της Νερατζιώτισσας
  για την γραμμή 1 του μετρό Πειραιάς – Κηφισιά, και της Δουκίσσης Πλακεντίας για την
  γραμμή 3 του μετρό Αεροδρόμιο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αγία Μαρίνα. Επιπλέον οι
  τουρίστες από σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο
  αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι και εργαζόμενοι των περιοχών αυτών δεν έχουν άμεση
  πρόσβαση, παρά μόνο με ενδιάμεση μετεπιβίβαση, ούτε προς το αεροδρόμιο της Αθήνας ούτε προς το
  λιμάνι του Πειραιά.

  Στα θετικά των νέων δρομολόγιων είναι ότι
  το κομμάτι από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα (σταθμός Λαρίσης) αποκτά ένα
  δρομολόγιο την ώρα όταν μέχρι πρότινος είχε διέλευση ανά δίωρο μόνον το τρένο της
  Χαλκίδας ( πρώην δρομολόγιο Πειραιάς – Χαλκίδα – Πειραιάς) , βέβαια το μειονέκτημα
  του νέου πλέγματος δρομολόγιων είναι ότι όσοι μετακινούνται από τον Πειραιά και τις στάσεις βορειότερα του
  σταθμού της Αθήνας (π.χ. Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, Δεκέλεια, Άγιος Στέφανος
  κ.λ.π ) τώρα θα πρέπει να κάνουν μετεπιβίβαση στην Αθήνα (σταθμός Λαρίσης) στο τρένο
  της Χαλκίδας το όποιο είναι πάλι ανά δύο ώρες. Επιπλέον δεν έχει ικανοποιηθεί
  το πάγιο αίτημα του επιβατικού κοινού του προαστιακού σιδηροδρόμου και των
  αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ να ενταχθούν στο ενιαίο αστικό δίκτυο τιμολόγησης
  του ΟΑΣΑ οι τρείς προαστιακοί
  σιδηροδρομικοί σταθμοί που βρίσκονται μεταξύ Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών
  (ΣΚΑ) και Αγίου Στέφανου (Αχαρνές,
  Δεκέλεια, Άγιος Στέφανος) .

  Στα θετικά των νέων δρομολογίων είναι ότι αναβαθμίζονται
  οι προαστιακοί σιδηροδρομικοί σταθμοί Άγιοι Ανάργυροι, Πύργος Βασιλίσσης και
  Κάτω Αχαρναί διότι πλέον από αυτούς τους σταθμούς εκτός από την νέα προαστιακή γραμμή Αθήνα –
  Χαλκίδα – Αθήνα (που αντικαθιστά την παλαιότερη γραμμή Πειραιάς – Χαλκίδα –
  Πειραιάς) έχουν επιπλέον διέλευση και στάση και η προαστιακή γραμμή Κιάτο –
  Αθήνα και η προαστιακή γραμμή Αθήνα – Αεροδρόμιο.

  Τα νέα δρομολόγια του προαστιακού
  σιδηροδρόμου είναι σαφώς κατώτερα των προσδοκιών του επιβατικού κοινού, είναι
  θετικό ότι θα εγκαινιαστεί ο νέος προαστιακός σιδηροδρομικός σταθμός στο Ζεφύρι
  αλλά είναι αρνητικό ότι από αυτόν τον καινούργιο προαστιακό σταθμό με βάση το νέο πλέγμα δρομολογίων θα έχει διέλευση και
  στάση μόνο ένα δρομολόγιο την ώρα προς Αθήνα (σταθμό Λαρίσης) και μόνον
  ένα δρομολόγιο την ώρα προς το Κιάτο.

  Αν θέλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εξυπηρετήσει
  πραγματικά το επιβατικό κοινό πρέπει ολόκληρο το πλέγμα των δρομολογίων του
  προαστιακού σιδηροδρόμου να αναδιαταχθεί. Στο αστικό δίκτυο
  Πειραιάς – Αθήνα (Σταθμός Λαρίσης) –
  Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) – Νερατζιώτισσα – Δουκίσσης Πλακεντίας –
  Αεροδρόμιο και όλους στις ενδιάμεσες στάσεις να υπάρξει συχνή διέλευση των προαστιακών δρομολογίων ανά δεκάλεπτο τις ώρες επιβατικής αιχμής των καθημερινών ημερών
  (05:00-09:00 και 13:00- 17:00) και ανά δεκαπεντάλεπτο τις υπόλοιπες ώρες και τα
  σαββατοκύριακα και τις αργίες .

  Συγκεκριμένα προτείνω να υπάρξουν δύο ακτινικές
  αστικές γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου στο αστικό τμήμα (το οποίο αστικό
  τμήμα προτείνω να επεκταθεί μέχρι τον Άγιο Στέφανο) ανά δεκάλεπτο τις ώρες αιχμής και ανά
  δεκάλεπτο τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες: Η πρώτη να εκτελεί την διαδρομή Άγιος
  Στέφανος – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) – Αθήνα (Σταθμός Λαρίσης) – Πειραιάς με
  διέλευση και στάση σε όλες τις ενδιάμεσες στάσεις , δηλαδή
  την διαδρομή Άγιος Στέφανος – Πειραιάς και η δεύτερη να εκτελεί την
  διαδρομή Μάγουλα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αθήνα (Σταθμός Λαρίσης) –
  Νερατζιώτισσα – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο με διέλευση και στάση σε όλες
  τις ενδιάμεσες τάσεις , δηλαδή την διαδρομή Μάγουλα –
  Αεροδρόμιο . Οι δύο αυτές αστικές σιδηροδρομικές
  γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου θα έχουν κοινό σταθμό μετεπιβίβασης το
  Σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών και την Αθήνα (σταθμός Λαρίσης).

  Επιπλέον πρέπει να υπάρχουν δύο προαστιακά
  δρομολόγια την ώρα, δηλαδή κάθε μισάωρο, που θα εξυπηρετούν το Κιάτο και την Χαλκίδα στις
  καθημερινές εργάσιμες ημέρες και ώρες επιβατικής αιχμής (05:00-09:00 και 13:00-
  17:00) και ένα προαστιακό δρομολόγιο ανά
  ώρα στις υπόλοιπες ώρες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Η δίκη μου πρόταση
  είναι να δρομολογηθούν ανά μισάωρα τις ώρες επιβατικής αιχμής των καθημερινών εργάσιμων (05:00-09:00 και
  13:00- 17:00) και ανά μία ώρα τις υπόλοιπες
  ώρες και ημέρες με χρονική ανταπόκριση με το παραπάνω προτεινόμενο αστικό
  δίκτυο τα εξής δρομολόγια : Μάγουλα –
  Κόρινθος – Κιάτο (ανταπόκριση με λεωφορείο για Πάτρα) και Άγιος Στέφανος –
  Οινόη (ανταπόκριση με υπεραστικό τρένο από και προς Θεσσαλονίκη) – Χαλκίδα.

  Δηλαδή δύο προαστιακές γραμμές , εκτός αστικού δικτυού
  διαδρομές θα είναι η γραμμή Μαγούλα – Κιάτο και η γραμμή Άγιος Στέφανος – Χαλκίδα.

  Με βάση την συγκεκριμένη πρόταση μου λοιπόν
  θα υπάρχουν οι εξής γραμμές:

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
  ΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΚΟΥ ΣΟΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ :

  Πειραιάς – Άγιος Στέφανος
  – Πειραιάς (κάθε δέκα λεπτά 05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τις εργάσιμες
  καθημερινές ημέρες και κάθε δεκαπέντε λεπτά τις υπόλοιπες ώρες, αργίες και
  Σαββατοκύριακα).

  Μάγουλα – Αεροδρόμιο – Μάγουλα (κάθε δέκα λεπτά
  05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τις εργάσιμες καθημερινές ημέρες και κάθε
  δεκαπέντε λεπτά τις υπόλοιπες ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα).

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
  ΓΡΑΜΜΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ :

  Άγιος Στέφανος –
  Χαλκίδα και αντίστροφα (κάθε μισή ώρα 05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τις εργάσιμες
  καθημερινές ημέρες και μία ώρα τις υπόλοιπες ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα).

  Μάγουλα – Κιάτο και
  αντίστροφα (κάθε μισή ώρα 05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τις εργάσιμες
  καθημερινές ημέρες και κάθε μία ώρα τις υπόλοιπες
  ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα).

  Οι Σταθμοί Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) και Αθήνα
  (Σταθμός Λαρίσης) είναι κόμβοι καθώς αποτελούν σταθμούς μετεπιβίβασης μεταξύ
  των δύο προτεινόμενων αστικών δρομολογίων του προαστιακού σιδηροδρόμου και της υφιστάμενης
  υπεραστικής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκη. Ο προαστιακός σιδηροδρομικός σταθμός της Οινόης
  είναι επίσης κόμβος καθώς θα αποτελεί σταθμό μετεπιβίβασης μεταξύ της προτεινόμενης
  προαστιακής γραμμής Άγιος Στέφανος – Χαλκίδα και της υπεραστικής σιδηροδρομικής
  γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκη. Στο σταθμό Κιάτο θα υπάρχει η μετεπιβίβαση μεταξύ
  της προτεινόμενης προαστιακής γραμμής
  Μάγουλα – Κιάτο και της υφιστάμενης λεωφορειακής γραμμής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Κιάτο –
  Πάτρα.

  Στις καθημερινές ημέρες και ώρες επιβατικής
  αιχμής 05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τα αστικά δρομολόγια θα καταφθάνουν στον
  Άγιο Στέφανο (από τον Πειραιά) και στην
  Μαγούλα (από το αεροδρόμιο) κάθε δέκα λεπτά , το ένα
  στα τρία αστικά δρομολόγια δηλαδή κάθε
  μισή ώρα θα έχει ανταπόκριση με το δρομολόγιο προς Χαλκίδα και Κιάτο
  αντίστοιχα. Από την Χαλκίδα και το Κιάτο τα προαστιακά δρομολόγια θα
  καταφθάνουν στον Άγιο Στέφανο και στην Μαγούλα αντίστοιχα κάθε μισή ώρα, την ώρα αυτήν θα υπάρχει ανταπόκριση με ένα από τα τρία
  δρομολόγια την ώρα προς Πειραιά και Αεροδρόμιο αντίστοιχα.

  Τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες τα αστικά
  δρομολόγια θα καταφθάνουν στον Άγιο Στέφανο (από τον Πειραιά) και στην Μαγούλα (από
  το αεροδρόμιο) κάθε ένα τέταρτο, το ένα στα τέσσερα αστικά
  δρομολόγια δηλαδή κάθε μία ώρα θα έχει
  ανταπόκριση με το δρομολόγιο προς Χαλκίδα και Κιάτο αντίστοιχα. Από την
  Χαλκίδα και το Κιάτο τα προαστιακά δρομολόγια θα καταφθάνουν στον Άγιο Στέφανο
  και στην Μαγούλα αντίστοιχα κάθε μία ώρα, την ώρα αυτήν
  θα υπάρχει ανταπόκριση με ένα από τα τέσσερα δρομολόγια την ώρα προς Πειραιά
  και Αεροδρόμιο αντίστοιχα.

  Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η
  προαστιακή γραμμή που ξεκινά από την Χαλκίδα προς τον Άγιο Στέφανο να καταφθάνει στον προαστιακό
  σιδηροδρομικό σταθμό της Οινόης σε ώρα που θα υπάρχει ανταπόκριση με την ώρα
  διέλευσης της υπεραστικής αμαξοστοιχίας προς Θεσσαλονίκη έτσι ώστε οι
  κάτοικοι της Χαλκίδας και γενικότερα της Εύβοιας, μέσω της προαστιακής γραμμής της Χαλκίδας,
  να έχουν απευθείας πρόσβαση στην
  υπεραστική γραμμή προς Θεσσαλονίκη και όχι να χρειάζονται να κατέβουν μέχρι
  Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) ή
  Αθήνα (σταθμό Λαρίσης) καθώς επίσης και τα δρομολόγια που καταφθούν στο
  Κιάτο να έχουν χρονική ανταπόκριση με τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  που κατευθύνονται προς την Πάτρα και
  αντίστροφά. Τέλος θα πρέπει να προσεχθεί τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  που εκτελούν το δρομολόγιο Κιάτο – Πάτρα – Κιάτο, θα πρέπει να έχουν και προς τις
  δύο κατευθύνσεις ενδιάμεση διέλευση και στάση
  μετεπιβίβασης και ανταπόκρισης στο Διακοπτό
  με το τουριστικό τρενάκι – τον οδοντωτό – που εκτελεί δρομολόγιο προς τα Καλάβρυτα και τις ώρες αυτές να προσεχθεί να υπάρχει ανταπόκριση με το τρενάκι
  προς τα Καλάβρυτα.

 4. ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ
  ΘΕΤΙΚΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ

  Θα ήθελα να επισημάνω καταρχήν ότι το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών
  εκτός από το ένα δρομολόγιο από και προς το αεροδρόμιο , συνεχίζει να αποτελεί
  σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης για το δρομολόγιο από και προς την Χαλκίδα
  αλλά πλέον αυτή η προαστιακή γραμμή ενώ έφτανε μέχρι την πόλη του Πειραιά τώρα
  θα πλέον θα σταματά στην Αθήνα (στον σταθμό Λαρίσης) και θα χρειάζεται μετεπιβίβαση για να
  μετακινηθεί κάποιος προς Πειραιά και τις ενδιάμεσες προαστιακές στάσεις. Αυτή η
  εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως αρνητική. Επιπλέον στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αχαρνών
  συνεχίζουν να σταθμεύουν και τα περισσότερα από τα υπεραστικά δρομολόγια της Τραινοσε
  που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη . Πλέον χάνεται η δυνατότητα να
  αποτελεί ο σταθμός κόμβος μετεπιβίβασης των επιβατών που έρχονται με την προαστιακή
  γραμμή από το Κιάτο και την Κόρινθο και
  την δυτική Αθήνα προς την υπεραστική γραμμή της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετεί την
  κεντρική και την βόρεια Ελλάδα. Η μετεπιβίβαση πλέον γίνεται μόνο στην Αθήνα
  (σταθμός Λαρίσης).

  Στα αρνητικά των νέων δρομολογίων μπορεί να
  καταλογισθεί επίσης και το γεγονός ότι το αστικό δίκτυο του προαστιακού
  σιδηροδρόμου παραμένει συνολικά με ελάχιστα δρομολόγια.

  Συγκεκριμένα:

  Από Άνω Λιόσια προς αεροδρόμιο δεν εκτελείται
  απολύτως κανένα απευθείας δρομολόγιο
  παρά μόνο ένα προς Αθήνα και ένα την ώρα προς το Κιάτο , από Σταθμό Λαρίσης προς
  το αεροδρόμιο εκτελείται μόνον ένα
  δρομολόγιο την ώρα το οποίο ωστόσο δεν περνά από Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών ,
  από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών μέχρι αεροδρόμιο εκτελείται επίσης μόνον ένα δρομολόγιο την
  ώρα και οι σημαντικοί αστικοί σταθμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου από την
  μεταμόρφωση μέχρι και το αεροδρόμιο, κατά μήκος της Αττικής Οδού, παραμένουν μόνον με δύο δρομολόγια την ώρα
  κάτι το όποιο είναι εντελώς απαράδεκτο.

  Στα πολύ αρνητικά των νέων δρομολογίων
  μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εντάσσεται και το γεγονός ότι οι επιβάτες που
  έρχονται από την Πάτρα (και το Ξυλόκαστρο) με το λεωφορείο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Κιάτο και την
  Κόρινθο (και το Λουτράκι) και την Δυτική Αττική (Μέγαρα, Μαγούλα, Ασπρόπυργο,
  Άνω Λιόσια) δεν έχουν απευθείας πρόσβαση στο Αεροδρόμιο και στις μετεπιβιβάσεις
  της Νερατζιώτισσας για την γραμμή 1 του μετρό Πειραιάς – Κηφισιά, και της Δουκίσσης Πλακεντίας για την
  γραμμή 3 του μετρό Αεροδρόμιο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αγία Μαρίνα. Επιπλέον οι
  τουρίστες από σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο
  αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι και εργαζόμενοι των περιοχών αυτών δεν έχουν άμεση
  πρόσβαση, παρά μόνο με ενδιάμεση μετεπιβίβαση, ούτε προς το αεροδρόμιο της Αθήνας ούτε προς το
  λιμάνι του Πειραιά.

  Στα θετικά των νέων δρομολόγιων είναι ότι
  το κομμάτι από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα (σταθμός Λαρίσης) αποκτά ένα
  δρομολόγιο την ώρα όταν μέχρι πρότινος είχε διέλευση ανά δίωρο μόνον το τρένο της
  Χαλκίδας, βέβαια το μειονέκτημα της νέου πλέγματος δρομολόγιων είναι ότι όσοι
  μετακινούνται από τον Πειραιά και τις γύρω
  στάσεις βορειότερα του σταθμού της Αθήνας (π.χ. Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών,
  Δεκέλεια) τώρα θα πρέπει να κάνουν μετεπιβίβαση στη Αθήνα (σταθμός Λαρίσης) στο
  τρένο της Χαλκίδας το όποιο είναι πάλι ανά δύο ώρες. Επιπλέον δεν έχει ικανοποιηθεί
  το πάγιο αίτημα του επιβατικού κοινού του προαστιακού σιδηροδρόμου και των
  αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ να ενταχθούν στο ενιαίο αστικό δίκτυο τιμολόγησης
  του ΟΑΣΑ οι τρείς προαστιακοί
  σιδηροδρομικοί σταθμοί που βρίσκονται μεταξύ Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών και
  Αγίου Στέφανου (Αχαρνές, Δεκέλεια, Άγιος Στέφανος) .

  Στα θετικά των νέων δρομολογίων είναι ότι αναβαθμίζονται
  οι προαστιακοί σιδηροδρομικοί σταθμοί Άγιοι Ανάργυροι, Πύργος Βασιλίσσης και
  Κάτω Αχαρναί διότι πλέον από αυτούς τους σταθμούς εκτός από την προαστιακή γραμμή Αθήνα –
  Χαλκίδα έχουν στάση και διέλευση η προαστιακή γραμμή Κιάτο – Αθήνα και η
  προαστιακή γραμμή Αθήνα – Αεροδρόμιο.

  Τα νέα δρομολόγια του προαστιακού
  σιδηροδρόμου είναι σαφώς κατώτερα των προσδοκιών του επιβατικού κοινού, είναι
  θετικό ότι θα εγκαινιαστεί ο νέος προαστιακός σιδηροδρομικός σταθμός στο Ζεφύρι
  αλλά είναι αρνητικό ότι από αυτόν τον καινούργιο προαστιακό σταθμό με το νέο πλέγμα δρομολογίων θα έχει διέλευση
  και στάση μόνο ένα δρομολόγιο την ώρα προς Αθήνα (σταθμό Λαρίσης) και μόνον
  ένα δρομολόγιο την ώρα προς το Κιάτο.

  Αν θέλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εξυπηρετήσει
  πραγματικά το επιβατικό κοινό πρέπει ολόκληρο το πλέγμα των δρομολογίων του
  προαστιακού σιδηροδρόμου να αναδιαταχθεί. Στο αστικό δίκτυο
  Πειραιάς – Αθήνα (Σταθμός Λαρίσης) –
  Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) – Νερατζιώτισσα – Δουκίσσης Πλακεντίας –
  Αεροδρόμιο και όλους στις ενδιάμεσες στάσεις να υπάρξει συχνή προαστιακού δρομολογίου ανά
  δεκαπεντάλεπτο και τις ώρες επιβατικής αιχμής ανά δεκάλεπτο τις υπόλοιπες ώρες .

  Συγκεκριμένα προτείνων να υπάρξουν δύο ακτινικές
  αστικές γραμμές του προαστιακού σιδηροδρόμου στο αστικό τμήμα (το οποίο αστικό
  τμήμα προτείνω να επεκταθεί μέχρι τον Άγιο Στέφανο) ανά δεκάλεπτο τις ώρες αιχμής και ανά δεκαπεντάλεπτο
  : Η πρώτη να εκτελεί την διαδρομή Άγιος Στέφανος – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών
  (ΣΚΑ) – Αθήνα (Σταθμός Λαρίσης) – Πειραιάς
  με διέλευση και στάση σε όλες τις ενδιάμεσες στάσεις , δηλαδή
  την διαδρομή Άγιος Στέφανος – Πειραιάς και η δεύτερη να εκτελεί την
  διαδρομή Μάγουλα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αθήνα (Σταθμός Λαρίσης) –
  Νερατζιώτισσα – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο με διέλευση και στάση σε όλες
  τις ενδιάμεσες τάσεις , δηλαδή στην διαδρομή Μάγουλα –
  Αεροδρόμιο . Οι δύο αυτές αστικές
  γραμμές του προαστιακού θα έχουν κοινό σταθμό μετεπιβίβασης το Σιδηροδρομικό
  κέντρο Αχαρνών και την Αθήνα (σταθμός Λαρίσης).

  Επιπλέον πρέπει να υπάρχουν δύο προαστιακά
  δρομολόγια την ώρα, δηλαδή κάθε μισάωρο, που θα εξυπηρετούν το Κιάτο και την Χαλκίδα στις
  καθημερινές εργάσιμες ημέρες και ώρες επιβατικής αιχμής (05:00-09:00 και 13:00-
  17:00) και ένα προαστιακό δρομολόγιο ανά
  ώρα στις υπόλοιπες ώρες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Η δίκη μου πρόταση
  είναι να δρομολογηθούν ανά μισάωρα τις ώρες επιβατικής αιχμής των καθημερινών εργάσιμων (05:00-09:00 και
  13:00- 17:00) και ανά μία ώρα τις υπόλοιπες
  ώρες και με χρονική ανταπόκριση με το παραπάνω προτεινόμενο αστικό
  δίκτυο τα εξής δρομολόγια : Μάγουλα –
  Κόρινθος – Κιάτο (ανταπόκριση με λεωφορείο για Πάτρα) και Άγιος Στέφανος –
  Οινόη (ανταπόκριση με υπεραστικό τρένο από και προς Θεσσαλονίκη) – Χαλκίδα.

  Δηλαδή δύο προαστιακές γραμμές , εκτός αστικού δικτυού
  διαδρομές θα είναι η γραμμή Μαγούλα – Κιάτο και η γραμμή Άγιος Στέφανος – Χαλκίδα.

  Με βάση την συγκεκριμένη πρόταση μου λοιπόν
  θα υπάρχουν οι εξής γραμμές:

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
  ΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΚΟΥ ΣΟΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ :

  Πειραιάς – Άγιος Στέφανος
  (κάθε δέκα λεπτά 05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τις εργάσιμες καθημερινές ημέρες
  και κάθε δεκαπέντε λεπτά τις υπόλοιπες ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα).

  Μάγουλα – Αεροδρόμιο (κάθε δέκα λεπτά 05:00- 09:00
  και 13:00-17:00 τις εργάσιμες καθημερινές ημέρες και κάθε δεκαπέντε λεπτά τις υπόλοιπες
  ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα).

  ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
  ΓΡΑΜΜΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ :

  Άγιος Στέφανος –
  Χαλκίδα (κάθε μισή ώρα 05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τις εργάσιμες καθημερινές
  ημέρες και κάθε δεκαπέντε λεπτά τις υπόλοιπες ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα).

  Μάγουλα – Κιάτο (κάθε
  μισή ώρα 05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τις εργάσιμες καθημερινές ημέρες και κάθε
  δεκαπέντε λεπτά τις υπόλοιπες ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα).

  Οι Σταθμοί Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) και Αθήνα
  (Σταθμός Λαρίσης) είναι κόμβοι καθώς αποτελούν σταθμούς μετεπιβίβασης μεταξύ
  των δύο προτεινόμενων αστικών δρομολογίων του προαστιακού σιδηροδρόμου και της υφιστάμενης
  υπεραστικής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκη. Ο προαστιακός σιδηροδρομικός σταθμός της Οινόης
  είναι επίσης κόμβος καθώς θα αποτελεί σταθμό μετεπιβίβασης μεταξύ της προτεινόμενης
  προαστιακής γραμμής Άγιος Στέφανος – Χαλκίδα και της υπεραστικής σιδηροδρομικής
  γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκη. Στο σταθμό Κιάτο θα υπάρχει η μετεπιβίβαση μεταξύ
  της προτεινόμενης προαστιακής γραμμής
  Μάγουλα – Κιάτο και της υφιστάμενης λεωφορειακής γραμμής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Κιάτο –
  Πάτρα.

  Στις καθημερινές ημέρες και ώρες επιβατικής
  αιχμής 05:00- 09:00 και 13:00-17:00 τα αστικά δρομολόγια θα καταφθάνουν στον
  Άγιο Στέφανο (από τον Πειραιά) και στην
  Μαγούλα (από το αεροδρόμιο) κάθε δέκα λεπτά , το ένα
  στα τρία αστικά δρομολόγια δηλαδή κάθε
  μισή ώρα θα έχει ανταπόκριση με το δρομολόγιο προς Χαλκίδα και Κιάτο
  αντίστοιχα.

  Τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες τα αστικά
  δρομολόγια θα καταφθάνουν στον Άγιο Στέφανο (από τον Πειραιά) και στην Μαγούλα (από
  το αεροδρόμιο) κάθε ένα τέταρτο, το ένα στα τέσσερα αστικά
  δρομολόγια δηλαδή κάθε μία ώρα θα έχει
  ανταπόκριση με το δρομολόγιο προς Χαλκίδα και Κιάτο αντίστοιχα.

  Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η
  προαστιακή γραμμή που ξεκινά από Χαλκίδα προς Άγια Στέφανο να καταφθάνει στον
  προαστιακό σιδηροδρομικό σταθμό της Οινόης σε ώρα που θα υπάρχει ανταπόκριση με
  την ώρα διέλευσης της υπεραστικής αμαξοστοιχίας προς Θεσσαλονίκη έτσι ώστε
  οι κάτοικοι της Χαλκίδας και γενικότερα της Εύβοια να έχουν απευθείας πρόσβαση στην
  υπεραστική γραμμή προς Θεσσαλονίκη και όχι να χρειάζονται να κατέβουν μέχρι
  Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ) ή
  Αθήνα (σταθμό Λαρίσης) καθώς επίσης και τα δρομολόγια που καταφθούν στο
  Κιάτο να έχουν χρονική ανταπόκριση με τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  προς την Πάτρα και αντίστροφά.

 5. Ωραίο το άρθρο σας αλλά ξεχνάτε κάτι πολύ σημαντικό…
  Μεγάλος αριθμός των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, που εξυπηρετούσε η γραμμή Κιάτο – Αεροδρόμιο, εργάζονται επί το πλείστον γύρω από την περιοχή της Νερατζιώτισσας. Εκτός από τους επισκέπτες που δεν θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στο Mall, αν η ανταπόκριση για Κιάτο στο σταθμό Κάτω Αχαρναί δεν περιμένει, τότε θα πρέπει ο εργαζόμενος που έχει φύγει από το σπίτι του από το πρωί να περιμένει 56 ολόκληρα λεπτά για το επόμενο τρένο για να καταφέρει να επιστρέψει σπίτι του..
  Αυτό δεν είναι πολύ μεγάλο αρνητικό;

  Επίσης, μην ξεχνάτε ότι στον σταθμό Λαρίσης υπάρχει μετρό και λεωφορεία είτε για αεροδρόμιο είτε για άλλες περιοχές. Από την Δυτική Αττική όμως δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να μας συνδέει με την Αθήνα και το Αεροδρόμιο παρά μόνο ο προαστιακός, (για αυτό ονομάζεται και προαστιακός, υποτίθεται ότι φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τα προάστια).
  Άρα μήπως δεν είναι και τόσο πλεονασμός, τελικά;

  • Συμφωνώ και επαυξάνω.Το τρένο από Πλακεντίας φτάνει Κάτω Αχαρναί κάθε και 48 , 4 λεπτά αργότερα αφού έχει φύγει ο Προαστιακός που περνάει κάθε και 44 !!!!!!! Αυτό θέλει ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ!!!!

 6. Γενικώς συμφωνώ μαζί σας

  Ποτέ μου δεν καταλάβαινα γτ πρέπει τα Άνω Λιόσια να έχουν τόσα δρομολόγια για αεροδρόμιο..
  Αν είχαμε άπειρους πόρους καλώς, αλλά νομίζω είναι πιο σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στον σταθμό Λαρίσης. Όσοι έφταναν με τρένο στην Αθήνα από Βόρια Ελλάδα έπρεπε να αλλάξουν 2 ή 3 μέσα για να φτάσουν αεροδρόμιο (είτε μέχρι Σύνταγμα και μετά Δουκίσης->Αεροδρόμιο είτε απευθείας). Επίσης ο Σταθμός Λαρίσης εξυπηρετεί όλη την δυτική Αθήνα που πάει το μετρό και λεωφορεία φυσικά.

  Επίσης και το Κιάτο – Αεροδρόμιο ήταν πλεονασμός. Μακάρι και όταν πάει το τρένο Αθήνα τότε να έχουμε απευθείας δρομολόγια που θα εξυπηρετούν και Κιάτο – Κόρινθο.

  Το ΣΚΑ νομίζω ότι έχει κατασκευστικό “λάθος” καθώς δεν επιτρέπει την “δεξιά” στροφή ερχόμενος από Αθήνα…

 7. Τί να σχολιάσουμε αφού τα είπες όλα από μόνος σου… 😉
  Η αλήθεια είναι ότι ο πραστιακός είναι ο κομπάρσος των ΜΜΜ της Αθήνας όλα αυτά τα χρόνια (χειρότερα και από το Τράμ… ;-). ..Και όμως Γίνεται !)
  Αυτή όμως είναι κατ’ εμέ η θλιβερή προίκα των Ολυμπιακών Έργων στην Αθήνα, που έγιναν με βιασύνη χωρίς κεντρικό (καί μακροχρόνιο) σχεδιασμό, αποσπασματικά και για να καλύψουν – κουκουλώσουν χρόνια λάθη και κενά στον αστικό σχεδιασμό της Αττικής. Ένα δίκτυο χωρίς <> με σταθμούς στην μέση του πουθενά – χωρίς καν συνδέσεις με άλλα ΜΜΜ. Μία ματιά στους χάρτες του Google θα σας πείσει. Δεν είμαι τακτικός χρήστης του μέσου, Πρίν από χρόνια όμως έκανα τακτικά το Αθήνα – Κόρινθος λόγω εργασίας. Ο σταθμός Κόρινθος (από που και ώς πού είναι η Κόρινθος προάστιο της Αθήνας?) περίπου 3 χλμ. από την Κόρινθο, άρα Ταξί, το ίδιο ισχυεί και γιά τους άλλους σταθμούς (Άγιοι Θεόδωροι, Κινέτα, Μέγαρα, Ασπρόπυργος κλπ). Η εικόνα των σταθμών δε είναι μάλλον τραγική για ένα τόσο νεαρό σε ηλικία μέσο. Σταθμοί χωρίς καμία φύλαξη, πολλοί εγκαταλλημένοι και βανδαλισμένοι, χωρίς πινακες ανακοινώσεων ,εκδοτήρια εισητηρίων, ασανσέρ χαλασμένα (όπου υπάρχουν), χωρίς κυλιόμενες σκάλες (απαραίτητες γία ένα τέτοιο μέσο). Αραιά δρομολόγια με συχνές αναβολές – ακυρώσεις χωρίς καν ανακοίνωσεις προς τους επιβάτες !. Αν τελικά περιμένω να βελτιωθούν τα πράγματα με τα νέα δρομολόγια? Μάλλον Όχι , από την άλλη όμως Μακάρι να διαψευτώ…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*